Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych se Vás zeptat, jak uspáváte Vaše dítě v postýlce cca ve věku 9 měsíců.
My od narození dáme malou do postýlky, řeknu jí, aby spinkala (večer popřeju dobrou noc apod.) a odcházím. Někdy malá usne hned napoprvé, někdy tam musím takhle jít třeba 5×. Dřív jsem tam musela chodit, protože jí vypad dudlík a neuměla si ho dát a začala brečet. Teď kvůli dudlíku řve jen když ho v postýlce ztratí nebo spadne na zem a nemůže ho najít. Později to bylo kvůli tomu, že se přetočila na břicho a nevěděla jak zpátky. Teď je to kvůli tomu, že se postaví v postýlce a ještě moc neví, jak dolů. Někdy tedy usne napoprvé, někdy vyřvává a dělá tenhle cirkus. Už jsme na to zvyklí, nechává nás to víceméně chladné a rozhodně tam nejdeme hned. Většinou přehlížíme slabé kňourání a jdeme tam, až když se rozeřve (což je většinou trvá cca do 5 minut). Naše uspávání považujeme za úspěšný - nemusíme uspávat u prsu, houpat, držet za ruku, povídat pohádky apod. Ale chci vědět, jestli Vaše děti taky hned usnou nebo taky občas tahle vyřvávají?
Dítě nám občas teď bude hlídat tchýně, tak ji chci na naše uspávání a občasné vyřvávání malé upozornit… Jak to máte Vy, když Vám hlídá někdo jiný a dává spát dítě do postýlky (večer i přes den)?
Díky za názory.
Jak uspávám? V celku dobře…do postýlky(sama je v pokojíčku od 8.5 měsíců, dáme pusu, přikryjeme a odcházíme…někdy osne hned, někdy vypadne dudlík, a pláče(ale nejdeme tam, to by si nás akorát vyřvávala a usne)
Všicni jsme spokojeni…
Úplně to samé s tím rozdílem, že já 5× nechodila…dokud neječela jak tur, nechala jsem tak a myslím, že děláš dobře…malá má necelý rok a už místo kňučení třeba mudruje a usne…pláče fakt vyjimečně…určitě pokračuj i když se možná ozve mnoho odpůrců
@Yarisek já ti tedy neporadim, ale moc ti závidim, že vám dítko usne takhle samo! Já úspavám na míči a nebo usne u jídla a pořád premejslim kdy přijde ten zlom a bude usinat sama, jestli v roce, ve 2.. ![]()
@Lucciaaa Kolik je malé? Chce to zkusit…dát do postýlky, dudlík a odejít…zrpvu tam budeš chodit často(možná), apak to bude lepší a lepší
Jen vydržet a nejít tam hned za malého kňourání
CHCE TO TRPĚLIVOST A PEVNÉ NERVY ![]()
Já u nich sedím. U malého (10M) tak půl hodiny. Vždycky vstane, tak ho položím a tak furt dokola třeba 20× než usne. U staršího sedím i hodinu a půl než usne s držím za ruku. A běda odejít.
U nas podobne, ale kdyz place, jsem s ni a pomahan ji usnout. Neignoruju plac! Umim rozlisit plac z unavy, zizen, mamu, tak podle toho udelam servis, kazdy den je to jinak, ale vicemene usina sama, protoze to tak chce. Vecer nechce absolutne houpoat, ale moji pritomnost ano. Pokud hlida manzel, uhoupe v kocarku, aby mala neplakala. Nechci ji nechat plakat, nbevidim k tomu duvod.
Jo jeste bych dodala…Po nastaveni pevneho rezimu vecer a pevne hodiny spani, usina do deseti az dvaceti minut.
@Sandra752 malé je 6 a půl měsíce, dudlik nechce a tohle už jsem zkoušela, rvala hrozně a po 15 minutách sem ji musela vzít a utěšovala sem ji hodinu, takže to už znovu radši zkoušet nebudu. Mě to nějak nevadí, ale až bude větší a bude chápat, tak ji klidně budu číst pohádku i hodinu, hlavně aby se to pak naučila. Nemuzu ji přece uspavat do puberty ![]()
AHojky,
tak nám bude 7.měsíců. S uspáváním máme problém od narození, manžel malou navykl na uhoupání na ruce ![]()
Takže z ruky jsem přešla na domácí kočár a šum a z kočáru na postýlku a šum.
Párkrát se stalo, že usla na poprvé, ale většinou je to tak, že ji dám pusinku, řeknu dobrou noc, dám do postýlky, pustím kolotoč a šum a odcházim… Za chvíli začne plakat, tak tam po chvilce jdu a když nezabere pohlazení, tak jí vyndám, pomazlim se a vrátim… Takhle to dělám, dokud neusne. Někdy to trvá deset minut, jindy hodinu. A když už nemám sílu, dám jí do kočáru, a spí ve vteřině. Zrovna dnes se jí potvůrce nechce spinkat, tak už mi tam dost slouho pláče, tak se jdeme zase pomazlit.
Je to náročné, ale nechci jí nechávat vyřvat…
@Lucciaaa Zkus zas po nějaké době, neříkám hned
Já když jsem vzpomínala, jak jsem začala na měsícia půl učit na postýlku, potom usínat samotnou..to byl záhul
a v 8.5 měsících jsem jí šoupla do pokoje, myslela jsem že bude řvát a ono nic..
NEBOJ, NEBYLA SI SAMA A NEJSI SAMA ![]()
Uspávám stejně. Dám do postýlky, pohladím, pusu, dobrou noc a odcházím. Málokdy musím jít znovu. Když jsme měli hlídání přes noc, řekla jsem mámě jak má uspat a předpokládám, že to tak udělala:-). Hlídala přes noc několikrát, nikdy neměla s uspáním problém. Dokonce ani když sme odjeli na 3 dny s manželem pryč a dcera usínala v jiném prostředí - bylo jí 8 měsíců. Ale každé dítě je jiné. Jestli se bojíš jak na to bude reagovat, tak to nejdřív vyzkoušejte. Nech hlídání vykoupat a uspat, když si doma. Případně odejdi a buď někde poblíž, kdyby to nevyšlo.
Ahoj, malé je teď 9 měsíců, v podstatě neuspávám vůbec, usne u večeře (lahev) pak jen položím do postýlky a konec. Chodí spát okolo 8.
Máme to stejně. Ale nevěřím, že by tchánovci vydrželi tam nechodit a nepochovat.