Válka v Sýrii

vykladzkaret
15.3.14 19:06

valka v syrii

Omlouvam se, dnes jiz opravdu naposled, ale kdo ma rad Banskyho, udelal krasne video na motivy 99 luftbalons (kdo pamatuje Nenu, jeste za totace?). Moc se mi libi hudba v tom videu.

http://www.youtube.com/watch?…

Prosim, pustte si to, trva 1.49 sekund a je to opravdu jimave.

Vim, ze zde vetsina probira sve vlastni starosti (vydju s penezi, co s manzelem/psem/zavarovanim/bytem, tehotensky test, zdravi), ale mozna si uvedomime, jak nase starosti v porovnani se Syrii opravdu, ale opravdu nesmirne malicherne…

Preji vsem krasny vecer… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36504
15.3.14 19:07
@vykladzkaret píše:
Omlouvam se, dnes jiz opravdu naposled, ale kdo ma rad Banskyho, udelal krasne video na motivy 99 luftbalons (kdo pamatuje Nenu, jeste za totace?). Moc se mi libi hudba v tom videu.

Prosim, pustte si to, trva 1.49 sekund a je to opravdu jimave.

Vim, ze zde vetsina probira sve vlastni starosti (vydju s penezi, co s manzelem/psem/zavarovanim/bytem, tehotensky test, zdravi), ale mozna si uvedomime, jak nase starosti v porovnani se Syrii opravdu, ale opravdu nesmirne malicherne…

Preji vsem krasny vecer… :kytka:

Naopak, vědět, co se děje za horizontem sporáku a pískoviště je užitečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vykladzkaret
15.3.14 19:15

@Burj Chalifa dekuji za hezky prispevek, vazim si toho.

• Citovat
  • Upravit
36504
15.3.14 19:21
@vykladzkaret píše:
@Burj Chalifa dekuji za hezky prispevek, vazim si toho.

Já děkuji za téma, které není ani líbivé, ani sluníčkové a chumláčkové. Mám jen pochybnost danou jistou délkou pobytu zde, zda mnohé místní členky ví nejen o konfliktu jako takovém, ale zda vůbec tuší, že Sýrie existuje a kde leží na mapě. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
15.3.14 19:22

@vykladzkaret tak to mě skutečně rozplakalo.. nádherná animace :srdce:

• Citovat
  • Upravit
vykladzkaret
15.3.14 19:43

@Burj Chalifa to bohuzel take nevim :,( asi nas tu mnoho nebude, ktere toto tema trapi ci zajima, coz je vecna skoda.

Jedna ma kolegyne se nedavno vratila z uprchlickeho tabora Syranu v Jordansku, politicky je to hruza a lidsky tragedie, ale pry se uprchlici nemaji zas tak zle - maji satelitni televize, radia, mobilni telefony, neziji v totalni bide. Akorat vetsina z nich jsou zeny a deti, a budou tam podle vseho minimalne dalsich 5 let, co z tech deti bude?? Kdo jim da nejake vzdelani, zaklady pro budouci zivot, pokud ziji v izolovanem tabore? To me velmi trapi.

Zkouseji v tabore zavest ruzne osvetovne programy, ale uprimne receno, to nikomu z nich praci za pet let nesezene… je to tragedie.

Příspěvek upraven 15.03.14 v 20:05

• Citovat
  • Upravit
vykladzkaret
15.3.14 19:43

@Lizzi me take… :,( :hug:

• Citovat
  • Upravit
1966
15.3.14 19:50

@vykladzkaret pro většinu lidí je toto téma hrozně abstraktní a neuchopitelné. Ty máš očividně bližší vazbu, tak se tě to více dotýká.
Jinak animace je opravdu krásná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
15.3.14 20:08

@vykladzkaret Můj bývalý spolužák z výšky žil teď pár let na Syrské hranici, přes kterou proudily davy uprchlíků, on je teda ale blázen, který takovéto prostředí vyhledává a jezdí dost do válek pomáhat, ale taky říkal, že to byla síla..

• Citovat
  • Upravit
vykladzkaret
15.3.14 20:21

@Lette jsem rada, ze se Vam ta animace libi, me to dojalo k slzam.

Chapu, co se snazite rici, ale je otazka, zda to nezavani jakousi az „kulturni chudobou“… lidske utrpeni je vsude stejne, stejne tragicke a zbytecne.
Jeden z psychologu, ktery se zabyval profesionalne detskymi vojaky (vetsinou z Afriky, ale i ze Sri Lanky), mi popsal jen naznakem, cim ty deti prosly… mela jsem z toho tyden doslova nocni mury a ani v nejmensim neprehanim a nedramatizuji. Zkazky ze Syrie o detech jsou dalsi obrovska tragedie (ty mrtve ani nikdo nespocita), a myslim si, ze kdyby se vsechny tyhle mamy od deti dokazaly zmobilizovat, a rict „NE, my tohle nechceme“, misto krceni ramen, mozna by bylo neco trochu jinak.. nevim.. kazdopadne dekuji za reakci, a ze jste si video pustila.

• Citovat
  • Upravit
189
15.3.14 20:38

:( Mám kamarádku, která má v Sýrii babičku a každý rok tam jezdila. Chtěli si je vzít k sobě, ale babička s dědou tam jsou zakořenění a nechtějí pryč. Tak mám zprávy „z první ruky“, občas mi vykládá, že se s nimi 3 dny nemohli spojit, protože vypadl internet a žijou ve strachu, co se s nimi stalo.
Nikdy nezapomenu, jak jsme spolu byly v parku, krásný letní večer, všude spokojené rodinky.. A řekla mi: Přesně takovéhle to bylo nedávno v Sýrii, vůbec bych nevěřila, že se to může takhle zvrtnout.
Je to fakt hrůza, nikdy nepochopím, co se může v hlavách některých lidí vylíhnout a začnout páchat takové zrůdnosti:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
15.3.14 21:36

Taky jsem se na to podívala :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
15.3.14 21:40

Když už jsme u tohoto smutného tématu. Shlédla jsem plno filmů z těchto oblastí a můžu vám doporučit West Beirut. Je to s anglickými titulky.

Není to žádný krvák, ale spíše drama a komedie. Je to hezky natočené a konečně člověk vidí, že je tam i normální život,..dokud tedy nezačne občanská nebo jiná válka. To, co mi si tady ani nepřipouštíme.

Tady je: http://www.youtube.com/watch?…

Nebo Zozo. Můj nejoblibenější film. Také z Libanonu, když tam začala válka. Je to o tom, že rodina se chce přestěhovat do Švédska, ale nepodaří se to tak, jak by chtěli.
Nejsem si teď jistá, ale tuším, že to bylo nominované i na nějakou filmovou cenu. ;)

Komentář jednoho z diváků:
Zozo is a fascinating film! I wasn't expecting I was going to like so much as I thought „oh.. another Lebanese war movie“, but I loved it! Looking forward to watch Joseph Fares next film…!

Dá se najít celý film, ale vložím vám sem trailer:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vykladzkaret
15.3.14 21:46

@tynuša301 a libilo?

• Citovat
  • Upravit
vykladzkaret
15.3.14 21:46