Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, hledám radu.
Mám syna, 5m plně kojený, a cca od těch dvou a půl krásně spinkal skoro celou noc (max 1× se vzbudil). Před čtvrtým měsícem se to začalo zhoršovat a teď se budí každé 2,5 hodiny v noci. Dám ho spinkat o půl osmé a v deset už má hlad. A pak co 2,5 hodiny zase. A je to opravdu hlad, nic ho neutiší a když mu dám najíst, tak to prso vycucne během pěti minut. Růstový spurt to není, trvá to už asi 6 týdnů. Přes den jí míň, tak co ty 3 hodiny. Zkoušela jsem začít příkrmy, nechce je, nevzal ani rýžovou kaši udelanou v mém mliku a nechce pít ani z dudliku, že bych mu zkusila dát um… Chce jen to prso, ale to mu už nestačí. Já jsem jak mrtvola, ale čert vem mě, horší je že i syn je špatně vyspany a je pak celý den unavený a protivný… Nemáte nějakej tip co zkusit, aby spal aspoň třeba 4-5 hodin v kuse? Naději na celou prospanou noc jsem dávno vzdala…
Po dvou a půl hodinách je to ještě krásný rozestup a naprosto normální. Pokud přibírá, nevidím důvod, proč do něj cpát UM nebo příkrmy.
Tak jestli se budí jen co 2,5 hodiny, tak to je v pohodě. Prostě mu dej prso do pusy a spi dál. U dětí je normální, že se jim spánek mění, za pár dní se to může změnit, a nemusí to být k lepšímu. Možná mu rostou zoubky, možná se jen potřebné ujistit, ze tam jsi a nebo prostě jinak než s prsem v puse neumí znovu usnout když se vzbudí.
Uvidíš, že si zvykneš, já mam 10,5 m holčičku a taky to tak mám, někdy vydží i 3 hodky ale vzácně, k ránu si dá delší interval, ale to mi zas vstává starší syn tak už je mi to prd platné
, syn se naučil spávat v cca 9 měsících sám celou noc takže jsem byla pěkně rozmazlená a začátku jsem byla s dcery taky neštastná, ale kupodivu jsem si zvykla. Muze to být klidně ještě horší, některé děti se budí třeba co hodinu, ale to už bych teda nějak řešila a nedávala prso po každé,
@alialiali Přesně, ráda zvykneš si je asi nejlepší. Čím dřív se s tím smíříš, tím líp. Dítě není plyšák. Až někdo vymyslí, jak zařídit, aby se děti v noci nebudily, získá Nobelovu cenu.
@Tercais spis jsi mela nazacatku stesti
tohle jsou normalni rozestupy pri kojeni, pri zubech i castejsi. Telo si zvykne, trva to.
A ze by byl nevyspany? Jak ho kojis? Ja nakojila vleze, prekulil se na stranu a ja taky a spali jsme dal, rano vyspani oba
Syn ma 14 mesicu a kdyt se budi „jen“ co 2.5 hodiny, tak je to kolikrat jeste dobra noc
nerikam, ze mi to vyhovuje, ale nemam silu ho v noci uspavat jinak, nez mu to prso proste dat a moci spat dal…hlad kazdopadne nema, proste se prirozene budi a prso ho uklidnuje, maminka na blizku…ale kdyby se odstavil, taky bych si nestezovala…
UM možná nic nevyřeší. Syn je na UM od půl roku a do nějakých 10ti měsíců se mi budil každé 3 hodiny i na UM.. teď je mu rok a čtvrt a vyjímečně spí celou noc.. pořád se minimálně jednou za noc budí a má prostě hlad.
@Pety2 mame to stejne, dcera ma teda 16m. Sice mi vypije obe prsa a spi dal, ale prijde mi to jako zvyk a uklidneni, ze tam jsem. Nemam ale zatim to srdce ji odstavit, navic ji ted rostou stolick a je vzhuru treba co pul hodiny nebo hodinu. Obcas treba dve hodiny v kuse a povida - bezva noci
ale vim, ze ji to trapi a boli, tak ji ted odstavovat nechci…
A to byla zlaty miminecko a spala cely noci, zlomilo se to cca v 7-8 m se zubama. Nedavala bych UM zakladatelko, detem se spanek meni. Pokud se napije a usne, mas mlika dost
a s jidlem se to u nas taky, mala je hodne vybirava, neji skoro nic - hlavne obedy ne. Neresim to uz. Pribira, prospiva. Ma ode me
tak vydrz, bude lip. Kdyz jsou dobre noci, budi se treba jedno, dvakrat…ale to ted uz dloubo neznam, porad leze nejaky zub, je to vyjimecny ![]()
@blumen píše:
@Tercais spis jsi mela nazacatku stestitohle jsou normalni rozestupy pri kojeni, pri zubech i castejsi. Telo si zvykne, trva to.
A ze by byl nevyspany? Jak ho kojis? Ja nakojila vleze, prekulil se na stranu a ja taky a spali jsme dal, rano vyspani oba
No, spí ve vlastní postýlce, se mnou v posteli neusne, takže vylezu z postele, vytáhnu ho, vsedě nakrmim, přitom mi v rukou usne a já ho přendám zpátky do postýlky. Kojení vleže v naší posteli nejde, neusne tam a akorát začne po chvíli brečet, takže si stejně sednu, uspim ho na prsu a dám zpátky do postýlky…
Já poslední dny vstávám co hodinu na minutu přesně
a mezi 5-6 je zcela vyspaná. Já nevypadám, já jsem Zombie ![]()
@Tercais aha, tak to je pro Tebe narocne. Delala jsem to zezacatku taky tak, ale pak prave oddelala bok postylky, ona spala v postylce hned vedle u postele, ja nakojila a usnuly jsme anebo jsem ji o pul metru posunula do jeji a spalo se dal. Mne to na moji unavu fakt pomohlo a ona spala dal nerusene