Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky prosím poraďte kdo ma zkušenost. Muj 20 měsíční syn nechce spát jinak než tak že ho uspim na balone a přenesu do postele..
když se ho snažím uspat v posteli tak to trvá i hodinu než zabere protože z ni furt vyleza a zajímá ho všechno jenom ne spánek.. Už teda nespí v dětské postýlce ale ma svou vlastní postel.. Nevim jak ho před spánkem zklidnit.. Nemáte někdo nějakou radu jak jste to udelaly aby se naučilo usínat v posteli? Nevadí mi tam s nim chvili ležet ale hodina je fakt dlouho ještě k tomu když furt leze z postele dolů a chodí si po baráku.. Za chvíli se nam narodí druhé miminko a ja si neumím představit jak to budu dělat..
Předpokládám, že na balkoně ho uspáváš pouze po obědě, ne večer?
Večer usíná jak?
V tomhle věku jsem tam s ním prostě tu hodinu ležela, dokud neusnu. Malá se narodila, když mu bylo 20 měsíců a prostě jsem si vzala do postele oba a nebo byla malá s tátou. Chodili spát ale většinou ve stejný čas. To ale vše můžeš naplánovat, až se druhé narodí, do té doby nevíš, jaké bude. Kupodivu, asi 3 měsíce po narození malé mi najednou začal usínat sám a je to tak dodnes.
Ja to resim tak, ze dceru v posteli drzim, aby mi nemohla utect-lezim s ni a prehodim pres ni nohu a vypravim, zpivam, nebo delam ššš. proste kdyz ji omezim pohyb, tak se uklidni a usne, i kdyz treba chvili nadava, nakonec brzo odpadne ![]()
Predstiram spanek, hluboke dychani, to funguje. Hlavne na me
.
Kazdopadne jestli je jeste hodinu behaci, tak proste chodi spat moc brzo.
No já dceru uspávala na sobě v obýváku a pak nosila do postýlky. Už to bylo opravdu na prd a tak se pořídila už velká postel, když mela 18nact měsíců. No a pak to šlo, omezit osobní svobodu, číst, zpívat, povídat, udržet v posteli a pak odpadla. Časem se to začalo zkracovat teď usne tak do 15ti minut, jsou jí dva. Chce to trpělivost, když byl dosud zvyklý na něco… Na druhou stranu stále vyžaduje mou přítomnost, takže vždy musím s ní. Že bych položila, políbila a šla po svém je utopie ![]()
Hele, netuším. 20 měsíčního uspávám po obědě i večer kojením. Brzy ho plánuju odstavit, a taky přeložit do postele. Teď spí s námi. No bude to ořech. Jak to v reálu provedu ještě nevím. A to je to třetí dítě.
Starší spali sami dříve, ale byla jsem v pokoji s nimi. Nejstaršího jsem neuspavala nijak, ležela jsem vedle a četla jsem si. Prostředního jsem též dlouho uspávala na balóně. Vím, že jsem jim zpívala. A taky fungovalo se přitulit. A když zdrhal, tak pořád vracet.
Já dceru musím nechávat usínat samotnou, ač z toho radost nemám, protože brečí. Je jí 18m. Když s ní ležím, vydrží i 2h se převalovat, hrát si s dekou, snaží se zdrhnout, protože uspávám v manželské posteli, když zavřu oči a dělám že spím, tak mi do nich píchá, abych je otevřela, když zpívám, tak mi dává na pusu prst jakože psst (nedivím se, zpívám fakt šíleně
) katastrofa. Když jí nechám samotnou, spí do 10-15 minut nejdéle.
@Kotatko03 večer usíná bohužel stejně.. Přes den někdy v kočáře.. Večer jsme už párkrát zkoušeli právě uspavat v posteli že jsme si s nim lehli ale trvalo to hodinu..
@Aduš8 no u druhého už teď vim že takovou obrovskou chybu neudělám 🤣 ale člověk mini, život mění a třeba s nim budu muset spát taky.. Jako kdyby se to naučil sám, byla bych ráda, ale on je strašně hyperaktivní.. A ma velkou sílu takže to že bych přes nej přehodila nohu jak Anonym tak to moc nehrozí, by mě dokopal a to jelikož jsem těhotná nechci aby mi kopl nějak blbě do břicha..
@Lucie_Sx i když jde spát později tak stále vstává.. Jo predstirany spánek tak, občas zkouším, dokud po mě nezačne skákat 😁 nejčastěji to dopadne v posteli tak že ho mam stejně na rukách a uspavam.. 😒 Ale zkusím ho dát spát o něco později.. Nejhorší je že už tak chodí spát v oul 10te, rano vstává většinou kolem pul 7 a přes den ma většinou hodku a půl spánek, od 11ti až oul 12 do pul1 až 1..
@Kristynka22 ja bych ho musela v pokoji zamknout kdybych chtěla ať z tama neodejde a stejně by nespal ale řval u dveří a mlátil do nich..
Holky děkuji, asi vyzkouším to aby šel spát ještě o něco později, i když on chodi večer spát po minimálně 8 hodinách bdění a je furt takový akční. Dopoledne tak moc nevydrží, to ho většinou po 4,5 hodinách co je vzhůru uspavam..
@Missullka15 píše:
@Kotatko03 večer usíná bohužel stejně.. Přes den někdy v kočáře.. Večer jsme už párkrát zkoušeli právě uspavat v posteli že jsme si s nim lehli ale trvalo to hodinu..
A není to tím že je vyspaly, už přes den spát nepotřebuje? Některé děti to tak maji
@Kotatko03 Některé děti přestávají spát kolem těch 2 let, nicméně bych to nepodporovala, u takhle maličkých je odpolední spánek (i kdyby to měla být jen hodina) velice důležitý pro neuro vývoj