Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejlepší bude když se poradis s Dr, nemyslíš? To by si měla, než sama začneš užívat lék. Jak to tu brala jiná, nemusí sedět tobě, každá ma třeba cyklus jinak..
A ty máš prokázaný nedostatek progesteronu v luteální fázi? Máš ji moc krátkou, několik dní před MS špiníš? Jestli ano, měla by to tvá dr. vědět a dle toho ti ho naordinovat. Protože brát ho naslepo, když není důvod, proč ho potřebovat, je asi jako lupnout si každé ráno paralen, co kdyby se ten den objevila teplota. S tím, že tohle je navíc hormonální lék.
Pokud už ho ale chceš brát z vlastního rozhodnutí, tak se řiď nejnižším dávkováním v příbalovém letáku, nikoliv jak to kdo bral na emiminu. Protože dle konkrétní pacientky a konkrétního lékaře je normální dákování kdekoliv mezi 0-0-1 a 3-3-3, někdo bere jen pět dní po ovulaci a někdo bere až do porodu.
Ten utrogestan ti může i rozhodit celý cyklus, protože může zdržet ms. Doktorka by ti. měla říct kdy ho přesně nasadit. Sama bych ho taky nebrala.
@Anonymní píše:
Ahoj chci se zeptat mám doma Utrogestan 3 platicka. Snažíme se cca 1.5 roku. U Dr sem byla prý vše v pořádku, dala nám zadanku na spermio a když bude vše v pořádku tak by mě poslala na laparoskopii. Ale v téhle době říkala že to může trvat i pár měsíců než mě objednaji, tak bych ráda ještě zkusila Utrogestan, jk jste ho brali? Kolik za den? A zaváděli jste? A brali jste hned po ovu nebo třeba pár dní po raději? A do případné ms nebo jste brali dokud nepřišla ms? Vím že někomu přijde na i když má Utrogestan a někdo musí vysadit když nemá pozitivní test. Děkuji za rady a budu ráda když mi napíšete komu se třeba povedlo s Utrogestanem otěhotnět a jk jste ho přesně brali a dokdy než jste zjistili že jste těhotné? Moc děkuji ještě jednou![]()
Jestli chceš napiš mi soukromou zprávu ![]()
Mě teda Utrogestan předepsali na pohotovosti na začátku těhotenství, když jsem krvácela, tak na udržení. Je to svinstvo, během krátké doby jsem přibrala 12kg (při menším množství jídla než před otěhotněním a zdravém jídelníčku, který jsem měla i předtím a byla jsem štíhlá), které už se nepodařilo shodit. Po jeho vysazení se váha ustálila a přestala takhle šíleně růst. Další dvě předepsané krabičky už jsem nebrala a vykašlala se na to. A děťátko jsem donosila i bez toho. Účinek je taky diskutabilní, znova bych ho rozhodně nebrala.
Také se mi dlouho nedařilo otěhotnět, bylo nám oběma 36 a vytoužené první mimi nikde. Tak mi kámoška půjčila takový malý přístroj, jmenuje se to Sophia Ray, že s tím otěhotněla dvakrát a velmi rychle. Funguje to na principu každodenního měření bazální teploty, ale plodné dny to překvapivě umí určit fakt spolehlivě. Otěhotněla jsem za 3 měsíce od toho, co jsme začali měřit, ale fungovalo to
Tady se to neprodává, oni to koupili někde v zahraničí, ale určitě by stálo za to si něco takového pořídit, než se slepě cpát nějakýma hormonama.
Utrogestan není vitamín, který by zvyšoval pravděpodobnost početí.
Je to progesteronový hormon, který se nasadí, když má (už vzniklé!!) těhotenství potíže (nedostatek progesteronu nebo jeho kolísavá hladina) - krvácení, hematomy, apod.
Rozhodně to nefunguje tak, že: nejde nám otěhotnět, tak zkusíme utrogestan, ten tomu pomůže. To je úplná blbost. Pokud otěhotníš a vše se bude vyvíjet normálně, tak ho vůbec nepotřebuješ.
Rozhodně nezvyšuje šance k otěhotnění.
A ještě jednu věc - když si ho svévolně nasadíš a náhodou by to byl cyklus, při kterém otěhotníš, nesmíš ho 3 měsíce vysadit. Když vysadíš (dojdou ti tabletky), tak s prudkým poklesem hladiny progesteronu, riskuješ ztrátu plodu. Takže jestli nemáš dostatečně vysokou soukromou zásobu, vůbec to nedělej. Nedělej to tak jako tak, dokud nemáte potřebná vyšetření, je to zbytečné.
Ahoj chci se zeptat mám doma Utrogestan 3 platicka. Snažíme se cca 1.5 roku. U Dr sem byla prý vše v pořádku, dala nám zadanku na spermio a když bude vše v pořádku tak by mě poslala na laparoskopii. Ale v téhle době říkala že to může trvat i pár měsíců než mě objednaji, tak bych ráda ještě zkusila Utrogestan, jk jste ho brali? Kolik za den? A zaváděli jste? A brali jste hned po ovu nebo třeba pár dní po raději? A do případné ms nebo jste brali dokud nepřišla ms? Vím že někomu přijde na i když má Utrogestan a někdo musí vysadit když nemá pozitivní test. Děkuji za rady a budu ráda když mi napíšete komu se třeba povedlo s Utrogestanem otěhotnět a jk jste ho přesně brali a dokdy než jste zjistili že jste těhotné? Moc děkuji ještě jednou