Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
potrebovala bych nejakou kouzelnou radu
Nebo se aspon vykecat.
Syn (1 rok) usne pouze a zasadne u prsa. Driv jsem s tim nemela vetsi problem, pres den mi to nevadi, v noci se vzbudil, 10 minut pil a usnul. Ale v posledni dobe mi v noci spatne usina i pri kojeni, uspavam ho klidne hodinu i dve (pritom porad cuca, kdyz se ho pokusim odpojit, probere se a rve). A vstava dva az trikrat v noci. Takze zacinam byt dost nevyspala, bolej me rozkousany prsa a zacina mi to vadit.
Zkousela jsem ho uspat jinak - nejde to! Nosim, chovam, zpivam, hladim po zadickach, nic. Ani v moji posteli, ani v naruci, jen otvira zobacek na mliko. Jak nedostane mliko, kdyz se mu chce spat, tak rve a rve a rve, at delam cokoli.
Takze, jestli to chci nejak vyresit, potichu to nebude a bez revu se to neobejde. A ja ani nevim, jestli to resit…
Vzdycky mi byly protivne nazory typu ze deti se musi odmalicka tvrde vychovavat, jinak budou rozmazlen; ze uz maly mimina jsou vycurany; ze nechat vykricet je uplne normalni; ze clovek nemuze byt otrok ditete (ve smyslu jit ho utesit, kdyz rve a pritom je najedeny a prebaleny) atd. atd.
Ale pak si ctu o tom, jak maminky vydrzely dve tri spatne urvane noci a od te doby spi deti ukazkove celou noc, coz je super nejen pro maminky, ktere se rano nepotuluji bytem jak zombie, ale i pro deti. A jak jsou deti spokojenejsi, ze je to dobre pro jejich samostatnost atd. A nevim.
Instinkt mi porad rika spis vydrzet, kojit jak dlouho si rekne kdykoli si rekne, ze je jeste malickej, zze z toho vyroste a kojit ho do 15 nebudu… ale rozum to obcas zacina sabotovat… premyslim, jestli pres to, ze se snazim mu dat to nejlepsi i na ukor sebe, nedelam blbost a spis mu neskodim. Jestli by se nemel lip, kdyby se usinat sam naucil, byt by to bylo ze zacatku tezke. Zacnu si nacitat ruzne Estvilly a podobne planovane vyrvavaci metody, uz jsem presvedcena, ze to vyzkousim, a pak se doctu, ze to rozhodne nemam zkouset, pokud nejsem stoprocentne odhodlana (protoze pak nevydrzim a jen vsechno zhorsim), vzpomenu si na to svoje tulenatko a vim, ze odhodlana nejsem…
Tak ja nevim… chape me nekdo? Je mi rady/pomoci? ![]()
Řídila bych se intuicí a svou vlastní fyzičkou. Máš na to s ním být v noci hodinu dvě vzhůru?
Já osobně bych to teda nedala, do 9m jsem si u prvního užila kojení téměř nonstop, záda bolely, hlava bolela…
Pokud nemáš probmlém, případně jsi schopná ho napojit na prso a spát dál, tak bych to nechala, ať si dudá.
Já osobně za sebe bych odstavila a konečně se pořádně vyspala ![]()
Naše malá taky usne jedině u prsa.Budí se několikrát za noc vim že to není hlady ale prostě chce kozu
A ještě nejsem připravená na to aby mi v noci řvala protože je mi jasný že se to bez řevu neobejde.A nemam na to jí nechat vyřvat …zatim ![]()
Asi by ses měla tedy rozhodnout jestli chceš přestat nebo ne a pak to řešit ![]()
Já sice kojím jen chvilku, ale včera ve zprávách na primě říkali, že děti co už mají zoubky a usínají při kojení, tak se jim ty zoubky kazí, protože mateřské mléko obsahuje cukr. A protože si po tom napití nevyčistí zuby tak se jim přes noc o to více kazí… A zubaři s tím mají problém, protože 2-3 leté dítě ještě u zubaře moc nespolupracuje. Opravdu doporučuju shlédnout.
takže bych určo mimčo se zoubkama na noc už nekojila. Přes den ještě ano, pokud je mléko ale na noc vyčistit zuby a spát
![]()
link na zprávy, kde to říkali: http://www.iprima.cz/…all/2317/all
Gladys, odstavila jako stoprocentne, nebo jen na noc? Ja ho prave odstavit uplne nechci. Ale asi by to uspavani bylo mnohem jednodussi, kdyby odstavenej byl, co jsem tak cetla.
Jinak to vydrzim, i kdyz me to vycerpava, myslim, ze vydrzim leccos, kdyz budu chtit. Ale nevim, jestli mam chtit
Napojit ho na prso a dal spat nezvladam, se tam na boku kroutim a preju si, at uz usne, at si muzu lehnout pohodlne…
MarkyM píše:To mela, prave to resim
Asi by ses měla tedy rozhodnout jestli chceš přestat nebo ne a pak to řešit
Ahoj, holky, viděly jste včera zprávy? Tam to zrovna řešili zubaři
Jakmile jsou zuby, tak se mají po kojení čistit zuby (teda asi jakmile je jich víc, že?
) A taky ukazovali, jak vypatá chrup dlouho kojených dětí ![]()
Já nevím, ale s tím kažením zubů… Doteď jsem vždycky četla, že mléčný cukr je v pohodě a že se pak zuby nekazí
Nemluvě o tom, že kolikrát mají děti zoubky už od 4m, to by taky nemohli být v noci kojené.
Angel-x diky za info, na to jsem nemyslela, tak to je dalsi bod pro pana E. Zacinam byt presvedcena (haha, na jak dlouho
)
Angel-X píše:
Já sice kojím jen chvilku, ale včera ve zprávách na primě říkali, že děti co už mají zoubky a usínají při kojení, tak se jim ty zoubky kazí, protože mateřské mléko obsahuje cukr. A protože si po tom napití nevyčistí zuby tak se jim přes noc o to více kazí… A zubaři s tím mají problém, protože 2-3 leté dítě ještě u zubaře moc nespolupracuje. Opravdu doporučuju shlédnout.
takže bych určo mimčo se zoubkama na noc už nekojila. Přes den ještě ano, pokud je mléko ale na noc vyčistit zuby a spát![]()
link na zprávy, kde to říkali: http://www.iprima.cz/…all/2317/all
Tu reportáž považuju za absolutní nesmysl. Dětem se kazí zuby z džusíků, brumíků, čokoládiček, sušenčiček a jiných sladkostí, které jim spousta babiček a maminek dopřávají.
u nás bylo jediné řešení přestat kojit úplně, ale přestala jsem, protože mě malá kousala. A vzala to líp než já, sice si trochu brekla, ale žádný drama, dostala v noci lahvičku s mlíkem. Jinak myslím, že to nemá smysl lámat přes koleno.
JVP píše:Jezis, tak jestli se rozhodnu pro odstaveni, tak si pri jeho revu budu promitat, abych vydrzela
A taky ukazovali, jak vypatá chrup dlouho kojených dětí
Ahojky,
no… já bych to neřešila.
Protože beztak nic nevyřešíš - přijde to samo!!! Buď se dítko odstaví, nebo Tobě rupnou nervy a nedáš prso a hotovo, i kdyby se rozkrájel.
U nás nastal zlom v roce a čtvrt - chtěl kojo, já měla podprsenku - vyhrnu triko a on čučí, co to má znamenat (nechala jsem si ji na noc). Furt nechápal, ale zakroutila jsem hlavou, že „dudu není“. A on to přijal jako fakt, v pohodě. Když jsem zkoušela dřív nedat, nešlo to - řev a já měkká.
Prď na všechno a fakt v tomhle dej jen na sebe. Jsou to Tvoje prsa, Tvoje mlíko, Ty rozhodneš kdy konec zvonec. ![]()
Strejda je zubař - každý na to má trochu jiný názor, ale říká, že zubaři se shodují zhruba v tom, že jakmile je dítě plně kojené - je to jasné, že nebude nikdo v noci čistit půlročnímu dítěti zuby
ale když už jí „normálně“ - teda příkrmy a pestrou stravu, - tak kojení v noci nepotřebuje a přes den si přece zuby čistí i kojené třeba dvouleté dítě…
Jo a taky nesouhlasím s tím kojením v noci versus zuby… Je to jak říká Monča.
A mimo jiné víme, že zuby jsou z velké části dědičná záležitost… ![]()
Tajo, k tvému dotazu… Jednej dle své intuice, však do 15 let kojit nebudeš. Naše malá má 15 měsíců, u prsa sice už neusíná, ale v noci kojíme i několikrát. Někdy jí jde jen o blízkost a mazleníčko.