Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj maminky,
obracím se na vás s dotazem. Před 2 měsíci jsem byla s malou poprvé u zubařky a ta si všimla, že má jakoby přirostlý horní ret k dásni - tu uzdičku má vidět hned mezi jedničkami. Nevíte, co se s tím dělá. Dr. nám zatím řekla, že máme poctivě čistit zoubky a pravidelné kontroly, aby se jí ty jedničky nezačaly kazit. Někde jsem slyšela, že se to musí řezat. Tak jsem z toho taková vyjukaná ..... Nemáte s tím některá zkušenosti.
Moc děkujeme Eliška a Lenča (19 měsíců)
Ahoj,tchyne je zubarka,respektive sestrou na zubnim.Je tim posedla,aspon mi teda prijde ![]()
Takze nasi male furt cuci do pusy,uz jsem ji vynadala,furt ji tam saha rukama a hleda zoubky.
Nicmene k tvemu problemu,ptala jsem se ji na to a rikala,ze se to jednodusse striha.Proste doktor udela rychle smik a je to.Jeji synovec to mel,delali mu to u nej.Pry to ani neboli,ikdyz to vypada jinak.Je to pry rychle.Ale to rozhodne vase zubarka co s tim dal.Tomu synovcovi to delali ve 4 letech.Spatne kvuli tomu mluvil,podotykam,ze to mel pod jazykem,nemohl ho poradne vyplaznout.
Syn(9,5 let) to má taky a zubařka říkala, že zatím to šmikat nebude, že by to udělala až kolem toho 11.roku, v tu dobu možná dostane i rovnátka, pač má mezi těma jedničkama docela mezeru.
ahoj, jsem zdr. sestra na ortodoncii, kde pravidelně a dost často posíláme děti na zákrok s uzdičkou.
Co vím, tak takhle malým prťouskům se zákroky neprovádí, nejdřív jsme posílali v devíti letech, do té doby se uzdička stále vyvíjí, takže klid.
A i tak nejde o nic drastického, uzdička se místně znecitliví injekcí a pak se trošku nařízne, dá se jeden stežík a za týden o ničem nevíte.
Pokud se to neprovede, má to za následek udržování mezery mezi jedničkama a časem i nežádoucí odhalování krčků.
vím že to zní trošku drasticky, ale děti to mnohdy snašejí lépe než jejich mámy.
Ještě se dá zákrok provést leaserem, ale i to má svá rizika.
Té mojí je take 19 m a také má mezeru mezi jedničkama, ale jak říkám teď je předčasné to řešit.
Zubařka to jistě eviduje a včas Vás bude informovat… ![]()
Sakriš, píšu, píšu a hlásí mi to samé errory
Takže znovu, snad se to tu neobjeví několikrát…
Mě samotné uzdičku stříhali asi v deseti letech
Bylo to kvůli tomu, že jsem musela nosit rovnátka a uzdička jim tam vadila. Není to žádný šílený zákrok. Měla jsem znecitlivěnou pusu, udělali šmik, zašili a šla jsem domů. Byla to otázka asi půlhoďky. Rozhodně není čeho se bát
Mám tam dva stehy a po uzdičce ani památka. A navíc mám aspoň zuby v pořádku
Každopádně věřím, že není příjemné slyšet o nějakých operativních zákrocích. Takže držím pětsi, aby se Vám to vyhlo ![]()
moc děkuji za uklidnění. S tím šmikáním mě vyděsila tchýně, prý čím dřív tím líp. Tak proto jsem se raději informovala tady. Ještě jednou díky všem ![]()
A když se nešmikne, co se stane? Já jí mám už od malička a zuby mám postavené dobře, s mluvením jsem nikdy potíže neměla, ani na logo jsem nechodila.
Pod jazykem mám uzdičku normální, jen tu nad horníma jedničkama mám pořádnou.
uzdičku máme všichni.., jde o její úpon. Pokud se upíná hodně nízko může dělat problémy.
Což zřejmě není tvůj problém..
Já měla uzdičku také nízko a měla jsem mezeru mezi jedničkama. Zubař mi do ní někdy ze začátku základky šmikl a bylo. Ani si nevzpomínám, jestli to nějak víc bolelo a zuby se srovnaly k sobě. ![]()
EDIT: také si vlastně vzpomínám na umrtvovací injekci ![]()
Příspěvek upraven 10.01.12 v 14:50
Taky mi šmikali v cca 10ti letech uzdičku (horní i dolní, i podjazykovou mi dělali,ale to ještě v porodnici). Dostala jsem pigáro, doktorka šmikla a bylo. Když to přišlo k sobě, trochu to bolelo, jíst bylo obtížnější, ale na to se neumírá
U mě byl důvod ten, že ty uzdičky mi stahovaly dáseň ze zubů a jednou bych měla problém s obnažováním krčků.
Oživuji diskuzi
syn 15 měsíců má taky moc staženou uzdičku, prakticky přirostlý horní ret k zoubkům, často mu to krvácí, stačí jen když víc otevře pusinu a už mu to praská, zubařka řekla že mu to udělají teď že to má moc a nebude čekat. Máte někdo zkušenosti s tímto zákrokem u takhle malého dítěte?
@anickadomnik však to nic není. Se divím, že mu to už neudělali. jednou šmiknou a hotovo
není se čeho bát.
@martina.se no byli jsme tam teď poprvé
zoubky mu začali růst až těsně před 1. rokem takže s tím předtím problémy neměl, pak mi chvíli trvalo než jsem přišla na to že to je tou uzdičkou, já prudce inteligentní jsem si nejdřív myslela že se třeba kousnul apod. Naše zubařka to prý domluví u nějakého jiného zubaře, ona to prý nedělá. Co jsem pochopila tak to bude mít sešité, tak aby si s tím pak něco neudělal ![]()
@martina.se jo a známá má kluka o tři měsíce staršího a jí řekli že mu to neudělají až prý když bude mít druhé zuby
@anickadomnik hem.. nějak nechápu, proč tak čekají
protože takhle má akorát zbytečné problémy, že.. u nás v pohodě, zubajda to šmikne na počkání, u mimin hlídá už odmalinka (vždycky rodičům říká, že mají přijít kolem půl roku, že se jen mrkne, jestli je vše v pořádku).. a právě kontroluje tu uzdičku ![]()