Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám doma tříměsíčního chlapečka a jeden velký problém. Téměř každý večer naše miminko už dobré dva měsíce uspáváme na sílu. Je vykoupaný, nakojený…zkrátka celkově obstaraný, ale spát se nám nechce. Pokud ho položíme do postýlky, tak by byl schopný tam křičet i několik hodin v kuse
. Nepomůže však ani když ho s námi necháme v obýváku, aby si zavřel oči, kdy sám chce. Máme ozkoušeno ho i vzít na ruce…ale vždy to končí stejně, a to pláčem. Připadá mi zkrátka, že se tomu spánku za každou cenu brání. Nakonec to dopadne tak, že usíná opravdu na té ruce, ale na sílu…takže před tím následuje ještě několik minut pláče a ještě k tomu plena na hlavě(celá procedura nám trvá i dvě hodiny). Je to drastické, ale zatím se nám jiná metoda neosvědčila. Zkoušela jsem ho i zavinout jestli by to něco nezměnilo, ale bohužel. Podotýkám, že pokud usne, tak vydrží spát těch pět až šest hodin v kuse, v noci nakojím a problém s usnutím již není. Celkově za tu noc spí až deset hodin, takže paráda.
Jinak přes den toho moc nenaspí, v kočárku při procházce max. 2,5 hodiny (spíše však jednu až dvě) + přes den ještě tak 2×30 až 45 minut. Přes den samozřejmě touhle metodou neuspávám, to si usíná sám. Zkoušela jsem ho udržet i před koupáním vzhůru, aby prostě touhle dobou nedával těch několik minut spánku, ale večer téměř vždy to samé. Výjimečně usne hned.
Nemáte některá podobnou zkušenost? Nebo nenapadá vás, jak bychom to večerní uspávání mohli s manžou změnit? Ocením rady…díky moc
.
P. S. Fakt mě trápí, že své dítko uspávám skoro každý večer s pláčem a plenkou na hlavě
.
U nás pomohlo a stále pomáhá uspávadlo http://lamp.heureka.cz/…hicco-magic/ a hlazení.
Lehnout si s ním do postele jste zkušeli? vydržet alespoň 15 minut v klidu a nestřídat uspávací metody po 5ti minutách.
co bílý šum? vysavač, fén, nenaladění rádio… šátek?
Máme klasického usínáčka s hudbou…na toho nereaguje, pláče si dál. Jestli by uspávadlo něco změnilo si nejsem jistá. Každopádně díky, promyslíme.
Usínáček: zpočátku fungovalo bušení srdce, potom hudba, teď je to moře ![]()
Radím zavinovat, taky se mi v tom nejdříve vztekali, ale po pár dnech si zvykli a taky bílý šum.
Teď po večerním kojení děti zavinu, popusinkuju uložím do postýlek a zapnu fén a odcházím. Sice třeba ještě minutu nebo dvě kňučí (pár minut nepovažuju za vykřičení), ale při fénu ztichnou a postuně usnou.
A ten šátek by mohl být řešením, když kolíbání na ruce nepomáhá? Vysavač, fén jsme pravda ještě nezkoušeli. Děkuji.
Ten náš nechtěl spát v určitou hodinu ani omylem a byl čilý jako rybička - mám se s ním prát, uspávat na sílu a nechat ho, aby ječel dvě hodiny při uspávání? To ať si radši hraje a je v klidu. Tak nějakou dobu chodil spát hodně pozdě, postupně se mu čas odchodu na kutě snižoval, zkracovala jsem mu to tak, aby si toho nevšiml a teď v pěti měsících chodí spát mezi osmou - půl devátou.
Vidim problem v tom, ze maly je ve veku, kdyz zacal dobre videt.. A je mu lito ten cas prospat, kdyz muze koukat
Meli jsme to podobne, pak zase prisly zuby, takze takle spime uz mesic a pul
Delam to tak, ze maly spi v kocarku od tri do pul seste, o pul seste jdeme domu, dostane mlicko, hodinu a pul vydrzi vzhuru naladeny a vyspinkany, v sedm koupeme, dame znovu mlicko, pustim kolotoc… A kdyz zacne mrcet u kolotoce, zhasnu, vezmu si ho do houpaciho kresla a zpivam, zpivam a zpivam a zpivam.. Vetsinou jsem o pul desate uspesna
Pry to prejde samo…
Tak já sem násilím neuspávala, když se malýmu nechtělo. Přišlo mi jednodušší, když jsem měla u sebe na gauči do jedenácti večer klidné mimčo, co mžouralo okolo sebe, než řvoucí hysterku v posteli
a tak nějak sem předpokládala, že se to časem upraví.
A taky jo, cca každý měsíc se usínání posouvalo cca o hodinu a od nějakých 5M normálně chodí spát okolo osmé večer.
a jak jsem uspávala? od narození pevné zavinutí, heboučká dečka ke tváři, do které se mohl „zavrnět“ a dudlán. A pohoda, usínal hned, nebo po krátkém pokňourání.
Spíš teď občas dělá blbiny, v osm si začne mudlat oči, tak ho dám do postýlky, dudu a dečku a pak ho tam ještě 20 minut slyším, jak si povídá
ale zabere sám, tak mu do toho „nekecám“
@Mar__tanka1983 píše:
Tak já sem násilím neuspávala, když se malýmu nechtělo. Přišlo mi jednodušší, když jsem měla u sebe na gauči do jedenácti večer klidné mimčo, co mžouralo okolo sebe, než řvoucí hysterku v postelia tak nějak sem předpokládala, že se to časem upraví.
A taky jo, cca každý měsíc se usínání posouvalo cca o hodinu a od nějakých 5M normálně chodí spát okolo osmé večer.
a jak jsem uspávala? od narození pevné zavinutí, heboučká dečka ke tváři, do které se mohl „zavrnět“ a dudlán. A pohoda, usínal hned, nebo po krátkém pokňourání.Spíš teď občas dělá blbiny, v osm si začne mudlat oči, tak ho dám do postýlky, dudu a dečku a pak ho tam ještě 20 minut slyším, jak si povídáale zabere sám, tak mu do toho „nekecám“
zakladatelka píše, že s nimi v obýváku taky ječí.
u nás to bylo to samé. spát potřeboval, ale neuměl usnout. ![]()
@Lama Lama jo, sem si to ještě jednou přečetla, takhle věta mi nějak vypadla ![]()
tak to už nevím, jedině co radí ostatní, šum, šátek. Kamarádka uspávala na takovym tom gymnastickým míči. Ve tmě v pokojíku se pár minut s malým na klíně pohupovala, než se uklidnil.
@Mar__tanka1983 píše:
@Lama Lama jo, sem si to ještě jednou přečetla, takhle věta mi nějak vypadlatak to už nevím, jedině co radí ostatní, šum, šátek. Kamarádka uspávala na takovym tom gymnastickým míči. Ve tmě v pokojíku se pár minut s malým na klíně pohupovala, než se uklidnil.
tak zrovna tomudle jsem se bránila zuby nehty. mě se dělá na míči šoufl
Tak nám tohle bobeš dělá zase přes den… šmudlá si oči, tře si plínku o obličej a vzteká se že chce spát, ale jak ho položím, či chci uspat, tak je hysterák, pere se v něm únava s chtěním bdít… musíme to přetrpět nějak no :p
@Lama Lama a já mám zase na míč malej barák…
když tak nad tím přemýšlím, tak bych ho tu neměla pořádně kam dát ![]()
naštěstí malej byl fakt parádní spáč, krom pár nocí, takže jsem tohle řešit nemusela - a přičítám to teda částečně tomu zavinování…