Uznají mi invalidní důchod?

Anonymní
27.5.26 21:57

Uznají mi invalidní důchod?

Dobrý den. Uznají mi invalidní důchod? Je mi 34 a nevím jestli mi stačí 3 roky práce. Po odpracovaných 3 letech jsem byla 3 roky na rodičovské dovolené. :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25186
27.5.26 22:03

To vůbec nezáleží na odpracovaných letech a materske, ale na vaznosti diagnozy. Znam 22 letou slečnu, která nikdy nepracovala, nema deti a ma plný ID.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
27.5.26 22:09
@Aries6 píše: Více

no záleží i na odpracovaných letech. Existuje invalidita z mládí, ta se uznává i bez odpracovaných let, ale musela prokazatelně vzniknout před 18 rokem věku. Ale u těch ostatních už musí mít odpracované nějaké roky. Ta požadovaná odpracovaná doba zálěží na věku žadatele. Ale kolik to je, to přesně nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
27.5.26 22:17
@Lucka1111 píše: Více

Jo, diky. Koukla jsem na internet, jak to je.

Ale hlavní je diagnóza, ne? Její závažnost. Na základě čeho ma být ID přiznán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27692
27.5.26 22:19
@Lucka1111 píše: Více

a není to tak že id uznají ale nedají peníze? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
27.5.26 22:25
@Aries6 píše: Více

jasně, bez diagnosy samozřejmě ID nedostane, to je jasné. Já předpokládala, že diagnosu má, když se ptá jen na odpracované roky. Ale může se stát, že někomu přiznají invaliditu (protože má závažnou diagnosu), ale bez nároku na invalidní důchod (tedy bez nároku na peníze, protože neměl odpracováno). Řešila jsem v ordinaci. Mladík co byl sice mentálně postižený od mládí (mentální retardace, rysy autismu a velmi infantilní projev), ale nikdo to nikdy neřešil a on neměl diagnosu. A začalo se to řešit v momentě kdy bylo jasné, že pracovat nezvládne. Jenže v tu dobu už měl najaký věk, byl dávno ze školy. No a dostal invaliditu, ale ne důchod. Bohužel jeho matka je také jednoduší (ale schopná práce je a pracuje), tak jí asi nepřišlo jeho chování divné. Takže i u té invalidity z mládí je třeba začít to řešit včas, tedy po dovršení dospělosti, připadně po ukončení školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
27.5.26 22:26
@ka2ka píše: Více

jo uznají invaliditu, ale bez nároku na výplatu důchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7211
27.5.26 22:57

U lidí nad 28 let je to 5 let pojištění. Takže to máš hodně na hraně, ale v eportálu ČSSZ najdeš online doby pojištění, tak se podívej a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.26 00:07
@Aletheia píše: Více

Díky za názor. A jak to myslíš, že to je na hraně? Někde jsem četla, že rodičovská se počítá do 4 let věku dítěte. Ale právě co je na tom pravdy netuším. Tak jestli to třeba taky někdo neřešil a nemá s tím zkušenosti. Mám teda 6 měsíců ÚP. + 2roky a 9 měsíců od pracováno na HPP + teda 4 roky rodičovská. No nevím, nevyznám se v tom

• Citovat
  • Upravit
20401
28.5.26 06:48

@Lucka1111 ty jo a to nikdo neřešil ve škole kam kluk chodil? Předpokládám, že pokud chodil tak asi do speciální? Já mám pid od 18 a řešilo se to rovnou na sš, hromadně u všech, kteří měli nárok! Chudák teda pán /kluk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
28.5.26 08:06

Zakladatelko, popiš přesně svoji situaci a polož dotaz sem: https://poradna.naseduchody.cz/
Dostane se Ti odborné odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
28.5.26 19:07
@lucypaja píše: Více

no neřešil. On je ze Slovenska, pak se přestěhoval s matkou sem. A když jsem té matky ptala, tak ta mi jen řekla, že jako dítě později chodil a jinak jí přišel prý normální. A byl to opravdu problém jak to vyřešit. Nakonec mu nějaké zaměstnání našla nějaká společnost pro postižené a po krátké době šel na neschopenku, kde vydržel rok a tím něco odpracoval a nakonec nějaký důchod dostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3137
28.5.26 19:17

Je to tak, že (ne)přiznání ID a jeho stupně závisí na závažnosti diagnózy. A v případě přiznání výše výplaty závisí na délce odvedeného sociálního pojištění, popř. náhradní doby (mateřská, RD). Pokud uznají tzv. invaliditu z mládí, tedy lékařské zprávy věrohodně prokáží vznik zdravotního omezení před 18. rokem, měla by být výplata jisté částky samozřejmostí i bez odpracovaného dostatečně dlouhého období. Znám lidi, kteří berou i přes 20.000,– ve 3. stupni ID uznaného z mládí. Naopak znám i takové, kteří sice důchod uznaný mají, ale bez nároku na výplatu - ale díky tomu nemusí odvádět zdravotní pojištění a ve 3. stupni ID ani sociální. Pracovat mohou více méně bez omezení, když zdravotní stav dovolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20401
28.5.26 19:24

@Lucka1111 tak to je mazec, no ono je to asi také jiné v dnešní době a bylo to jiné když pid schvalovali mě, děkuji za vysvětlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat