Úzkostné a plačtivé dítě ve druhé třídě

Anonymní
12.10.24 22:33

Úzkostné a plačtivé dítě ve druhé tride

Dobry den,
chtěla bych se zeptat. Mám syna bude mu 8 let a je hrozně úzkostný.
Jako miminko byl úžasný, žádné plačtivé miminko. Když šel do školky tak to moc nezvládal. Plakal hodně, ale zvykl si. Také byl hodně nemocný, takže návraty byli těžké. Ale pak z ničeho nic ( myslím, ze to bylo po 5 narozeninách) najednou začal plakat u rozbité mikiny. U jídla, ze to nejí a co s tím má dělat. U úkolu, který mu nešel. Ve stresové situaci.
Loni nastoupil do první třídy a i tam plakal.
Chápu hodně stresu, nové věci, deti a tak. Bylo období kdy už jsem si říkala, ze je to dobrý, ze se lepší a pak najednou třeba 5× za den.
Ale vždy je to taková blbost. Třeba ze má vynést kos a neví kam. Ze má číst a neví kde. Ze má napsat slovo o neví jak.
Teď je v druhé třídě a pořad se to děje.
Mám strach, aby ho deti za to nesikanovali.
Podle třídní je moc úzkostných a když neví tak má za ní prijit. :roll:
Mate někdo s tímto zkušenosti? A jak jste to řešili?
Je to období nebo to mám řešit už s psychologem?
Když jsem to na začátku řešila a ptala se známe co má psychologii tak říkala, ze mám počkat, ze je to období. Ale nevím nevím
Děkuji za rady :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
12.10.24 23:53

Mám takovou starší dceru. Ona má teda úžasnou učitelku, kterou to dost trápí, takže jsme spolu hodně ladily přístup k dceři. Já jsem to pojala formou behaviorální terapie - učím ji, jak se chovat. Vysvětluju, co dělat, když ji chytí záchvat paniky. Jak to zvládnout, jak se zachovat. Říkám jí, že chápu, jak se cítí, ale zároveň si v každé situaci vysvětlujeme, co má dělat. Že se nemá hned rozplakat, ale říct si o pomoc. Postupně se to poddalo. Pokud si s tím nevíš rady ty, ani učitelka, tak zajdi za psychologem, naučí vás s tím pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
13.10.24 07:41

Každé dítě je nějaké, neuděláš nic, časem se to zlepší. Můj je zase živější a všude je ho plno… A taky špatně. Chce to trpělivost, obejmout, vysvětlit, že se nic neděje a že to dáte spolu dohromady… Pokud jen přehrává, to poznáš sama nejlíp, tak mu hlavně nedělej publikum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1744
13.10.24 17:27

Může to být období. Možná je to jedno z těch dětí, které prostě chtějí dělat věci správně. A stresuje je, když neví, jak to dělat správně. Asi bych vyjadřovala pochopení s tím, že si neumí poradit, že neví, co má dělat a zároveň bych ho povzbuzovala, aby to zkoušel aspoň nějak, že není podstatné, aby to bylo všechno hned ukázkové… Taky je možné, že z něčeho ve svém prostředí něco vyvodil a tohle je reakce. Např. se určitě může stát, že když strýček tetičce pořád nadává, jak je neschopná a nic neudělá dobře, že malé dítě, které to sleduje, pak cítí samo enormní tlak na to, aby dělalo věci správně, protože vidí, že důsledkem toho nedělat to správně, je takovýto druh nepřijetí a kritiky… Může to být opravdu tisíc věcí a někdy člověk nestačí zírat, co je schopné způsobit v jednom zdánlivě úplně nelogické úzkosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.10.24 17:32
@Anonymní píše: Více

Některé děti pláčem reagují víc, než jiné. Obvykle to trvá do třetí třídy a pak je to přejde. Děti to obvykle nijak nekomentují a nedělám to ani já ani učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová