Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak oblékat miminko?
Zdravím, jdu si k Vám poradu, jdeme..
Řešíme teď totiž se švagrovou oblékání miminka. Je to její první, má 3 měsíce, na kontrole pediatr řekl, že miminko je v pořádku, ale obléká ho moc. Že má s oblečením ubrat a hlavně, že se má vyvarovat nošení dupaček (resp. overálků, kde jsou dole ťapky, jakoby ponožky) vím, že to nedělá dobrotu, když je miminko v nosítku, ale pediatr říkal, že toto není vůbec vhodný oděv pro miminka - ba naopak, prý dokáže uškodit nožkám a jejich vývoji. A to samé s legínkama a teplákama, že nejsou vůbec vhodné, tlačí na bříško a dělají neplechu ve vývoji střev. Že by je děti do roka neměli vůbec nosit, pak můžou mít klidně i v dospělosti problémy se střevem, žaludkem atd..
Prý má má malou nechávat hlavně bosky a v overalu bez ťapek.
Doma má být prý dítě hlavně bosé, žádné ponožky, spát taky bosé, když se jde ven, tak nějaké teplejší papučky, nebo ty ponožky, ale prý co nejméně.
Když jsme se bavili o nemocech a nachlazeních, tak říkal, že miminka studené nohy často mají a že to nemá žádnou souvislost s nachlazením. Prý si takhle buduje imunitu.
Trochu se nám to nezdá, protože kdybychom třeba my chodili doma celý den v legínách, delším triku, tak i s podlahovým topením bychom se bez ponožek necítili vůbec fajn a byla by nám zima. Pro mě je důležité teplo od nohou, pak mi třeba tak ani nezebou ruce a zbytek těla, ale věřím, že u miminek je to jinak. Každopádně nad tím přemýšlíme a mě čeká taky brzo miminko, takže nakupujeme oblečky a moje převážná většina tvoří dupačky s ťapkama…
Jak to máte s miminkama, dětma vy? Necháváte bosé?
Moc díky! ![]()
Ať si každý obleka děti jak uzná za vhodné a jak mu to vyhovuje. Sektor je evidentně moc chytrej a nudí se. Já dávala o číslo větší dupačky nebo polodupacky do nosítka. Jak jinak jsem to třeba měla udělat v zimě? Musela mít dcera prostě kombinezu. A ano, děti mají studené nohy i ruce ale zase všeho s mírou.
Slyšela jsem, že chodidla mají údajně nějakou schopnost termoregulace a tím, že se dává ponožky, se zničí. A taky, že miminka objevují svět právě i těma nožičkama. Já bych taky být bosky už nemohla, ale miminko bosky nechávám. A hlavně ťapky jsem úplně zrušila, miminko je trochu delší a v overálcích s ťapkama nezvládne natáhnout nožky, když jsem zkusila větší, tak to mělo naopak volné a chodidlo končilo zaseklé v půlce nohavice. Plus ty ťapky někdy prostě neseděly velikostí na tu nožku. Brala jsem to tak, že když miminko ještě nechodí, tak mu není zima na nožky od země, a vyjde to nastejno, jako nechat ruce bez rukavic. Když může mít „bosé“ ruce, tak proč ne nohy
Někdy je má studenější, jindy teplejší, ale studené ruce a nohy jsou do 3 měsíců prý normální.
Raná péče, logopedka, všichni mi doporučují nechávat dítě běhat bosky.
Já teda dceři dávala jenom tenké ponožky ( v zimě hrubší) ale papuče ji necpu. Sama je nemá ráda. Dítě si má takhle ohmatat svět i nohama což je dost důležité pro rozvoj.
Já teda svoje dítě oblékala nejdřív jenom do overalů, jakmile se začalo plazit tak nastoupilo kombo body + punčocháče. A to jede tak do 3 let. Pak přecházím na kombo triko + tepláky.
Na spaní bez ponožek přes den s ponožkami..v létě bez ponožek furt
Když se mi narodila dcera, dostala jsem knížku od Matějíčka (aspoň myslím, že se tak jmenoval), letitý praktik, pediatr. No a ten zastával názor, že dítě by se mělo oblékat spíš míň než víc. A je fakt, že někdy je teplý podzim, maminka jde ven jen ve svetříku a dítě je nabalené jako kdyby mrzlo.Ty dupačky nevím, to jsem nikdy neslyšela, ale vyrostly v nich celé generace dětí, tak to se mi nějak nezdá. Ty gumičky v pase, to je jistě možné, ale hlavně je to pro ty mrňata asi i nepohodlné. Já oblékala fakt dost málo, chudák dítě nemělo ani fusak, ale v ponožkách chodila. Teda ona chodila jenom v ponožkách, bačkory zásadně odmítala.
Naše děti i my s manželem jsme doma bosí, manžel teda nosí pantofle, my s holkama ani to ne. Ponožky jen do bot.
Taky nechávám převážně bez ponožek nebo volím variantu body a ponožky, ale bez teplaku. Ruce a nohy jsou studené, teplota se má kontrolovat podle zátylku. Když je třeba jen v bodycku, tak i více pohybuje a kope nožičkami, takže na tom určitě něco je.
Já miminko nechávám na boso pokud je tak aspoň 24 stupňů… Což teď v zimě doma nemáme
Ale s těmi polodupackami je pravda, že se musí dávat pozor na zvolenou velikost a v nositku o to víc.
Taky jsem tym mene oblekat a prirozene otuzovat. I ted (doma 20-21 stupnu) nechavam aspon na chvili mimco i jen v bodycku, bez pleny a bez niceho, je tak nejspokojenejsi. Jinak davam vetsinou puncochy, protoze ponozky porad ztracime. Starsi chodi doma krom zimy bosy, ja take. Ale taky se musi brat v potaz to, ze kazde dite je jine, nektere potrebuje vic teplo, jine zas zimu. Pediatr mi prijde trosku vyhroceny ![]()
Já od mala dceru moc neoblékala (lednová)
Oblékala jsem ji tak jak sebe, protože když jsem ji dala v zimě do kombinézy a fusaku, tak brečela horkem.
Ale ponožky i dupačky jsem teda dávala.
Dcera si teda od roka už ponožky svleče sama. Někdy se rozhodne, že je nechce, tak ji je nenutím. Topíme na 21C a mně je od podlahy zima, ale ona je pořád v pohybu a pořád teplá ![]()
Ohledně ponožek a polodupacek, dupaček a overalů s ťapkami jsem čerpala od @Fyziomama. Ta doporučuje pro zdravý vývoj nohou také být co nejvíce bosky, když ťapkové věci a ponožky, tak aby byly spíš volné a miminko mohlo s prsty volně pohybovat. Taky je bosá noha lepší na poznávání okolí nohami. S tou zimou od nohou - skutečně to většina odborníků potvrzuje, že na zakrytých nozičkách ternoregulace miminka nestojí.
Tepláčky se snažím synovi (4 měsíce) dávat buď s tou hodně širokou gumou, navíc hodně volné. V pase tam má dostatek prostoru, že i nakojenému mu úplně nepřiléhají.
Když jdeme ven, tak dávám merino oblečení - body, harémky, kuklička a teplé ponožky (ze zkusmerino).