Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky… čeká nás v červenci IVF v Gennetu v Liberci.
Chtěla bych vědět, jak jste byli úspěšní vy.
Náš problém je špatný SPG, proto budeme mít k IVFku metodu PICSI…tím se prý zvyšuje úspěšnost z 40% na 75%
Mám z toho obavy, asi jako každá, která si tím prošla, nebo bude procházet. Děkuji za odpovědi. ![]()
no, my ale budeme mit picsi, ne icsi. Picsi dela jen gennet. Je to pry jeste lepsi, nez icsi. Pri picsi se ke spermiim prida nejaky gel, ktery obsahuje stejnou latku, jako vylucuje vajicko a zdrave spermie se tim do gelu „zakousnou“. Tak jsem zvedava…
PICSI dělají na spoustě míst (minimálně v Praze vím o několika). Těch 75 % je teda značně ošemetných, ono značnou roli hraje i kvalita vajíček a sliznice (a on i když je problém čistě na straně chlapa, i zcela zdravá ženská může mít problémy s vajíčky).
Jinak v mém posledním CARu hrdě hlásali 60 %, na internetu měli 35 %, po osobním přepočítání zveřejněné statistiky jsem se dostala na 30 % a při transferu mi řekli, ať radši počítám se 20 % ![]()
Ve výsledku si z toho absolutně nic nedělám, statistiky jsou na houby - znám lidi, co mají dvě děti po dvou transferech po jednom embryu. A znám takové, kteří nemají žádné ani po pěti transferech po dvou. Takže jediné, co zbývá, je věřit, že zrovna my budeme mít tu kliku, a je jedno, jestli na mě připadne jedna netěhotná nebo deset.
Moc držím palce! ![]()
Ahoj, hned po prvním neúspěšném pokusu jsem procentuální úspěšnost přestala řešit. Zbláznila bych se.
Nám se to povedlo na 3. pokus (první stimulace byla kvůli výsledkům z imunologie přerušena, pak IVF, KET, IVF).
Teď jsem po KETu a čekám, jak to dopadne ![]()
A vám držím palce, ať se to povede na ten první pokus!
Držím palce.
Nám se povedlo na potřetí (IVF - mimoděložní, KET - nic, 2.KET - dvojčátka v bříšku), měli jsme ICSI a problémem byl dost špatný spg.
Ještě jedna věc mě napadla - co kde uvádějí jako úspěšnost. Jedna věc je totiž počet živě narozených dětí na počet zahájených cyklů, no a druhá počet prokázaných těhotenství na jeden transfer (občas ještě rádi dodávají - a když vám transferujeme dvě pětidenní blastocysty, šance na otěhotnění bude mnohem vyšší!). Průšvih je, že některé cykly jsou stopnuty už během stimulace (viz uživatelka výše), u některých nedojde ani k transferu, protože se nevyvine žádné kvalitní embryo (taky mám zkušenost) a u nemála cyklů transferují daleko dřív, popř. míň embryí, protože jich víc není nebo by se toho pátého dne nemusela dožít. Logicky pak má vyšší šanci tak, která má k zavedení dvě pětidenní blasty a k tomu pět dalších v mrazáku na další KETy než ta, které zbyde po dvou dnech jedno čtyřbuněčné embryo. Jenomže to dost často předem neodhadneš. To samé s těhotenstvím - je daleko víc těch, které najdou týden po transferu //, než těch, co jim tam vydrží ještě další týdny, kterým se to ukáže pozitivně na ultrazvuku a nejmíň je těch, které z těch // nakonec porodí. Tím tě nechci v žádném případě strašit, jen poukázat na to, že statistika je sice krásná věc, ale může být i dost ošemetná, podle toho, jak se dělá.
Mimochodem - třeba já osobně můžu porovnávat své čtyři IVF cykly - dva s ICSI, dva bez, no a procento vajíček, do kterých vnikla spermie sama od sebe, je naprosto jednoznačně vyšší v cyklech, kde došlo k přirozenému oplodnění. Přesto mi doktoři pokaždé říkají - zkusíme ICSI, zvýšíme pravděpodobnost!
Statisticky možná ano, u mě ani omylem.
ugluk napsala jsi to přesně, ono třeba 50% otěhotní, ale miminko se narodí jen 25%
my měli to štěstí- 1.IVF,zavedeny 2 embrya, syndrom mizejícího dvojčete a za pár dnů se nám snad narodí zdravý kluk
já PCO, manžel línější spermie, použito ICSI
No dobre. Tomu vsemu rozumim. Ale prave proto my mame picsi. Pri Icsi berou jakoukoliv spermii…tim padem i morfologicky spatnou…a proto se to pak neoplodni a nevyvine v blastocystu atd. Ale u PICSI je to morfologicky a tudiz i geneticky spravna spermie. Takze chapu, ze ne kazdy vajicko se vyvine do faze vhodne k transferu a taky chapu, ze ne kazde se uchyti, i kdyby jich tam mela deset. Spis jsem tady hledala podporu v tom, ze to vyjde…abych tomu zacala verit… ne pouceni… diky, tohle vsechno znam a vim co a jak.
Sestramona, samozřejmě tomu věř!
Bez toho to jde blbě (i když taky jde), ale nasaď maximum optimismu, šanci klapnout to prostě má, velikou, mnohem vyšší než budeš mít kdy při přirozeném oplodnění ![]()
Jenom prostě… půl genetické informace je spermie (a ona ani po PICSI nemusí být „geneticky“ OK, do hlavy jí nikdo nevidí, jenom má o dost vyšší šanci, že bude) a druhá půlka vajíčko (a těch je tak omezený počet, že prostě bereš, co zrovna je). Moc přeju, ať máš vajíček dostatečné množství, ať se jich co nejvíc oplodní a co nejvíc vyvíjí dál. Věř jim - a na statistiky kašli, člověk tomu musí dát stejnou naději, ať ti nabízejí 1 % nebo 90, jinak by moc nemělo smysl do toho chodit.
diky ![]()
ja jsem prave vystresovana jako prase…pristi tyden jdu na „odblokovani“, at se trochu zklidnim.
Ahojky,Sestramona-musíš věřit!!!!!!!A jakmile budeš po ET tak ležet,hladit bříško a povídat si s nima.....Držím ne palečky,ale pěstičky!! ![]()
ona ta metoda je celkem nová pokud vím tak Gennet stím začal začítkem roku takže ti ani žádná nemůže říct,že porodila zdravé dítě. U metody PICSI se stejně musí dělat i ICSI. Já mám po 1 IVF z roku 2008 po ICSI zdravou holčičku a už jsem byla na dalších 3 IVF taky přes ICSI a nedopadlo to vše v Pronatalu . Teď jdem znova do Gennetu a necháme si dát taky PICSI +ICSI.
Já nemám vejcvody a manžel sperma hooooodně špatný.
Nechala bych to na posouzení doktorů já chtěla IVM a nebylo mi doporučeno.
blani…
me bylo receno, ze icsi je soucasti picsi. Ze si to plno lidi blbe vyklada…icsi je vpraveni spermie do vajicka a picsi je vpraveni progresivne pohyblive spermie do vajicka. Takze platis jen picsi…
jinak ivm mi bylo taky navrhnuto, ale nakonec jdem do ivf. Pri ivm totiz casto neni co odebirat…hormony si totiz taky pichas…ale jen 4 dny a to denne 100j gonalu a celkem fasujes 475j gonalu…400 si napichas a 75 jde do laborky na dozrani vajicek. Je u nej mensi uspesnost nez u ivf. Proto jdu i po ohss do ivfka…
ICSI je pouze vizuelní, při PICSI je lepší metoda výběru, kdy by měli vybrat jen spermie, které by dokázaly oplodnit vajíčko přirozenou cestou. Po výběru oběma metodami následuje stejné vpíchnutí spermie do vajíčka, PICSI bývá cca 2× dražší než ICSI. Ani při jedné metodě pochopitelně nedokážou zaručit geneticky zcela zdravou spermii, jen při PICSI je ta šance o poznání lepší. Bohužel asi jediný způsob, jak 100% otestovat, že je spermie geneticky OK, je rozebrat ji tak důkladně, že už je pak k oplodnění nepoužitelná.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.