Uspávání 3leté

238
16.8.11 21:50

Uspávání 3.leté

Ahoj, mám problém s uspáváním naší čerstvě 3.leté holčičky. Manžel ji naučil, že si s ní čte „nekonečně“ pohádek a poté u ní v posteli vytuhne, ona kolem něj ještě nějakou chvíli řádí, a pak to také zablí. To trvá mezi 1-1.5hod, což mi tedy příjde šílená doba. Já to většinou dělám tak, že si s ní přečtu konrétně předem domluvenou pohádku či blok říkaček, dle nálady, chvilku si poovídáme, a pak jdu po svých, což mi (na rozdíl od manžela, toho má zafixovaného jako ležáka, co ji neopouští) většinou vycházelo bez problému a trvalo to mezi 0,5-0,45hod. Jenže v posledních dnech, po návratu od babičky z prázdnin, se to zase prodlužuje, pořád za námi chodí, že je jí smutno, že chce pusu, jde se vyčůrat apod. Přitom, kdyby jen chvíli vydržela v posteli v klidu, tak usne do 5-ti minut, mám to ozkoušené. Omlouvám se za velmi obšírný popis, ale doopravdy hledám nějaké dobré tipy, jak to uspávání zkrátit na rozumnou a méně náročnou podobu (máme teď totiž doma měsíční mimčo, takže se to všechno špatně dává dohromady). Díky za podněty k realizaci. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16365
16.8.11 22:01

Nevím jestli Ti to pomůže, ale u nás teď po 3. roce platí…„být jednotní“ a žádné vyjímky.
*Po sprše/koupeli a čištění zoubků jde do postele (do své postele, jinak se pohádka nečte a odcházíme…ani jsme nemuseli, jen asi 2× náznak a teď už tam skáče sám ;)))..to skákání kolem dřív manžel taky toleroval, ale to vše prodlužuje :-P
*přečte se předem domluvený počet pohádek (dle délky, teď máme jednostránkové, tak čteme 3) a zhasne se (max zůstává malinké světýlko co máme na chůvičce).
*pak zkontrolujeme zda má hajánka a odcházíme (když se mu moc nechce spát, toleruje se ještě krátké povídání o tom, co se ten den dělo, nebo co bude zítra apod.)

Jinak jasný, že s mimi je to teď asi trochu těžší, a´by si nepřišla odstrčená, to chápu..asi by bylo nej zachovat nějaké střídání s manželem si myslím :think: :wink: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
16.8.11 22:18

Já bych si také přála jednotnost. Ale manžel většinou „vyměkne“ a je po ruce, jak píská malá. Takže si uvědomuji, že nejednotnost nám to hodně nabourává.
S manželem se střídáme - ale tam právě probíhají i ty různé přístupy (manžel ležák, já odcházím apod.). Takže asi dokud se mi rodiče nesjednotíme, nemáme šanci, ach jo! Člověk to ví, ale co s tím, to už nějak neví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
16.8.11 22:19

Já asi moc neporadím, manžel je přesně to co tvůj, klidně čte 10 pohádek, dokud dcera neusne. Já jsem teda přísná, buďto přečtu pohádku nebo pouštím CD a musí chrnět. Zatím to klape takto, ví, že se mnou nehne a kravinky zkouší na taťku, ale to už je jeho problém 8-) Mimčo přišlo před necelými 9ti měsíci a to jsem právě zavedla ty pohádky na CD, když nebyl na pohádku zrovna čas :oops: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22012
16.8.11 22:22

Já řeknu obligátní věc, kterou zřejmě nebudeš chtít slyšet. U tříletého dítěte to bez jednoznačné domluvy a důsledného trvání na pravidlech nepůjde. Jedna věc je, že máte miminko - a druhá věc, že přes určitý režim a určitá pravidla by neměl jet vlak.

V tomto věku to není o rituálech, ale o domluvě. Dítě rozumí, (lépe či hůře) mluví a dobře zná řád domácnosti. Ten se narozením miminka v mnohém změnil, ale v základních bodech by měl zůstat stejný. Po příchodu zvenku či z toalety se myjí ruce, v tolik a tolik hodin je večeře, v tolik a tolik se jde do postýlky, před spaním se čistí zuby, přečte se tolik a tolik pohádek, zhasíná se a jednoznačné dobrou noc. Pokud dítě ví, že rodiče povolí nebo že jsou nejednotní (jeden to dělá jinak, výhodněji), tak to prostě tím vytrvaleji zkouší. A mimochodem, každý psycholog Ti potvrdí, že právě fakt, že „některé věci se nikdy nemění“, dítěti pomáhá líp se s příchodem sourozence vyrovnat.

Finty, „jak uspávání zkrátit“ jsou v tomhle věku o ničem. Je na Vás, rodičích, jak budete důslední a jak jí nastavíte režim a pravidla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
16.8.11 22:57

bohunkaP: souhlasím, ale provést to v naší rodině bude zázrak. Věřím, že kdybych tu byla sama s dcerou (bez manžela), tak si ji srovnám, přes den šlape lépe, než večer, kdy je s námi i tatínek, ale zase na druhou stranu by to bylo náročnější, protože naše tříletka je hyperaktivní a s mimčem ji skloubit je také záhul. Ale za pár dnů nás čeká „beztatínkovský“ pobyt, tak uvidíme, jak s tím pohnu a jestli to taťka po návratu nenabourá :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marry11
16.8.11 23:27

tak my máme uspávání pohádky takový, že my je máme vymýšlet mala nechce číst a trva že já mám být první za každých podmínek :nevim: zda ji manžel dává špatné pohádky to nevím ale ted jsem je zkrátila proti tomu když jsme měli jen 1 mimčo a bere to :mrgreen: púak se s ní pomazlím a volá tátu ten ji řekne další a uspávání s tímto zabere chvilku a už nepříjde a spí. Jen teda ted 2× přišla že chce spát s námi zda se cítí odstrčeně? :nevim: ale i po tom oco příjde ihned usne a nechodí každý den přišla zatím po 14dnech po porodu 2× :nevim:
Držím palce :wink:

• Citovat
  • Upravit
19692
17.8.11 06:43

Ahoj,my taky uspavame nastesti jen vecer a je to pro me zbytecne zabita hodina a nekdy i vic.Ale porad usne driv nez by sel spat sam to je v postely schopny vyvadet aji do deseti do vecere a u toho rvat,ze nema rad spinkani.Mame taky 3 :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
17.8.11 07:05

Tak nam se osvedcilo neee cist to, co ji bavi, ale cist ji to, co ji nebavi. Po Vinetouovi usnula uz nekolikrat po precteni jedne strany :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22012
17.8.11 09:49
mimi.lili píše:
bohunkaP: souhlasím, ale provést to v naší rodině bude zázrak. Věřím, že kdybych tu byla sama s dcerou (bez manžela), tak si ji srovnám, přes den šlape lépe, než večer, kdy je s námi i tatínek, ale zase na druhou stranu by to bylo náročnější, protože naše tříletka je hyperaktivní a s mimčem ji skloubit je také záhul. Ale za pár dnů nás čeká „beztatínkovský“ pobyt, tak uvidíme, jak s tím pohnu a jestli to taťka po návratu nenabourá :cert:

No víš - ale jestli s tím hodláš „pohnout“ během rekreace v Luhačovicích (jak píšeš v další diskusi), v úplně cizím prostředí a za přítomnosti babičky, která s Vámi normálně po večerech nebývá, tak si troufám předem říct, že nijak zvlášť neuspěješ. :nevim:

Pravidla a režim je potřeba nastavovat doma, v běžných podmínkách a při běžném, trvalém denním režimu. Oba rodiče by měli mít jasno a být zajedno v tom, co od dítěte chtějí a jakým způsobem má večerní odchod do postele probíhat. Hurá-akce typu „teď dáme týden na dovolené bez tatínka, něco si zavedeme, ale doma to tatínek stejně rozbourá“, to je naopak spíš kontraproduktivní. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
17.8.11 12:35
BohunkaP píše:
mimi.lili píše:
bohunkaP: souhlasím, ale provést to v naší rodině bude zázrak. Věřím, že kdybych tu byla sama s dcerou (bez manžela), tak si ji srovnám, přes den šlape lépe, než večer, kdy je s námi i tatínek, ale zase na druhou stranu by to bylo náročnější, protože naše tříletka je hyperaktivní a s mimčem ji skloubit je také záhul. Ale za pár dnů nás čeká „beztatínkovský“ pobyt, tak uvidíme, jak s tím pohnu a jestli to taťka po návratu nenabourá :cert:

No víš - ale jestli s tím hodláš „pohnout“ během rekreace v Luhačovicích (jak píšeš v další diskusi), v úplně cizím prostředí a za přítomnosti babičky, která s Vámi normálně po večerech nebývá, tak si troufám předem říct, že nijak zvlášť neuspěješ. :nevim:

Pravidla a režim je potřeba nastavovat doma, v běžných podmínkách a při běžném, trvalém denním režimu. Oba rodiče by měli mít jasno a být zajedno v tom, co od dítěte chtějí a jakým způsobem má večerní odchod do postele probíhat. Hurá-akce typu „teď dáme týden na dovolené bez tatínka, něco si zavedeme, ale doma to tatínek stejně rozbourá“, to je naopak spíš kontraproduktivní. :nevim:

Ne, kdepak, Tebou zmiňovaná diskuse se této vůbec netýká. To je až případná podzimní akce. Uspávání je akutní záležitost. Budeme bez tatínka (služebka) v domácím, běžném prostředí. Nechci dělat pokusy v cizím prostředí a ještě navíc s babičkou, takový blázen nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22012
17.8.11 12:48

Mimi, v tom případě držím palce :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877
28.3.12 21:18

Ahoj, obnovuji diskuzi - co navrhujete v tomto případě - velmi rozumná 2leťačka - jasně domluvené a odsouhlasené podmínky - zuby, wc, čtení, pomazlení, čaj a odchod - a hned spustí ryk a za chvilku je na chodbě s jakýmkoliv spaní oddalujícím požadavkem a pokud ji nevrátím do postele, sedí u schodů, když vrátím, opakuje se ryk a vylezání dnes už asi 10×.

Má novou postel cca měsíc, předtím v pohodě, ted začla hrozně maminkovat a už týden ji nelze uspat jinak než držením za ruku (ale třeba hodinovým!)
Přitom odpoledne usne celkem v pohodě bez držení.

Vyhrožování zákazama jako DVD a tak je marnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
28.3.12 21:33

ahojky,
máme syna 3,5roku. Ten usíná tak,že chodí spát do večerníčku a pak mu 20minut čtu já nebo manžel. Přečteme a odcházíme Většinou usne hned při čtení, nekdy až když odejdu a má ,,klid". Tak je naučen i mladší syn (16m)spí tedy už v normální postýlce a chodí spinkat spolu s bráškou. Ideální je najet na jeden režim, oba rodiče a dodrržet ho - podle mě by se to mělo do měsíce srovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.12 22:19

Velice dobře je toto téma zpracované v knize „Každé dítě může dobře spát“.
Podle autorky tyhle tanečky před spaním znamenají, že dítě ještě není dost unavené a nechce se mu opravdu spát. Jako řešení je nechat ho méně spát přes den, nebo ho ráno budit dřív…aby si zvyklo chodit spát dřív, jestliže trváte na nějaké konkrétní hodině. Přizpůsobí se obvykle do týdne, i když ze začátku bude unavené a protivné. A odpolední spánek a noční spánek by měli být od sebe alespoň 4 hodiny…Ale to je opravdu stručné shrnutí půlky knížky :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí

SCD 510