Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahojky,
tak já bych to zkusila trošičku jinak.Pokud máte hlídání pro malou a čas vám to dovolí zkuste si udělat pěkný víkend nebo i třeba jen jeden den,vypadnout mimo domov z toho stereotypu ať se trochu naladíte na jinou strunu a v lepší náladě se pak i líp komunikuje.Třeba můžete i vzít dcerku s sebou.Záleží co podniknete,jestli to bude nějaká romantika či co.Mě se tohle moc osvědčilo.Teď jsem těhu po 2,sice nepředvádím hysteráky ale někdy se mnou taky hormony mlátí .Takže trochu chápu vás oba.Žena je nervní,vyplašená, natěšená,dojatá,naměkko,naštvaná,někdy zvlášť a někdy vše dohromady,někdy nechce chlapa ani vidět a už jen při pomyšlení,že přijde z práce je naštvaná.Jindy zase touží po tom aby přišel objal,řekl něco laskavého.Vůbec vám tohle chlapi nezávidím,ženská povaha je nevyzpytatelná a kór v těhotenství to platí dvojnásob.jinak bych jak psaly už holky zkusila komunikovat vyptat se co ji trápí co by chtěla a jak si to představuje v budoucnu.Ty ji ujisti,že jsi ochoten být kdykoliv nápomocen a že jsi tu s nima,nevím co bych dál ještě poradila tohle je hrozně složitá a choulostivá situace a těžko radit když neznáme i další okolnosti.Tak ať se to obrátí k lepšímu.Ale hlavně si myslím,že po porodu se vše časem vrátí do normálu.
Myslím, že pravda bude někde uprostřed. tak jak většinou bývá. Její nálady v těhu jsou jedna věc. To že uděláš vše, co ona chce je druhá. Občas je potřeba mluvit a řešení najít tak, že oba ustoupí ze svých pozic. Nevím, jak moc jsi objektivní,ale ted ustupuješ většinou ty. POkud už tě to obtěžuje, zkus taky jednou trvat na svém. Uvidíš co to s ní udělá. Ale bez hádek výčite a s vysvětlením. Nedělej oběť. To za to většinou nestojí.
Jo jo souhlas s Linkou K to je taky fakt i tvá žena by si na druhou stranu měla uvědomit, jak ti asi je když na tebe pořád vyjíždí a nic ji není vhod.Jí by se to asi taky nelíbilo kdyby s ní někdo tak jednal,takže i toto proberte,svatá pravda na to jsem zapomněla.
Pridam zkusenost ne osobni ale ze sveho okoli. Z moji segry udelaly v tehotenstvi hormony neuveritelnou hysterku. Nedalo se s ni vydrzet, „vsechno jsme delali spatne, vsichni ji delali jen naschvali, nikdo ji nemel rad, apod“ normalne mluvit se s ni proste nedalo, protoze vsechno obratila. Vsichni jsme si moc prali aby uz konecne porodila a byla zase normalni. Po narozeni ditete byla zase fajn.
Ja manzela pripravuji na to, ze na tom muzu byt podobne tak at to precka a hlavne me neopousti, teda jestli vubec nekdy otehotnim ![]()
Preji notnou davku trpelivosti, jestli takova nebyla pred otehotnenim tak se snad po porodu vrati k normalu.
tak já budu asi na straně tvé ženy. To co tady píšeš, je nádhera, ale zkusil ses jí někdy zeptat ty, jestli něco nepotřebuje jesli není unavená… Co třeba vzít malou a jít na procházku? Co třeba, vyklidit myčku, dát pračku, zeptat se jak malá obědvala. My maminky, máme trošku jiný svět než tatínci a velice nás potěší, když se někdo se zájmem optá co novýho u nás „v práci“ Jo my nevyděláváme hodně peněz, ale kdyby sme ty „maličkosti“ nedělali bylo by to hodně poznat a to my věř!!
JA myslim, ze se celkem snazim dost, ale jak rikam t je objektivni, ale kdyz se ji zeptam jak to vidi ona, tak jen slysim, " jeziz uz zase, vzdyt to resime porad dokola" Jinak mockrat dekuji za rady, ale s malou na prochazky chodim moooc rad, doma se snazim uklizet pokazde nadobi, veset pratlo, vytirat, vysavat, uz jsem udelal i jednou obed…=:-) Kdyz prijdu z prace pomalu si ani nesednu, ale me to nevadi, delam to proste rad z lasky, ale at to udelam jakoli a kdykoli, proste spatne. Opravdu se tesim az porodi, ale jestli se to nezmeni, tak to je konec…
Ahoj, prosím o zachování anonymu, děkuji.
Potřebuji radu, čím víc nápadů, tím líp ![]()
Potřebuji nastoupit do práce (finance), dát dcerku (2,5roku) do školky a zároveň si dodělat školu (poslední ročník SOŠ) Bez školy neseženu práci na jednu směnu, bez peněz nedodělám školu a bez trvalého bydliště mi nevezmou dceru do školky. Na soukromou školku nemám, na to potřebuji práci a na najití dobré práce potřebuji školu. Bohužel, mám jen základku
(ano, moje blbost) Finanční rezerva není, pomoc rodiny na hlidání není. Takže odpověď - co rodina, tak ta fakt nemůže pomoc. Přítel pracuje od nevidím do nevidím, tak to taky nejde. A na chůvu též nejsou penize. Připadám si jak v začarovaném trojúhelníku.
Má někdo nápad, jak to všechno udělat? Budu vám moc vděčná.
@Anonymní píše:
Potřebuji radu, čím víc nápadů, tím líp
Potřebuji nastoupit do práce (finance), dát dcerku (2,5roku) do školky a zároveň si dodělat školu (poslední ročník SOŠ) Bez školy neseženu práci na jednu směnu, bez peněz nedodělám školu a bez trvalého bydliště mi nevezmou dceru do školky. Na soukromou školku nemám, na to potřebuji práci a na najití dobré práce potřebuji školu. Bohužel, mám jen základku(ano, moje blbost) Finanční rezerva není, pomoc rodiny na hlidání není. Takže odpověď - co rodina, tak ta fakt nemůže pomoc. Přítel pracuje od nevidím do nevidím, tak to taky nejde. A na chůvu též nejsou penize. Připadám si jak v začarovaném trojúhelníku.
Proc nemas trvale bydliste? Odkud jsi?
Já se obávám že bez možnosti hlídání jsi takhle odkázaná na to počkat, až ti dcerku do školky přijmou:( já myslím že ve třech a půl už musí..? nebo tak nějak. a pak jít pracovat. až bude fin, rezerva tak dokončit studium.
Anonym 2
To jsou jen výmluvy… Taky jsem dala dítě do školky, dálkově studovala a pracovala. za celé dva roky přítel vyzvedl a odvedl syna asi 2×. Jinak já sama. A proč nemá trvalý pobyt? Přece někde musí mít, i kdyby na úřadě. Byla jsi s ní vůbec na zápise???
@Anonymní píše:
Potřebuji nastoupit do práce (finance), dát dcerku (2,5roku) do školky a zároveň si dodělat školu (poslední ročník SOŠ) Bez školy neseženu práci na jednu směnu, bez peněz nedodělám školu a bez trvalého bydliště mi nevezmou dceru do školky. Na soukromou školku nemám, na to potřebuji práci a na najití dobré práce potřebuji školu. Bohužel, mám jen základku(ano, moje blbost) Finanční rezerva není, pomoc rodiny na hlidání není. Takže odpověď - co rodina, tak ta fakt nemůže pomoc. Přítel pracuje od nevidím do nevidím, tak to taky nejde. A na chůvu též nejsou penize. Připadám si jak v začarovaném trojúhelníku.
Ty nemáš trvalé bydliště? Škoda, že jsi si školu nedodělala v průběhu mateřské…
@Anonymní píše:
Trvalé bydliště mít musíš, i kdyby na obecním úřadě, ale prostě podle zákona to nejde, abys jej neměla. Možná ses jen špatně vyjádřila, že nemáš trvalé bydliště v místě, kde nyní žiješ (podnájem?). Ale i do podnájmu lze dát na dobu trvání smlouvy trvalé bydliště, na každé ohlašovně pobytů Ti to udělají. Tam, kde budeš mít trvalé bydliště Ty, má i dcera.
Zaklad.
Bydlíme v nájemním bytě, majitel si nepřeje, aby jsem tu měla trvalak. Ten mam ted u rodičů 200km daleko. Ve školce jsem se ptala a bylo mi řečeno, že nemám šanci, aby mi holku vzali do školky, bydlime v Praze, hodně dětí.
Anonym 2 proč by to měla být výmluva? Bez financí nemůžu dát dítě do soukromé školky, copak by mi s platbou počkali treba půl roku, než bych si na ni vydělala? Škola, práce a dítě mi nevadí, to se zvladnout da, ale nemůžu sehnat práci, aby nechtěli maturu.
@Jedna babička pokusím se pozeptat na nejbližším úřadě, co by se dalo dělat, dekuji za radu ![]()
Můžeš jít na noční, když je přítel doma o víkendu, nebo v době, kdy nepracuje. Takový Kaufland, Tesco tě vemou všemi deseti.
Pokud máte nájemní smlouvu, tak si trvalý pobyt můžeš vyřídit i bez souhlasu majitele bytu.