Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Tazvesnice Jsme mimčo neplánovali, a vcelku na začátku těhu jsem neměla díkybohu žádné problémy
@tothova dobre,tak si je spis mela zacit brat, kdyz jsi zjistila, ze jsi tehotna a ne az v patem mesici ![]()
Nikdy jsem vitamíny nebrala, navíc pokud v nich je víc jak 3 složky tak to tělo stejně nezpracuje a jediný čeho docilis tak je drahá moč. K čemu brát syntetický vitamíny, když můžeš jist kvalitní a vyváženou stravu?
Já beru na střídačku mamavit a femibion. V 1. trimestru jsem brala celkem poctivě, teď ke konci na to už dost dlabu. Prtě má hodně velký váhový odhad a někde jsem četla, že to může souviset i s užíváním různých těhotenských doplňků.
Já to teda beru pro klid duše proto, že nemůžu strašnou spoustu věcí kvůli alergiím a tak mám blbý pocit, že mi bude chybět nějaká živina. Jinak je podle mě opravdu důležitá jen listovka v 1. trimestru. Dál už bych to nějak nehrotila…;)
Jake zkusenosti hledas? Ja brala, ruzne znacky, mela jsem hranicni vitamin D a malo zeleza, to jsem pak jeste musela pridat. Nektere vitaminy, hlavne kyselina listova, jsou dulezite hlavne v zacatku, ale treba to zelezo je dulezite celou dobu…nicmene multaky deficit nezachrani, jak jsem sama zjistila…ale nejak jsem mela lepsi pocit, kdyz jsem neco brala. Z vynechani si nic nedelej, jsou to jen vitaminy.
@Tazvesnice No dobře, ale pokud tělu nic nechybělo, tak přeci nemůžu ničemu uškodit když ho beru teď
naopak se prý bere až do kojení a při
@beruska9 A já zase slyšela, že pokud vlastně nevím jaké vitamíny potřebuji je lepší nebrat nic než pak předávkování a že kyselina listová se vlastně nemá brát preventivně atd ![]()
ten mamavit mi přišel takový slabší odvar než femibion
@tothova : no ono v tech multacich podle me toho neni tolik, aby ses predavkovala
A je diskutabilni, kolik z toho telo vubec absorbuje…ja to asi spis brala pro dobry pocit
Na kontrolach se tvarili spokojene, ze neco beru, a pak mi v polovine tehotenstvi zjistili nedostatek zeleza…tak jsem se ptall, jestli to neni divne, kdyz beru ty vitaminy, tak pry ne, ze ho tam zas tolik neni
Takze nevim, jestli bych nekoho presvedcovala, ze je to naprosto nutne, ale nerekla bych ani, ze to muze uskodit
Pripadne bych se misto multaku v mem vlastnim pripade zamerila na listovku (pred a v zacatcich) a D a zelezo, ale u tech 2 vim, ze mi delaji problemy.
@tothova a jak to vis, ze telu nic nechybelo?
napsala jsem jen to, co je vseobecne zname a uprimne nechapu proc se na neco ptas, kdyz tady skoro vsechny prispevky zazdivas, nic Te vlastne nezajima a mas svoji „pravdu“ ![]()
Při normalní stravě jsou vitamíny zbytečný a není potřeba je brát ani preventivně před otěhotněním. Pestrou stravu nic nenahradí. Tělo stejně syntetický vitamíny neumí zpracovat a prakticky všechny bez užitku vyloučí. Je to akorát drahý placebo
.
Já bych když už, tak něco brala hlavně na začátku, obzvlášť v zimě, kdy sehnat rozumnou zeleninu byl kolikrát nadlidský úkol. Ale teď v létě, kdy je všude dobrého a kvalitního dostatek, déčko ze sluníčka, bych se na vitamíny vykašlala.
Ja brala mamavit cele tehotenstvi i ted pri kojeni, nevim, jestli to k necemu je, ale pro ten pocit, doktorka mi ho doporucila..dcera mela normalni vahu 3,30kg a je spokojene miminko. Rozhodne vitaminama neublizis. Navic ja je dostala loni k vanocum snad od vsech
tak jich mam i pro dalsi dite ![]()
Já po mamavitu blila jak šakal
takže sem téměř celá balení vyhodila. Každopádně si myslím že v 5 měsíci je to skoro zbytečne, pokud jis hodně zeleniny, ovoce, maso.. Prostě pestrá strava je lepší než chemický vitamíny, byť sebelepší.
@tothova nejdůležitější je na začátku kyselina listová ted už v 5 měsíci je to vcelku jedno
Me po nich bylo spatne
a jinak spravne bys mela uzivat vitaminy pred otehotnenim a hlavne v prvnich trech mesicich