Úzkosti - prosím o radu

Anonymní
24.1.11 11:32

Úzkosti - prosím o radu

Ahoj holky již v pubertě jsem měla problémy s úzkostmi, po tom co mě zbil přítel jsem měla po rozchodu hrozné noční můry, naši mě vzali nakonec k psychiatrovi tenkrát ještě k dětskému bylo mi šestnáct let, dala mi na čtrnáct dnů lexaurin a pak jsme ho vysadili, bylo mi pak už skvěle a nic se neopakovalo. Pro jistotu jsem v osmnácti přešla k dospělému. Doufala jsem, že to bude probíhat stejně, budu chodit jednou za čas na konzultaci a při připádnem problému dostanu léky. Po tom vysazení lexaurinu jsem chodila jen jednou za půl roku na konzultace jak se cítím a doktorka, říkala, že je zbytečné do mě rvát léky, když trpím nárazovou úzkostnou poruchou. Bohužel psychiatr pro dospělé semnou ani nemluvil, zeptal se mě na rodinnou anamnézu, nikdo se s ničím nikdy neléčil, jen můj pradědeček, tkerého ani neznám spáchal sebevraždu, byl policista a neunesl to, tenkrát byl problém jít k psychiatrovi. Napsala mi antidepresiva a léky na spaní, brala jsem je, ale po čase je vysadila bylo mi po nich zle a to jsem byla v pořádku a antidepresiva nepotřebovala. Po čase jsem zjistila, že paní doktorka se sama musela léčit, že prý psala i zdravým pacientům léky. Od těch šestnácti jsem byla v pohodě, těhotenství v pohodě. Po porodu jsem měla menší poporodní blues, ale to spíš s tím, že malá byla strašně prdíková a nespavá což je obojí do dnes a v nemocnici jsem protivné sestry špatně zvládala, doma jsem to pak už zvládala dobře. Občas jsem si z nevyspání a vyčerpáním pobrečela, ale po promluvení si s rodiči a manželem se vše urovnalo. Jenomže ted co je dcerka větší je to horší. Zhruba od jejího roku se začly u mě objevovat úzkostné stavy, měla jsem strach že se jí něco stane, přesvědčenná o tom, že určitě umře. Vyvrcholilo to na podzim kdy jsem s ní šla k doktorce, protože měla horečky, šly jsme na odběr krve a já jsem se tam zhroutila. V tom šíleném stresu jsem tam sebou pleskla. Manžel nevěděl co dřív. V tu chvíli mi došlo, že je to špatně! Že je to opravdu zpátky, zavolala jsem výborné psychiatričce a objednala jsem se tam, ovšem nemají místo dřív až v březnu, o Vánocích se mi úzkost zase vrátila, vždy se to objeví v návalu. Pak odezněla a až do včereješka jsem byla v pohodě. Už umím trochu ovládat ty děsy, ale potřebuju pomoc a to akutně. Mám hrůzu že mi malá určitě umře a něco se jí stane. Chci Vás kdo máte zkušenosti poprosit o radu co si můžu vzít, jaký čaj, homeopatika, dostupné léky do toho března at to zvládnu. Moc děkuji a prosím neodsuzujte mě, že jsem to neřešila při prvním návalu po těch letech jsem myslela, že je to nějaká deprese z toho, že jsem celé dny sama, manžel pracuje od rána do večera.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
24.1.11 11:46

Ahoj, tohle je těžké, zkusila bych urgovat psychoatričku, popsat jí svůj stav, že to prostě nezvládáš, jestli by tě někam nenacpala, nebo si skočit jinam. Léky bez předpisu ti asi moc nepomohou. lék na úzkost, který je myslím olně dostupný je guajacuran. Ale sama si ordinovat takovéhle léky je trochu nebezpečné. Čaj na uklidnění znám akorát meduňku. Zkus ještě třeba skočit k obvodní, jestli by ti něco neporadila, abys vydržela do března.

ještě existuje nějaký novopassit - myslím, že se tak jmenuje, měly by to být kapičky, nebo sirup, nejsem si jistá.

Nebo ještě zkusit, nějakou psychiatrickou pohotovost, ale nejsem si jistá, jak fungují, zkusit najít na netu a případně se informovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
24.1.11 11:48

Jo a ještě z mojí zkušenosti jsem dostala jarsin- bylinné antidepresivum, měl by být také volně prodejný. Dr mi říkala, že ho mám brát když cítím, že „to na mě jde“. ale opravdu pozor na kombinování léků a užívání bez přepisu. :huban: nejlépe se opravdu s někým poradit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
24.1.11 11:54

http://www.plbohnice.cz/home3/cz ? zkusit něco takového?Pokud cítíš, že je to skutečně akutní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
24.1.11 11:55

tobe zabral lexaurin po 14dnech 8-o 8-o 8-o
Antidepresiva zabiraji az po dvou mesicich, a az pak je smis vysadit…
To nevim tedy co to bylo za doktory.. ja byla na antidepresivech skoro pul roku, po tom co mi zemrel nekdo hodne blizky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
24.1.11 11:56

Ahojky, to je mi líto, že se to vrátilo. Vinu ale nedávej sobě a neomlouvej se tu za to.
CO takhle zkusit krizové centrum RIAPS? HELP.cz? něco takového. Jako první pomoc by se hodilo i zavolat, určitě ti nebouchnou telefonem:). Držím pěsti, zvládneš to :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
24.1.11 11:58

Ahoj,
já bych v prnví řadě zkusila zavolat té psychiatričce a uprosila ji, ať tě vezme dřív. Vysvětli ji situaci a třeba to vyjde.
Když to nevyjde, tak zajdi za svým praktickým lékařem, ti něco předepisovat mohou…snad neurol? to ale nechci kecat. A nebo ti něco doporučí…
A nebo se zkus poptat v lékárně.
No, za to mě asi ostatní ukamenují, ale nebere někdo z tvých příbuzných nějaká anxyolitika (neurol, lexaurin, tiapridal..)? že by sis od nich vzala pár pohotovostních tablet :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
24.1.11 12:07

Lexaurin je na úzkost, ne antidepresivum, myslím, že se dá používat i jednorázově při uzkosti. :palec:
Ale nechci kecat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
24.1.11 12:18

ahoj,
Lexaurin jak píše Nainuva opravdu není AD, ale anxiolytikum (říká se mu taky takový psychiatrický acylpyrin - nadneseně vzato). Ten má nástup okamžitý, ovšem není to nejlepší na dlouhodobé braní, neb je návykový, toxický… Dnešní AD už jsou naprosto jiné generace. Tam je ovšem nástup účinku tak ty 3 týdny, proto se na překlenutí této doby nasazují dle potřeby anxiolytika typu Lex., Neurol apod., aby pacient „vydržel“, než mu AD upraví to, co je špatně (hormonální balance - hodně se dávají AD serotoninového typu, kdy vlastně dostává pacient serotonin, ta jsou vysoce neškodná, může je brát kojící, těhotná… to jsou dnes jedny z nejrozvinutějších a vychytaných léčiv).
Každopádně zakladatelce bych radila domluvit si mimo psychiatra i psychologa k terapii, na úzkostné poruchy bývá mnohem účinnější psychoterapie, při rozvinutém ataku jsou samozřejmě třeba léky, ale souběžně se dochází na psychoterapii k psychologovi, až se situace srovná tak, že se mohou léky vysadit a pacient dochází v intervalech, které potřebuje na psychoterapii. Je to ovšem běh na dlouhou trať, krátkodobá psychoterapie se tuším ozn. trvající půl roku /návštěvy asi 1× za 14 dní/… Nicméně je to prospěšnější, pacient se může naučit, co jeho úzkosti vyvolává a jak s tím pracovat, změnit špatné stereotypy, takže už pak na něj ty „úzkosti“ nemůžou.
Zkus najít dobrého (těžký úkol) klinického psychologa někde u svého bydliště, vyžádej si doporučení /=papír/ od obvoďáka a objednej se. Nejlíp mít od někoho reference, ke komu jít…

• Citovat
  • Upravit
Betty03
24.1.11 12:21

Jo ale pokud už teď máš nezvladatelné ataky, tak než se někam dostaneš (Lex. ti může napsat i obvoďák, řekneš, že jsi ho brala a že jsi objednaná…), tak ten Guajacuran bych si nasadila /pochopila jsem, že nejsi těhotná, takže nemáš omezení, co se léků týče…/

• Citovat
  • Upravit
699
24.1.11 12:21
Monny89 píše:
tobe zabral lexaurin po 14dnech 8-o 8-o 8-o
Antidepresiva zabiraji az po dvou mesicich, a az pak je smis vysadit…
To nevim tedy co to bylo za doktory.. ja byla na antidepresivech skoro pul roku, po tom co mi zemrel nekdo hodne blizky..

S tím nesouhlasím,já je brala po smrti manžela a taky jsem je měla asi necelé tři týdny,pak jsem po dohodě s DR.zkusila být bez prášků a šlo to,brala jsem taky Lexaurin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.11 12:24

Holky lexaurin mi zabral hned, ale brala jsem ho čtrnáct dnů. Mám úzkosti, jsou to návalové stavy jsem dlouhodobě v pořádku a pak na mě padne úzkost. Psychiatrička spolupracuje s psycholožkou pokud to bude třeba budu docházet i tam. Obě lékařky jsou u nás vyhlášené neshledala jsem nikoho kdo by je obě nechválil. Sestřičku jsem urgovala bohužel říkala, že opravdu nemá kam vměstnat, ale že kdyby někdo odřekl že mi okamžitě volá a půjdu místo něho.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.11 12:27

přesně tak, lexaurin má okamžitý nástup účinku, není to antidepresivum, pokud se nemýlím mohla by ti ho prozatím napsat i obvoďačka, co se týče psychiatrie, hledala bych na tvém místě jiného lékaře, co tě vezme hned, věř že do pátého pokusu po telefonu uspěješ :kytka:
Hlavně to řeš okamžitě, a budu držet pěsti ať to zvládneš líp jak já, po pěti letech léčby stavů uzkosti jsem skončila v invalidním důchodu, sice částečném, ale mám ho už 6 let a vzhledem k mému věku… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.11 12:34
Anonymní píše:
přesně tak, lexaurin má okamžitý nástup účinku, není to antidepresivum, pokud se nemýlím mohla by ti ho prozatím napsat i obvoďačka, co se týče psychiatrie, hledala bych na tvém místě jiného lékaře, co tě vezme hned, věř že do pátého pokusu po telefonu uspěješ :kytka:
Hlavně to řeš okamžitě, a budu držet pěsti ať to zvládneš líp jak já, po pěti letech léčby stavů uzkosti jsem skončila v invalidním důchodu, sice částečném, ale mám ho už 6 let a vzhledem k mému věku… :nevim:

Proboha nestraš, u mě se to objevilo až ted po pěti až šesti letech znovu a to v nárazových situacích zatím asi třikrát. Naštěstí vím, už jak to z části zvládnout, ale pomoc potřebuji i tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.11 12:41

já tě strašit nechci, bohužel u mě se to projevilo na mateřské když byl synovi rok, měla jsem recidivy třeba po roce a nakonec důchod, na mateřské tě do práce nikdo nehoní, ale občas se při těch stavech zvládat opravdu nedá, též mám traumata z dětství co se projevila až v dospělosti.
Na druhou stranu jsem nyní už dlouhodobě bez léků, čekám druhé dítě a je mi fajn, předpokládám,že mi důchod seberou, ale nevadí, sama víš , že zdravý fungující člověk je to, co dítě potřebuje nejvíc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex