Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych si udělat takový „průzkum“. Zajímalo by mě, kolik vážila vaše miminka při porodu a kolik v následujících měsících, dokud/jestli jste kojily? Jde mi hlavně o plně kojená miminka, protože tam si bere dítě samo, nedává se mu um podle množství v tabulkách. (Tim to rozhodně nechci hanit!!!)
Zajímá mě to kvůli porovnání se svým synem. Jsou mu teď 4 měsíce. Při porodu v termínu měl 2,5 kg (jsem malá - měřím 155 cm, takže váhu považuji za přiměřenou genům), v měsíci 3,5 kg, ve dvou 4,5 kg. Pak se to ale dost zpomalilo a ve 3 měsících měl jenom 4,8 kg a teď ve čtyřech měsících 5,15kg. Kdybych měla dát na intuici a pocit, který že syna mám, řekla bych, že je úplně v pohodě a nestrádá. Doktorka se ale furt ohání tabulkami ![]()
Tvuj pocit je spravny. Dite nestrada a pribira. Cili je v pohode.
Ja jsem taaak rada, ze nasi pediatri (deti mely 3, jeden sel do duchodu a prenechal ordinaci mlade doktorce, pak jsme se stehovali) nebyli tabulkovi.
A teda nase plne kojene dcery:
1. nar. 37 + 0, 2920 g, ve 3 mes. 5200 g, v 6 mes. 7020 g, ve 12 mes. 8540 g.
2. nar. 39 + 0, 3480 g, ve 3 mes. 6180 g, ve 4 mes. 6480 g, ve 12 mes. 8800 g.
3. nar. 40 + 0, 3110 g, ve 4 mes. 6890 g, v 6 mes. 7470 g, ve 12 mes. 9110 g.
4. nar. 39 + 4, 3610 g, ve 3 mes. 5830 g, ve 4 mes. 5960 g, v 6 mes. 6400 g, ve 12 mes. 8360 g.
Takze ta, co se narodila nejvetsi, nejmene pribirala. A mezi 3. a 4. mesicem pribrala 160 g. A nikdo nic neresil.
Jinak to krmeni umelym mlekem by taky melo byt and podle toho, kolik miminko chce, ne podle toho, co se pise na krabici.
Syn při narození 3.44
Ve 3 měsících 7.70,ve 4 měsících 8.80 a na půl roce 9.60
![]()
Tady se tabulky děsně hejtí, takže ti dají všechny za pravdu a doktorka je určitě děsná ![]()
@Tosidelassrandu píše:
Tady se tabulky děsně hejtí, takže ti dají všechny za pravdu a doktorka je určitě děsná
Desna byt nemusi. Ale proc se ohani tabulkami a stresuje tak matku spokojeneho ditete, ktere pribira? Ja mam deti silene podtabulkove, co se tyka hmotnosti. A jejich pediatr vzdycky rikal: “Ja jsem spokojeny. Lepsi nez tluste.” Jo kdyby to dite pozdeji moc nerostlo ani do vysky, tak to uz by se resit melo.
@Meilien první dcerka 3,8kg, v 1,5měsíci 4,2kg, v roce 8,5kg
Brzy se hýbala, vždy trochu přibrala…do 6měsíců plně kojená a celkem kojená přes 2roky. Druhá dcerka nedonošená 2,190kg, plně kojená, v necelých 3měsících má 4,5kg.
@Meilien Kolik vážily moje děti ti celkem nic neřekne, když se narodily o více než kilo těžší. Ale přírůstek 300g za měsíc je celkem v pohodě, žádná hitparáda, ale taky nic co by bylo potřeba řešit. Naše děti mívaly období, kdy tak přibíraly, někdy i méně. Dvě z mých dětí byly závisláci, ale moc toho nevypily, spíš dumlaly, ale u toho třetího mi pomohlo nabízet prso častěji. On byl spokojený, o jídlo si neříkal, zvědavý, o všechno se zajímal a asi neměl pocit hladu. Tak mi doktorka poradila kojení nabízet častěji. Takhle jsem mu dávala třeba co hodinu a půl a potom to přibírání šlo zase nahoru.