Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, prosim vas o rady, tipy jak rychle uspinkat miminko. Mame 3,5 mesicniho chlapecka, jeste pred mesicem stacilo, kdyz jsem 5× zazpivala Blaznivou ukolebavku a mohla.jsem ho polozit do postylky. Ted kdyz zacnu uspavat okolo osme vecer, tak.jsem moc rada, kdyz o pul jedenacte spinka. Pred spanim min. 3 hodiny nespi, vetsinou i dyl. Pres den naspi vetsi ou jen 30minut dopoledne a 30 odpoledne. Napada vas, jak mu s tim usinanim pomoct? A jak si treba posunout harmonogram, aby uz kolem osme spinkal? Diky za vse!
Spi malo, je pretazenej. Takhle maly dite by melo byt vzhuru max. tak 2 hodiny. Hodina spanku za den pro nej musi byt umorna.
@Tunrida myslite, jako dve hodiny za cely den vzhuru? Snazim se uspavat i pres den, ale proste mi spat nechce ![]()
Ne, dve hodiny v tahu. Kdyz se ti napr. V 8 hodin vzbudi, tak kolem desate uz by mel znovu spat.
Samozrejme, ze nechce, protoze uz je pretazeny. To se spatne usina a spatne spi. Nevim, jak ho uspavas, ale zkus na tom nasledujici dny zapracovat a melo by se to projevit i na vecernim usinani.
@Tunrida dobre, zkusim to… dekuji za radu… a poradite mi, jak dlouho by mel pres den po tech cca 2hodinach spat? ja ho ve skutecnosti kazde 2-2,5hodiny kojim a vetsinou mi u prsa usne, kdyz ho ale chci polozit do postylky, tak se okamzite probudi… je fakt, ze kdyz spaval treba i pul dne na mem kline, tak jsem ho i vecer uspala behem chvilicky, ale ja ho potrebuji „presvedcit“, aby i pres den obcas spinkal v postylce a to mi/mu porad nejde. Nejaky tip, jak na to? Dekuji moc
Pokud ti usne u kojení, tak nakoj v posteli a už to tam nech. Obloz polštářek ať nemá kam spadnout. Ja měla zavinovacku a přenášela v ní, ono když to dítě dáš z vyhraty postele nebo náruče do studený postýlky tak se ti vzbudí..
@hoty1 taky máme 3,5 měsíce a malej tedy spíš spí než nespí, řekla bych že je vzhůru přes den tak max. pět hodin a to když moc nespí, někdy prospí celej den, hlavně když je venku v kočárku, v noci spí od osmi večer do cca pěti ráno, jen se budí ve dvě na kojení, ale je to asi hodně individuální, protože malá mi takhle rozhodně nespala, ale dvakrát denně třicet minut mi přijde opravdu hoooodně málo. Ale zkušenosti mám jen s mými dětmi, tak nevím. Já doporučuji na usnutí kočárek, ten mi zabírá hodně. Jinak nevím co poradit. Nepít kofein a třeba mu udělat takové rituálky, jako se vzbudí a když nemá hlad či není doba krmení, tak ho zabavit, paci paci s ručičkama, podávat mu chrastítka do ručiček, dát na bříško, aby se vyprdíkoval a unavil, pak ho po hodině nakojit a dát do kočárku nebo uhoupat a spinkat, no a večer vaničku a zase uspat. Začít trochu pravidelnosti. Ale jak říkám, je hrozně těžké radit s cizím dítětem, třeba je opravdu nespavec a prostě ho neuspíš, když bude spokojenej, tak ho nechat, ne nějak nutit.
@hoty1 píše:
@Tunrida dobre, zkusim to… dekuji za radu… a poradite mi, jak dlouho by mel pres den po tech cca 2hodinach spat? ja ho ve skutecnosti kazde 2-2,5hodiny kojim a vetsinou mi u prsa usne, kdyz ho ale chci polozit do postylky, tak se okamzite probudi… je fakt, ze kdyz spaval treba i pul dne na mem kline, tak jsem ho i vecer uspala behem chvilicky, ale ja ho potrebuji „presvedcit“, aby i pres den obcas spinkal v postylce a to mi/mu porad nejde. Nejaky tip, jak na to? Dekuji moc
koj na boku v posteli, nebudes pal dite nikam prenaset a to bude mit klid na spanek…
Nebo nakoj a dej do satku nebo nositka..Můj syn byl a pořád je hodně kontaktní a v postýlce sám být nechtěl, tak jsem ho začala hodně nosit a od té doby se zklidnil a spí už i v postýlce.
Mne i v tomto veku pomahal bily sum na uspavaci a porad jsem zavinovala do pliny.Taky si myslim, ze spi malo a po 2hodinach bych ho zkousela dat spat. U prsui usinala starsi dcera a byl to des, neumela usnout sama, pozdeji se budila cele noci, bylo to peklo, proto jsem u druhe zavedla hned sum a zavinovacku a usinala sama. Kocarek taky dobrej, ale nekterej prcek se pak jinak nevyspi a domanic neudelas.Nebo sehnat starsi kocar do loznice.
Ja bych ho teda u prsa neuspavala. U nas to bylo tak, ze ze zacatku usinala u prsa. Ale v tomto veku jsem nakojila a vydrzela tak pulhodinu hodinu vzhuru a zacala byt zase unavena, tak jsem ji dala do postylky, koukala na hracky, kolotoc a zase usnula. A furt dokola. Musi byt strasne pretazeny a proto Ti nedokaze usnout. Musis vypozorovat jeho znaky unavy, to, ze zacne zivat a mnout si ocicka je az posledni znamka. Muzes mu dat na oci usinacka, muzes mu prejizdet po obliceji plinkou, dat k obliceji olinku, aby se „odpojil“ od okolniho sveta. Jo a ty deti maji 30 minutove spaci cykly, musi se naucit je navazovat, takze hned nebrat nebudit a zkusit, zda neusne po 30 minutach hned jeste jednou. A nejlip spi nektere deti v kocarku, takze bud klidne nekolik hodin vicekrat denne venku s kocarkem, at se vyspi.
http://www.mamaaja.cz/…ch_deti.html
Jo a uz nevim kdy, ale moje dite zacalo vyzadovat pres den na spani zatazeno a uplne ticho, davala jsem ji spat do loznice a ne do obyvaku. A byla dulezita a je dulezita ta tma na spani.
Malwj taky byl a je nespavec. Usíná u me v šátku
Jinak by snad nespal vůbec.
@blumen píše:
http://www.mamaaja.cz/…ch_deti.htmlJo a uz nevim kdy, ale moje dite zacalo vyzadovat pres den na spani zatazeno a uplne ticho, davala jsem ji spat do loznice a ne do obyvaku. A byla dulezita a je dulezita ta tma na spani.
Tuhle brožuru jsem dostala u prvního syna v porodnici a zachránila mi život
. Žádný chytrý knížky a články mi nepomohly tak jako tohle. Je to tam stručně, věcně a velmi trefně popsaný.
@hoty1 Uspávání u prsu je celkem nešťastný návyk no. Někomu to nevadí, takže pokud tobě ne, tak směle do toho. Jinak kočárek, šátek, nosítko, bílý šum, zavinování, houpání v náručí… To už musíš vědět ty, co na něj zabírá.