Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Po vyúčtování za spotřebu tepla v cihlovém bytě 83m2 jsem v šoku. Při teplotě 20 - 21 stupňů jsou náklady na centrálně dodávané teplo 33 000 za rok. Od 1.6. se cena tepla dostane na dvojnásobek a příští rok bych měla protopit 66 000 Kč. Dům je částečně zateplený a doteď zadlužený za opravu fasády, takže doteplení nepřipadá v úvahu. Odstřižení domu od centrálně dodávaného tepla a přechod na vlastní plyn v bytě nebo vlastní kotelnu - vyplatí se to? Teď aspoň snižuji a zatepluji strop v bytě. Radiátory se vypnout nedají, min. stupeň je 2. Jak jste na tom vy v cihlových bytech?
A jak jsou na tom ostatní vlastníci bytů? Platí také tak vysokou cenu za teplo?
Nebylo by řešením udělat tepelné čerpadlo pro celý dům? Nyní se to hodně v bytových domech dělá..
Zda máte peníze ve fondu oprav, nebo zda jste schopný se domluvit, že každý budete financovat jednorázové částku na pořízení.
@lasička1 píše:
A jak jsou na tom ostatní vlastníci bytů? Platí také tak vysokou cenu za teplo?
Nebylo by řešením udělat tepelné čerpadlo pro celý dům? Nyní se to hodně v bytových domech dělá..
Zda máte peníze ve fondu oprav, nebo zda jste schopný se domluvit, že každý budete financovat jednorázové částku na pořízení.
Ostatní jsou na tom stejně. Tepelné čerpadlo mě taky napadlo, ale je to obrovská investice, v baráku polovina důchodců a stále je dluh z obnovy fasády. No je to šílená situace, jsme jak v pasti. A to to teplo ještě půjde nahoru. Nyní ze 480 na 1595 Kč za GJ.
Důkladně udělat v domě revizi vytápění. Máte odečty z jednotlivých radiátorů? Podívat se, kde toho nejvíc uniká. Pokud se dost rozpočtová, tak je možný, že někdo si topí na 26 a přitom non-stop vetra nebo ve společných prostorách.
Jinak pro dům jako celek jedině tepelné čerpadlo.
@Veveří píše:
Po vyúčtování za spotřebu tepla v cihlovém bytě 83m2 jsem v šoku. Při teplotě 20 - 21 stupňů jsou náklady na centrálně dodávané teplo 33 000 za rok. Od 1.6. se cena tepla dostane na dvojnásobek a příští rok bych měla protopit 66 000 Kč. Dům je částečně zateplený a doteď zadlužený za opravu fasády, takže doteplení nepřipadá v úvahu. Odstřižení domu od centrálně dodávaného tepla a přechod na vlastní plyn v bytě nebo vlastní kotelnu - vyplatí se to? Teď aspoň snižuji a zatepluji strop v bytě. Radiátory se vypnout nedají, min. stupeň je 2. Jak jste na tom vy v cihlových bytech?
V pasti jsme vsichni. Plynem si financne nepolepsite. Jeste na podzim byla bezna cena cca 850/MWh, dnes je bezna cena cca 2000, v ceniku CEZ pro nove zakazniky 2900, Centropol dokonce 3900. Tak se pristi rok mame na co tesit.
Ad tepelne cerpadlo… nedoplatite se elektriny (cena taky strme stoupa), dum stejne nevytopite a vodu tim nenahrejete. To se hodi jen do nizkoenergetickych domu.
Ale pry se nemame ceho bat ![]()
@Veveří a co aspoň nejak dosáhnout toho, aby se ty radiátory vypnout daly a teplo se zacalo víc rozpocitavat podle toho, co kdo reálné protopi? Jako doplácet na důchodce co mají radi v byte 27 a pritapet jim vlastním bytem, aby jim to nevychladlo, je fakt terno
![]()
Tenhle systém je děs, taky jsem bydlela v paneláku důchodců, kde to bylo přesně takhle. Radiátory porad zapnuté, vypnout se nedaly a ještě tam bylo nějaké čidlo, ze když si člověk otevřel okno, radiátor se doslova zbláznil a začal ihned neskutecne intenzivně pritapet, aby rozdíl vyrovnal
v tom se nedalo zit skoro. Bylo mi receno, ze si ho na schůzi odsouhlasili, ze v dome se bude udržovat stala teplota ![]()
Já byla celkem zoufalá, protože mi tam bylo permanentně příliš teplo a nemohla jsem teplotu žádným způsobem snížit, stačí mi v byte 19-20 a tam se topilo na 21. Ještě ze už tam nebydlim. V baráku máme v zime 17-19 a to je dostačující
maximálně si oblecu svetr.
Příspěvek upraven 03.05.22 v 06:42
@cecetka mám strach veliký, jak to utáhnu jako samoživitelka, a to jsem se doteď měla dobře, jak to utáhnou rodiče na důchodě a další lidi. Nutně musí dojít k regulaci cen energií, nebo zbankrotujeme a to bez ironie. Tepelné čerpadlo jedině země vzduch, ale i tak by mě zajímaly investiční a pak provozní náklady na bytovku o 12 bytech.
@Semtex no u nás je to taky tak s těmi důchodci. Zřejmě teď ale na hycování dojdou peníze všem. Máme na radiatorech odečítače, z 60% můžu spotřebu ovlivnit já, 40% se rozpočítává.
Včera jsem četla, že příští rok může být záloha za plyn až 15 tis. měsíčně. Dobytci to jsou. Cíleně likvidují obyčejné rodiny a domácnosti.
@Veveří píše:
@cecetka mám strach veliký, jak to utáhnu jako samoživitelka, a to jsem se doteď měla dobře, jak to utáhnou rodiče na důchodě a další lidi. Nutně musí dojít k regulaci cen energií, nebo zbankrotujeme a to bez ironie. Tepelné čerpadlo jedině země vzduch, ale i tak by mě zajímaly investiční a pak provozní náklady na bytovku o 12 bytech.
Uprimne? Spatne z toho spim uz dva mesice ![]()
Zeme-vzduch nebo myslis zeme-voda?
A jak mate velky pozemek, aby se to dalo realizovat? My maly, takze u bas to je passe. Porizovaci naklady statisice (ale to jsou dnes i u male kotelny na tuha paliva) ![]()
@cecetka píše:
V pasti jsme vsichni. Plynem si financne nepolepsite. Jeste na podzim byla bezna cena cca 850/MWh, dnes je bezna cena cca 2000, v ceniku CEZ pro nove zakazniky 2900, Centropol dokonce 3900. Tak se pristi rok mame na co tesit.
Ad tepelne cerpadlo… nedoplatite se elektriny (cena taky strme stoupa), dum stejne nevytopite a vodu tim nenahrejete. To se hodi jen do nizkoenergetickych domu.Ale pry se nemame ceho bat
Ten je fakt vtipnej, já když čtu jak se budou zdražovat energie, tak se mi otvírá kudla v kapse.
Přijde mi to hodně. Mám být 85m2 a za loňský rok jsem zaplatila za teplo 21000. Topime tak na 22-23 stupňů, v ložnici teda podstatně méně.
@Veveří píše:
@Semtex no u nás je to taky tak s těmi důchodci. Zřejmě teď ale na hycování dojdou peníze všem. Máme na radiatorech odečítače, z 60% můžu spotřebu ovlivnit já, 40% se rozpočítává.
To asi jo. Holt budou muset taky slevit z nějakých svých zvyklosti a víc se oblikat, trenkova teplota v byte zdaleka neni ve všech zemích standard. Ale blbě je, ze se na to skládají ostatní, 40% mi přijde vážně moc
kdyby to bylo 20/80, tak budiž ![]()
Hele a nemáte možnost připojit si do komínu kamna na tuha paliva? Vím, ze v některých starších citlivých bytovkach bývala a kombinovala se na vytápění kamna/elektřina/karma v koupelně.
To ti nebudu psát cenu vytápěbí rodinného domku na elektřinu. Při fixaci 1300 za MWh jsme protopili cca 40000, teď je cena za MWh 4× vyšší, takže jako protopíme za třeba 130000? To se nedá uplatit.