Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jancic, že ty jsi mírná citlivá povaha?
Dítě to cítí/ví to a proto ti dává zabrat. Být tebou, tak pošlu uspávat přítele… ![]()
(Btw, já jsem nervní matka. Dlouhé uspávání mě nebaví a rozčiluje. Děti to asi ví/poznají a proto mě raději moc nedráždí…
)
Wiolla píše:
Jancic, že ty jsi mírná citlivá povaha?Dítě to cítí/ví to a proto ti dává zabrat. Být tebou, tak pošlu uspávat přítele…
(Btw, já jsem nervní matka. Dlouhé uspávání mě nebaví a rozčiluje. Děti to asi ví/poznají a proto mě raději moc nedráždí…
![]()
![]()
)
Jak jsi to poznala
… jsem … že by tam byl zakopaný pes??? Hm, ale bohužel se nepředělám … Přítel uspávat pravidelně nemůže, jezdí na noční …
Musis vytrvat.
Pokud nezvladnes dokoncit „Istvilovu“ metodu (ostatne nejsi jedina
) tak se snaz najit jiny zpusob jak maly usne.
U vas v posteli? Vedle tebe pri mazleni v posteli? Zkousela jsi ten cas posunout?
jancic, my to máme velmi podobný (8měsíců), zatím sme teda ve fázi, že ji pevně držíme v postýlce, aby se nepřetáčela na břicho…dudel jí už ani nedávám (taky si ho vyndavá a zandavá a eště si ho taky prohlíží, jako by ho viděla poprvé v životě
) Uspávání dřív trvalo hodinu, uspávali sme na ruce, pak sem jednou už na to neměla, dala sem ji ještě bdělou do postýlky a odešla sem…a ona usnula
Ale postupně se to zase začíná zhoršovat, držíváme ji takhle třeba půl hodiny, do dvanácti hodin jdeme za ní do pokojíčku tak desetkrát, někdy zbytečně, ale minimálně jednou se budí s řevem
A neřekla bych, že sem nějak zvlášť mírná a citlivá povaha ![]()
Ale ještě to není tak hrozný, jak to bývalo dřív…To chodila spát třeba v deset…a já vyřízená s ní
Teď sme najeli klidovej režim od šesti hodin (nejpozději v šest hodin sme už doma, i kdyby padaly trakaře
) a usne nám vždycky nejpozději o čtvrt na devět ![]()
Nase mala (sedm mesicu) si dudel taky prohlizi. Nikdy ho nedudla, dam do pusy, ona tak petkrat cucne a vynda si ho a prohlizi! Ja ji necham, urcite ji nedrzim rucicky a tak ![]()
Nechavam i pretocit na bricho, nekdy tak usne a ja ji jen za hodinku pretocim! ![]()
BaraDolezal píše:
Musis vytrvat.
Pokud nezvladnes dokoncit „Istvilovu“ metodu (ostatne nejsi jedina) tak se snaz najit jiny zpusob jak maly usne.
U vas v posteli? Vedle tebe pri mazleni v posteli? Zkousela jsi ten cas posunout?
S tím časem to asi budu muset zkusit, ale nechce se mi do toho … V posteli by možná usnul, ale to nechci dělat, bojím se, aby to nedopadlo tak, že by se k nám natrvalo nastěhoval … protože s ním se prostě nevyspím …
BaraDolezal píše:
Nase mala (sedm mesicu) si dudel taky prohlizi. Nikdy ho nedudla, dam do pusy, ona tak petkrat cucne a vynda si ho a prohlizi! Ja ji necham, urcite ji nedrzim rucicky a tak
Nechavam i pretocit na bricho, nekdy tak usne a ja ji jen za hodinku pretocim!
Já bych mu ruce nedržela, ale mám pocit, že to má jako zábavu - když nesmí povídat … když ho nechám se přetočit, ihned si začne stoupat, rozparádí se a je konec …
Nechci kecat, ale myslím že můj malej kolem roku přecházel na jedno spaní denně, bylo to takhle že už nechtěl moc odpoledne usínat a večer se to protahovalo, já bych ho zkusila dát třeba v jednu a nechat ho co nejdýl a pak až večer v osm, po pár dnech se zase vrátíte na tu dvanáctou.
Nejsem zastánce uspávání, nák nechápu proč nechceš aby se přetáčel? Dyt může chtít spát na břiše ne? jsou to různá období, já bych ho nechala řvát, když bude unavenej dlouho nevydrží, ještě možná zkus zavést nákej rituál před spaním. Možná bude chtít zabavit ruce, zkus mu dát něco na šmudlání aby se zaměstnaly ruce a netahal si dudlíka
kaaaca-h píše:
jancic, my to máme velmi podobný (8měsíců), zatím sme teda ve fázi, že ji pevně držíme v postýlce, aby se nepřetáčela na břicho…dudel jí už ani nedávám (taky si ho vyndavá a zandavá a eště si ho taky prohlíží, jako by ho viděla poprvé v životě) Uspávání dřív trvalo hodinu, uspávali sme na ruce, pak sem jednou už na to neměla, dala sem ji ještě bdělou do postýlky a odešla sem…a ona usnula
Ale postupně se to zase začíná zhoršovat, držíváme ji takhle třeba půl hodiny, do dvanácti hodin jdeme za ní do pokojíčku tak desetkrát, někdy zbytečně, ale minimálně jednou se budí s řevem
A neřekla bych, že sem nějak zvlášť mírná a citlivá povaha
Tak malej se pak aspoň nebudí, jen nad ránem, brala jsem si ho do postele, teď se snažím, aby spal ve svý postýlce, zatím se daří (ale je to jen pár dní)
Holky, já teda nevim, jestli je v tomhle expert jen naše malá…ale ona na břiše spát neumí…Ona se mi na to břicho otáčí v polospánku a jakmile se otočí, pase koně, rozebere se a řve…a pak je to usínání teprve horor
A není to o tom, že bychom ji drželi přikurtovanou, nebo nějak silou, že by měla modřiny
Prostě ji přidržuju, jemně, nejlíp ji obeskládám dekama, aby tam neměla prostor se otočit…Tak klid ![]()
Příspěvek upraven 15.08.11 v 21:59
Já jsem se v tom asi ztratila, když dáš dítě do postýlky, tak můžeš odejít? Nebo začne ječet?
Protože syna jsem zkrátka v tomhle věku dala do postele, řekla dobrou noc, zavřela a co si tam dělal, to je jeho věc. Postupem času si povídal, natahoval hrací kuřátko, přeorganizovával postýlku - ale to už jsem já seděla dole u filmu. Někdy mu trvao usnout dýl, někdy míň ![]()
Megii píše:
Nechci kecat, ale myslím že můj malej kolem roku přecházel na jedno spaní denně, bylo to takhle že už nechtěl moc odpoledne usínat a večer se to protahovalo, já bych ho zkusila dát třeba v jednu a nechat ho co nejdýl a pak až večer v osm, po pár dnech se zase vrátíte na tu dvanáctou.
Nejsem zastánce uspávání, nák nechápu proč nechceš aby se přetáčel? Dyt může chtít spát na břiše ne? jsou to různá období, já bych ho nechala řvát, když bude unavenej dlouho nevydrží, ještě možná zkus zavést nákej rituál před spaním. Možná bude chtít zabavit ruce, zkus mu dát něco na šmudlání aby se zaměstnaly ruce a netahal si dudlíka
Já jsem zkoušela jedno spaní, ale sotva vydržekl do jedenácti, kolem dvanáctý byl na odpis, nechtěl jíst, řval … večer první tři dny usínal ukázkově, pak to stejně trvalo 45 min …
Rituál má dlouho - kaše, koupání, pohádka a spát … držím ho proto, že se ihned postaví, začne něco vykládat, má nejlepší zábavu … když je tak akorát, nechám ho přetočit, usne na boku, či na břiše …
Tak ted sem pochopila že nechceš aby se přetáčel kvůli stoupání, to je blbost, to stejně násilím neovlivníš, musíš ho přesvědčit že má hajat, chvíli bude stát, skákat a podobně, ale až nastane únava tak si sám lehne. A jak tady někdo už psal, před spaním třeba 2 hodiny žádný blbnutí.
Dlouho jsem přemýšlela, jestli má smysl, abych zakládala nové téma, ale už nemůžu …
Syn 13 měsíců. Od 3 do 6 měsíců usínal sám, pak asi měsíc jsem ho musela uchovávat ke spánku (tak 3/4 hodiny). Poté jsem se naštvala, probíhal Estivil, téměř dva měsíce, pak jsem to vzdala, malý pořád usínal s pláčem … Tak jsem začla zas uspávat. Nejdřív to šlo, drželi jsme ho „násilím“ v postýlce, aby se nepřetáčel, se řevem, ale do deseti minut byl tuhej. Teď asi měsíc má období, že sice neřve, nesnaží se nějak moc přetáčet, ale nejdřív mi něco povídal, když jsem na něj párkrát houkla, už to nedělá. Teď si buď nandavá a zandavá dudlík (průměr 5× za min), sem tam ho vyhodí z postýlky, nebo mu ručičky držim a to řve a vyflusává ho … tohle večer dělá tak 3/4 hodiny, dnes rekord hodinu.
Jinak vstává tak v sedm, po desátý spí (dopoledne usíná do 10 min) tak do půl dvanáctý, někdy do dvanácti, pak se snažím, aby šel spát v půl třetí, ve tři, ale několikrát to zkouším (po 15 min ho vyndavám a zkouším za chvíli), usne někdy až kolem 4 … to ho nechám spát max do půl pátý (jinak by spal tak hodinu). V osm by měl spát, ale usne až v 9. Zkoušela jsem ho dát spát jen jednou denně, ale po týdnu byl úplně hotovej, kruhy pod očima, není to asi ještě jeho čas …
Přítel tvrdí, ať ho dávám spát v devět, ale já mám obavu, aby neusínal v deset … ALe všem ostatním (mojí mámě, tchýni), usne do 1/4 hodiny … vím že si ze mě dělá srandu, bohužel nevím, jak mu to zatrhnout …
Já nervy v kýblu, jsem na něj protivná, záda melou z posledního …