Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je uváděna váha plodu vzhledem k týdnům? Uvádí se váha k ukončenému týdnu nebo k jeho začátku? Mám aplikaci Těhotenství + a tam např. uvádí, že v 37. týdnu je váha dítěte cca 2,8 kg. Je to tedy k 36+1 a nebo až vysloveně k tomu ukončenému dni, tedy 37+0? Snad jsem to dobře vysvětlila. Já vím, že váhy jsou orientační, ale jen by mě to zajímalo. Moc děkuju za odpovědi.
To nevím, každopádně ta aplikace neodpovídá ani centimetry. Navíc každy dítě váží už ke konci úplně jinak..
@mackA159 Mě taky přijde, že to moc nesedí. Minulý týden v pátek jsem byla na UZ, to jsem byla 35+6 a malý měl 2,5 kg. Takže kdyby bylo k začátku 37., tak by to znamenalo, že je celkem malý. Kdyby to ale bylo k tomu ukončenému týdnu, tudíž ke včerejšku, tak by to bylo tak akorát.
Ta vaha je stejně orientační a jestli meris den pred nebo potom neni zas tak rozhodujici, behem dne ti nepribere skokem. Navic ne kazde dite je podle tabulky, a ten odhad muze byt klidne o pul kila mimo.
Řešíš blbosti fakt
tímto stylem se po porodu zblaznis, to ti to dítě budou strkat do tabulek furt, jestli probírá, kolik, kolik váží měří, obvod hlavy… Jak už se píše, odhad u lékaře je +-500g, takze tvé dítě může mít 3 kila nebo jen 2. Navíc děti se rodí s váhou 2,5 kila a i 4,5 a jsou zdravé. Tak nějaké gramy neřeš. Když se vrátím k aplikaci, myslím, že tam střílí váhy trochu od boku, nějak vychází z průměru. A myslím, že se to vztahuje k ukončenému týdnu, takže k 37+0. Tak hodně štěstí k porodu a ať ten konec rychle uteče ![]()
@thalasan Děkuju za odpověď, já vím, že už váhy jsou hodně orientační. Mě se jednalo hlavně o to, jestli to uvádějí k ukončenému týdnu, to už by pak sedělo trochu víc.