Uspávání 3leté

Napsat příspěvek
Velikost písma:
877
29.3.12 09:35
@Anonymní píše:
Velice dobře je toto téma zpracované v knize „Každé dítě může dobře spát“.
Podle autorky tyhle tanečky před spaním znamenají, že dítě ještě není dost unavené a nechce se mu opravdu spát. Jako řešení je nechat ho méně spát přes den, nebo ho ráno budit dřív…aby si zvyklo chodit spát dřív, jestliže trváte na nějaké konkrétní hodině. Přizpůsobí se obvykle do týdne, i když ze začátku bude unavené a protivné. A odpolední spánek a noční spánek by měli být od sebe alespoň 4 hodiny…Ale to je opravdu stručné shrnutí půlky knížky :-)

hm, no to už mě taky napadlo, ale odbourat odpo spánek, jedinou chvíli klidu pro mě za celý den se mi teda nechce, ach jo
ale je to námět k zamyšlení, díky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
29.3.12 21:17

Nám nakonec pomohlo zkrátit odpolední spánek a dodržovat večerní pravidla před spaním (to funguje ale pouze mezi mnou a dcerou, tatínek není důsledný, takže oni to mají mezi sebou zařízeno tak, že on jde spát s ní a někdy v průběhu noci se přesunuje do ložnice :nevim: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
29.3.12 22:15

xivi - Stačí jí ten spánek zkrátit a udělat mezi ním a večerním spaním delší pauzu, nemusíš ho hned odbourávat. Taky jde o to, jak dlouho po tom, co konečně usne, spí…pokud třeba usne v devět a spí deset hodin, tak je model takový, že jí dáš spát v osm (pokud je to ta hodina, kdy jí dáváš spát, píšu to jako příklad) a po deseti hodinách jí probudíš. Děti si hodně rychle osvojí nový model spaní, ale může to trvat pár dní…bude v posteli jen dobu, kterou opravdu spí a pomalu celý čas začne využívat pro spánek, aby naspala svých 10 hodin…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877
30.3.12 09:06
@Betty1981 píše:
xivi - Stačí jí ten spánek zkrátit a udělat mezi ním a večerním spaním delší pauzu, nemusíš ho hned odbourávat. Taky jde o to, jak dlouho po tom, co konečně usne, spí…pokud třeba usne v devět a spí deset hodin, tak je model takový, že jí dáš spát v osm (pokud je to ta hodina, kdy jí dáváš spát, píšu to jako příklad) a po deseti hodinách jí probudíš. Děti si hodně rychle osvojí nový model spaní, ale může to trvat pár dní…bude v posteli jen dobu, kterou opravdu spí a pomalu celý čas začne využívat pro spánek, aby naspala svých 10 hodin…

včera jsem ji zaháněla odpo od cca 12.30, usla stejně až tak 14.15 jako dřív a spala do 16.00 (to se buď vzbudí sama, nebo ji vzbudím já).Večer jsem ji ukládala ve 21 - honěním se tu po chodbě, řevem úplně hysterickým to natáhla až do 22.15, kdy to samozřejmě manžel nevydržel a šel ji uspávat za ruku. :cert:
Unavená mi přišla, říkala hají už u večeře, spíš jakoby šlo jen o to, že nás tam chce mít a držet. Kdyby to netrvalo dlouho, tak mi to neva, ale posledně jsem tam seděla snad 45 min. - a navíc v noci, když se vzbudí, vyžaduje totéž a to teda nejsem ochotná tam mrznout.
No dnes to zkusím bez odpoledního, to vydrží určitě, tak jen aby to mělo i kýžený efekt večer…
Prodlouží se tím odbouráním odpoledního aspoň to noční spaní celkově?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877
30.3.12 09:08

jo a kdyby jen řvala v posteli, tak se uřve v posteli a je, jenže ona okamžitě zdrhá ven a vracením zpět se jen víc vyhysterčí, že mám fakt strach, že si ublíží, jak se překotně bude dostávat ven

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
30.3.12 10:24

No a kdybys ji ten opoledni spanek zkratila na cca tech 45 min. a proste ji budila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
30.3.12 10:40
@xivi píše:
včera jsem ji zaháněla odpo od cca 12.30, usla stejně až tak 14.15 jako dřív a spala do 16.00 (to se buď vzbudí sama, nebo ji vzbudím já).Večer jsem ji ukládala ve 21 - honěním se tu po chodbě, řevem úplně hysterickým to natáhla až do 22.15, kdy to samozřejmě manžel nevydržel a šel ji uspávat za ruku. :cert:
Unavená mi přišla, říkala hají už u večeře, spíš jakoby šlo jen o to, že nás tam chce mít a držet. Kdyby to netrvalo dlouho, tak mi to neva, ale posledně jsem tam seděla snad 45 min. - a navíc v noci, když se vzbudí, vyžaduje totéž a to teda nejsem ochotná tam mrznout.
No dnes to zkusím bez odpoledního, to vydrží určitě, tak jen aby to mělo i kýžený efekt večer…
Prodlouží se tím odbouráním odpoledního aspoň to noční spaní celkově?

Ono to nikdy není otázka jednoho dne…ale přesně tenhle problém je řešený ve výše zmiňované knížce „Každé dítě může dobře spát“. Někdy je to trochu boj, ale většina dětí to pochopí za pár dní. Naučila jsem svojí 9ti týdenní holčičku usínat bez nošení (chovala jsem jí týdny kvůli prdíkům a to i 8 hodin denně a ty už jsou celkem v pohodě, takže důvod pro chování skončil a já nejsem ochotná jí tři hodiny nosit, aby usnula). Během dvou dnů - ano, nechávala jsem jí vždycky pár minut řvát a chodila jí utěšovat - to pochopila a dokonce nevyžaduje ani uspání (šlo mi vyloženě jen o to nošení), jen pomazlení před usnutím, položení a pohlazení…a usíná sama. V podstatě, když jsem jí uspávala v ruce a položila, za pět minut řvala, nevyspala se a já nic neudělala, teď spí dobře v kuse a usne do pár minut, někdy dvakrát třikrát dojdu ještě pohladit.
Důvod, že dítě nechce usnout v takovémhle případě je to, že se bojí, že se rodič vyplíží, až usne, proto se udržuje bdělé…pokud ho uložíte bdělé a odejdete, nemá důvod nespat…ale pár dní se asi bude dost vztekat. To, že vyžaduje stejné podmínky při jakémkoliv probuzení, je jasné, děti to tak mají nastavené, budí se během noci a kontrolují stav věcí kolem sebe, a když je něco jinak (chybí tam rodič), tak je to špatně. Pokud usne sama, probudí se sama a nemá důvod řvát. Jedno je ale jasný - je to větší boj pro rodiče, než pro to dítě…A je to o důslednosti - absolutní. Musíte si říkat, že zkvalitňujete její spánek a svůj život. Je to dobré pro obě strany, není to sobecké…Naopak, myslím, že je velice obtížné tohle ustát a pro dítě se obětujete víc, než rodiče, co ho několik let nosí a mají dojem, že pro něj tak dělají to nejlepší ;)
A odpolední spaní bych nevynechávala, je ještě malá a potřebuje ho…jen jí bude stačit třeba 90 minut. Někdy děti, které začnou usína sami, naopak spí třeba o hodinu denně déle…a jsou vyrovnanější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1015
30.3.12 14:24

Ahoj mimi.lili
moje mamka má v péči mou neteř. Teď je jí už 4,5let a co vím, tak tam to vždy fungovalo tak, že má vyčleněnou danou hodinu na spinkání ve své posteli a že se jde prostě spát.
Mamka ji tam zkrátka nechá a neexistuje žádné courání a vymýšlení kde čeho. Řekne ji že si musí odpočinout a pak že si bude hrát, nebo půjde ven.
Zkrátka je naučená, že jde spát sama a podporuje to nyní i školka. Pravidelný řád a bez ulevování.
K. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.13 10:51

Ahoj holky, (nejdriv se omlouvam za anonymitu, ale kvuli jistym lidem nechci verejne, protoze se bojim naslednych akci kvuli malemu a tomu chci zabranit - je to slozite, ale admini (Monika) vedi). Prosim o zachovani anonymity.

obnovim diskuzi, jsem na rozpacich, jak to napsat. S manzelem se nemuzeme shodnout na „uspavani“ triletaka… ;)

Manzel: dat do postylky (po ritualech), pustit nejakou pohadku (na CD nebo DVD, podle toho, jak si maly vybere, je to opravdu den ode dne jine) a odejit. Kdyz rve, tak nejdriv vejit, zeptat se, jestli neco nepotrebuje a kdyz nic, tak odejit a zase zavrit. A uz tam nejit i kdyby ho na noze brali.

Ja: ulozim (po ritualech), pustim pohadku, na chvilku si lehnout k nemu, povidat si budto pohadku nebo zpivat pisnicku nebo proste si vypravet, pak dat pusu a odejit. Nechat otevrene dvere (ted spim s druhym ditetem v obyvaku, aby nerusila manzela, co chodi do prace). Maly zavola jeste tak 4×, kdy chce napit, obejmout nebo jenom pustit jinou pohadku a pak uz spi.

Manzel tvrdi, ze jeho zpusob je spravnejsi, ze nebude tolik rozmazleny, ale prave bych chtela slyset vase nazory nebo jak vy uspavate triletaky, abych mela povsechnou predstavu.

(u nas funguji oba zpusoby, maly posloucha jak me, tak manzela, ale me pripada muj zpusob jemnejsi a je pravda, ze si ho uzivam, protoze se jeste tulime a bojim se, abych to tulive obdobi nejak neprosvihla… :oops: :oops: :oops: ).

• Citovat
  • Upravit
379
23.4.13 11:01

Ahoj tak u nás je to něco mezi vámi a vaším mužem:-) Po večerních rituálech do čehož počítám i posezení v pokojíčku a povyprávění pohádky a shrnutí celého dne dáme pusu, pohladíme, dáme napít, vyčurat a odcházíme. Nechávám pootevřené dveře a odcházím se slovy "dobrou noc a po dobrém už sem peřijdu :lol: " Určitě bych těsně před spaním nepouštěla DVD, usínat u televize mi nepřijde moc v pořádku…Fungovalo to na všechny naše děti. Stani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.13 11:05
@Stani1701 píše:
Ahoj tak u nás je to něco mezi vámi a vaším mužem:-) Po večerních rituálech do čehož počítám i posezení v pokojíčku a povyprávění pohádky a shrnutí celého dne dáme pusu, pohladíme, dáme napít, vyčurat a odcházíme. Nechávám pootevřené dveře a odcházím se slovy "dobrou noc a po dobrém už sem peřijdu :lol: " Určitě bych těsně před spaním nepouštěla DVD, usínat u televize mi nepřijde moc v pořádku…Fungovalo to na všechny naše děti. Stani

Ahoj, diky moc…

Me usinani u DVD taky neprijde v poradku, ale jeden cas jsem to povolila a maly si ted proste vybira, jestli chce pohadku na CD nebo DVD… On u toho DVD lepe usne, i kdyz vim, ze to neni uplne v poradku… Az s nim bude spat druhe dite, tak zavedeme striktne pohadky ctene nebo na CD, aby je to nerusilo ani jednoho…

Diky za nazor :hug: a za reakci. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
2526
23.4.13 11:12

Myslím že každý to máme jinak, každému je pohodlné to jeho a myslím, že se tu stejně všichni neshodneme. Já mám děti 10 a 6 let a dodnes jim spíše jo než ne čtu před spaním pohádku nebo nějakou srandovní knížku na pokračování. Někdy má syn 10 let potřebu si přečíst sám něco, ale to je třeba večer, kdy jsme po nějakém výletu, kdy mladší dcera po večeři a rychlé spršce padne za vlast, než by řekl švec. Když byl syn malý, čítávala jsem mu každý večer než usnul, byl to takový náš uspávací rituál. Vzhledem k tomu, že nemám děti velké mazlíky a přitulovače, večer, jak už jsou unavené se rádi přitulí, což zas uvítám já a proto je tento večerní čtecí rituál i příjemný pro mě. Přítel nerad čte nahlas, tak když já musím do práce na noční a uspávání padne na něj, raději dětem vypráví nějaké příhody ze svého dětství, u čehož se prý kolikrát nasmějí tak, že pak nemůžou usnout. Večer, spojený s usínáním dětí v naší rodině patří k zakončení dne starosti o děti..nebo nevim jak to napsat… Vím, že se malé děti někdy v pokojíčku bojí tmy, tak proč je trénovat na samostatnost zrovna takhle…já třeba samostatnost vidím v úplně jiných věcech a né zrovna v tom, že dítě vydrží nic nechtít samo ve tmě. Ale to je samodřejmě jen můj názor a s nikým se nepřu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
23.4.13 11:13

Starší usínala u čtené pohádky, někdy jsem jí ještě potom pustila písničky z pohádek, řekla dobrou noc zavřela dveře a spalo se, mladší je naučená od maličkata, že když se jde spát tak se spí, teď spí holky spolu v pokojíčku, takže nekompromisně se v 8 hodin vypnou pohádky a jde se spát, maximálně dostanou ještě napít, ale potom už k nim nejdeme. Čím víc budeš chodit, tím víc toho bude potřebovat a ty nebudeš mít klid, můj názor ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.13 11:33

@klafina123 Ahoj, diky za nazor, ja rozhodne nechci, abychom se shodly vsechny na jednom druhu nebo ritualu. Me prave zajima, jak je to jinde, protoze se treba z toho poucim a budeme moct s manzelem vymyslet treba nejaky novy ritual nebo naopak vyloucit nebo sloucit obe moznosti… ;) Prave proto me zajima nazor a zpusob uspavani triletaku (nebo i starsich, mladsich) v ruznych rodinach… :)

A me se prave ten zpusob uspavani maleho (muj) taky libi, mam rada, kdyz se ke me prituli, pohladi me po ruce, da mi pusu a prituli se… Me to proste dela dobre, protoze je to muj maly broucek… :oops: :srdce: :srdce: :srdce: Jenom manzel se boji, ze se tim hrozne rozmazli a az s nim bude chtit spat druhy, tak potom nebude chtit usinat „v pohode a klidu“ a budou se budit navzajem… :nevim: :nevim: :nevim:

@rozmary diky za reakci. I ja si myslim, ze cim vic tam budu chodit, tak tim vic bude neco potrebovat a bojim se doby, kdy budou usinat v pokojicku spolu, ale ja jsem proste takova matka tulivka… :oops: :oops: :oops: Ale je pravda, ze musim byt vice nekompromisni, aby mi potom z postele neskakal treba hodinu (ted taky neskace, ale place a vola z postylky: mami, maaaaaaaaamo, maminkooooooo pojd a posila pusinky, je to proste maly vyderac, ktery vi, jak na me… ;) ).

• Citovat
  • Upravit
rozmary
23.4.13 11:41

No ono je to hezký s jedním, já se taky ráda muchlám, jenže když už jsou potom dvě, není to tak jednoduché, už se pak chtějí muchlat obě, jedna na druhou žárlí a je zle, takže jsem ráda že to takhle funguje, muchlám je o to víc přes den ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí

SCD 510