Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, co dělám špatně?
Máme doma dnes již 19 denní holčičku. Všude na internetu čtu, jak takhle malá miminka vydrží bdít mezi kojeními cca 30 minut a pak zase usínají. Ta naše princezna si drží cca dvě hodiny bdění a pak se spánkem i tak bojuje a po očku kontroluje, co se kde děje. Co se týče nočního uspávání ze začátku jsme ji museli uspávat na rukou, teď teda po 2 -3 večery vytuhla u prsa, ale ten proces trvá zase tak 2 hodiny +. Trápí ji bříško a to dáváme preventivně Biogaiu.
Máte někdo rady, tipy jak to dělat efektivně? Aby malá spinkala a byla spokojená?
Děkuju.
@Kytka10 píše:
Máme doma dnes již 19 denní holčičku. Všude na internetu čtu, jak takhle malá miminka vydrží bdít mezi kojeními cca 30 minut a pak zase usínají. Ta naše princezna si drží cca dvě hodiny bdění a pak se spánkem i tak bojuje a po očku kontroluje, co se kde děje. Co se týče nočního uspávání ze začátku jsme ji museli uspávat na rukou, teď teda po 2 -3 večery vytuhla u prsa, ale ten proces trvá zase tak 2 hodiny +. Trápí ji bříško a to dáváme preventivně Biogaiu.
Máte někdo rady, tipy jak to dělat efektivně? Aby malá spinkala a byla spokojená?
Děkuju.
V prvé řadě nečíst internety. Každé dítě je jine a fakt žádné tabulky na to nejsou. Každé spí a bdí jinak. Když kojíš a zlobí bříško, dej si pozor, co jíš a piješ. Přes den dávej do kočárku a buďte venku. Je maličká, musí si vše sednout.
@Kytka10 píše:
Děkuju.
Víc jak sestinedeli jsem uspavala denně večer 4-5 hodin. Bdění někdy hodina a někdy dvě. Ta hodina byla taková běžná. V kočárku nespala a rvala, takže jsem ji měla na všechny spanky na sobě v šátku 4 měsíce nonstop a paty měsíc zvládla první spánek v kočáru šestou do školky a pak zase satek. Od těch 5/6 měsíců se to zlomilo a usnula i v kočáru a šla odložit do postýlky ale ne na víc jak 15-20 minut. To byl strop… ![]()
To čteš špatně a taky máš zcestný představy o miminech. Vítej v realitě. Špatně nedělás nic. Moje dvě děti to samé, možná horší. Dcera od narození a to i v porodnici spala 3× 20 min, jinak byla vzhuru. Postižená není neboj. Syn to podobné.
Kromě toho věci okolo spánku se mění a fakt po měsíčním miminu chtít nějaký zázraky je mimo. Pomáhá kočárek, když ne kočárek tak šátek/nosítko. Dávej pozor na to, co jíš, ale já jsem třeba nakonec zjistila, že to je fuk, prostě to dítě musí dozrát. Takže rada? vyprdni se na internet, babičky nebo kamarádky a vcit se do svého dítěte a dělej co potřebuje. Neměj očekávání. Strašně se ti uleví adost pravděpodobně, pak i to mimino bude líp spát. Nejhuř uspává nervozní matka.
Já si vždycky říkám, že kdybych měla druhé dítě, že ho vůbec na nějaké uspávání nebudu zvykat
Každé dítě je jiné. První byl dvě hodiny vzhůru a pak dvě hodiny spal, pořád dokola.
O druhém dítěti jsme první dva měsíce skoro ani nevěděli. Ten se jen nakojil a spal
nic víc. Časem si to sedne.
Obvykle jsem takhle malé děti vyloženě neuspávala, u druhého dítěte mi teda v začátku pomáhal hojdavak, pak nosítko. Většinou to vypadalo tak, že jsem prostě kojila, u toho odpadly a když se je podařilo odložit do postýlky, byl to příjemný benefit. Jinak prostě chrupaly na mě, nebo jsem je přendala do šatku nebo nosítka a ještě je dokojila aby dál spaly. Žádný návod každopádně neexistuje, musíš to vychytat.
Holky, děkuju ☺️
Až když má člověk vlastní dítě uvědomí si, že by měl svým rodičům poděkovat za ty probdělé noci a výchovu celkově.
Nám pomohlo uspávání na míči a během celého toho „procesu“ být přítulná, pak bílý šum či zvuk fénu/vysavače (napodobuje to prostředí v bříšku).