Válka na Ukrajině a práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
24.1.26 02:07

Válka na ukrajině - práce

Lidi, co si myslíte o válce na Ukrajině? Mně to nejde úplně do hlavy. Je tam válka, spousta Ukrajinců šla k nám do Česka, nechali tam baráky, práci, svůj život… a teď se někteří chtějí vracet.
Kdyby byla válka u nás a já bych utekla s rodinou, asi bych se nevracela zpátky, dokud by nebylo bezpečno. Přitom někteří jezdí zpátky na dovolenou nebo se dokonce stěhují.
Můj názor je takový, že my jsme tu měli problémy s financemi, naše daně nebyly stabilní, pokrýt všechno bylo těžké, potřebovali jsme nějakou podporu… a uprchlíci dostali u nás byty, okamžitě práci, měli různé výhody a podporu, aby tu zůstali.
Zajímá mě, co si o tom myslíte, když se někteří přesto rozhodují vrátit na Ukrajinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12553
24.1.26 07:18
@KlaraToNeres píše: Více

Klaro neres to fakt…je to jejich domovina, maji tam sve rodiny. Co nechapes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64971
24.1.26 07:27

Proč by se nevrátili, pokud budou mít kam. Mají tam příbuzné, je to jejich rodné místo. Ale stejně to zatím není na stole. Vždyť dnes v noci zase velký nálet na Kyjev a další elektrárny, velké oblasti nemají elektřinu, teplo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
24.1.26 07:47
@KlaraToNeres píše: Více

„Jezdí zpátky na dovolenou“ to mi stačí, abych věděl, jaký zdroje informací preferujes. A celý zbytek příspěvku je jak okopirovany z FB okamury. A jaký je to pocit, že tvůj hlas skončil v kanále a se všemi volebními sliby si vytreli zadek? I ANO jasně říká, že tu Ukrajince potřebujeme a že by bylo potřeba ještě víc cizinců na trh práce. A pokud někdo přišel o práci kvůli cizinci, tak nemá být flakajici se alkoholik. Za celé 4 roky jsem nepotkal jediného člověka, který by byl bez práce kvůli cizicinci. Všechno to jsou jen bláboly a nesmysly šířené na sociálních sítích.

Samozřejmě máš tam samé lži, žádný byty nedostaly a kromě statusu válečného uprchlíka a pak tisícovek nedostali nic.

Nebo kde máš ty stovky miliard, které sliboval Okamura a Babiš Ukrajincům škrtnout a dát je našim lidem? Nejsou nikde, protože nikdy nebyly a jen vás krmili nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4455
24.1.26 08:15

Já to říkám pořád… Lidé jsou schopni závidět i válku v rodné zemi🤦🏻‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
24.1.26 08:17

Tyhle pindy si schovej, až budeš utíkat před válkou ty. Možná budeš mít možnost to taky zažít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79806
24.1.26 08:18

@Cenarius pokud chceš ovšem být objektivní, tak pravda je, že část jich tam opravdu jezdí, jedno, zdá na dovolenou nebo jen tak. A část se jich i přiživila, myslím, že zrovna nedávno proběhla zpráva o soudu s nějakými podvodníky s dávkami. Prostě i to je fakt, nemá cenu se tvářit, že nic takového neexistuje. Jsou to jednoduše lidí, dobří i špatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
24.1.26 08:28

Klárko, kolik máš teď stupňů v obýváku? Teplá voda ti teče? Děti živé, zdravé a v bezpečí? Kolik mužů z tvé rodiny právě teď riskuje život za vlast? Kolikrát tě dnes v noci vzbudily sirény? Tak se znovu zamysli, kdo to má těžké a kdo opravdu potřebuje podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
24.1.26 08:35
@inkakřivák píše: Více

Ano. To jo. Podvádí s dávkami stejně jako naši. Nedělám si iluze, že jsou všichni dobří.

A jasné že jezdí domů… A holt když tu pracují, tak to mají jako dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15457
24.1.26 08:36
@Cenarius píše: Více

Já teda osobně znám lidi, kterým Ukrajinci vzali práci. A nejsou to žádní alkoholici. Jedná se o práci na úřadu. Na jedno místo vzali pro mě z nepochopitelného důvodu Ukrajinku, která sice umí dobře česky mluvit, ale rozhodně ne psát. Druhé místo na úplně jiném úřadu - vzali tam Ukrajinku a pak vyhodili paní, ktera má pár let do důchodu a nemůže najít práci - v malém městě. Zkoušela dojíždět do jiného města, ale bylo to na dobu určitou. Na dobu neurčitou nemůže kvůli věku nic najít. Často teď poslouchám, že jsou někde Ukrajinci - v obchodě (že jsou nepříjemní), v nějaké firmě. Zrovna v té velké firmě - tam není vůbec špatne pracovat. Známého napadl Ukrajinec v obchodě. Opravdu absolutně nekonfliktní typ, který si nikoho nevšímal. V jedné firmě řekl Ukrajinec Čechovi, že bychom se konečně měli naučit ukrajinsky. Zájemce o práci - Ukrajinec - řekl, že takové peníze pracovat nebude. Ukrajinci, kteří tu jsou déle, si stěžují na Ukrajince, kteří sem přijeli kvůli válce. Spolužačka dítěte Ukrajinka se do školy neučí, občas do školy nejde kvůli nějaké zábavě s maminkou - jedou třeba na nákup oblečení, na nehty… Považuje se za chudou, přestože má kapesné na den větší než moje dítě na měsíc. To je z mého okolí v poslední době. U nás v malém městě už je obchod s ukrajinským zbožím, kadeřnice, kosmeticka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.26 08:37
@Cenarius píše: Více

Ty jo u nás viselo, že z důvodu světové situace nebo tak nějak jsou pozastaveny žádosti o městské byty, plus má člověk uši, když prochází kolem. Tohle popirani taky nemám úplně ráda…jo a jedna pani si domluvila práci ve školní jídelně, kvůli vyzvedavani a taky nakonec narychlo vzali ukrajinku. Jasný, nejde to prezentovat dostali vily na Hanspaulce a pozice středního managementu, ale situaci sociálně slabších potažmo střední třídy, ktera stale chudne, to ovlivnilo.

• Citovat
  • Upravit
15457
24.1.26 08:38
@Kníže Ignor píše: Více

V mém okolí už často slyším na Ukrajince stížnosti. A stížnosti, že jich je tady už moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.26 08:40
@Sára 1 píše: Více

Ano, toto je realita, věřím, že vyšší střední třídy atd se to nedotklo, tak z toho maji ještě legraci.

• Citovat
  • Upravit
15457
24.1.26 08:43
@Anonymní píše: Více

To mi připomnělo situaci, kdy některé děti z vesnic poblíž města se nedostaly do školy do nejbližšího města, ale musí složite dojíždět třeba s přestupem. Jeden rok si lidé dost stěžovali, že školy nabraly ukrajinské děti a na české děti místo nezbylo. Ta situace je v tomto případě šílená. A opakuje se to. Letos vím opět o hodně dětech, které se nedostaly do nejbližší školy a spádovost pro ně není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
24.1.26 09:02

@Sára 1 to asi žiješ v úplně jiné zemi než já. Nebo takto, když mě takovéto příběhy někdo říká, tak chci vědět detaily nebo jak to dotyční řešili. Většinou už se víc nedozvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová