Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
maly se narodil 3.1,/takze nas cekaji taky prvni Vanoce.
Mame doma holky 9 a 13 let.. takze se budu snazit, aby bylo vsechno jak jsme zvykli vcetne tradic.
Pecu vzdy aspon 6,7 nasich oblobenych cukrovi, spolecne s manzelem a detma. Maly je ale takove narocni mimino, takze se popravde desim stedrovecerni vecere, protoze to bude stres.. maly zatim vydrzi sedet par minut a pak chce na ruce.
Dnes jsem mu objednala prvi darek.. Quite Book.
Ma. v horizontu par dnu svatek, narozeniny aj Vanoce.
pect mu asi zvlast nebudu… ale mozna jo. zatim nad tim nepremyslim.
stromecek urcite tak jak. vzdy, obrovsky.
@luccifera píše:
@srpen89 protoze je normalni cukrovi zbytecne sladke a tucne? Me teda neprijde normalni davat rocnimu diteti normalni vanocni cukrovi
A kolik toho cukrovi to rocni dite asi tak sni…
nula nula nic. Takze by mi přišlo fakt zbytecny zadelavat nejaka specialni netucna a nesladka testa, pect z toho cukrovi, aby dite pak za cele svatky snedlo par kousku.
Nebo tvoje rocni deti jedly cukrovi po kilech ? Mym tedy za cele vanoce stacilo 5-10 kousku lineckeho, které stejne napul jen ozuzlaly. Bramborový salat nejedi dodnes a to jedno je uz skoro dospele a na kousku rizku s bramborovou kasi nevidim nic spatneho ani u rocniho ditete. @Twixinka ![]()
Moje vnučka lonské vánoce měla 16 měsíců stromek byl na zemi a bylo vše v pohodě jen jsme jí říkali že se musí koukat jen očíčkama a na nic nesahat zvládla to.
Řešili jsme to minulý rok,kdy dceri bylo 11 měsíců a je to taky vsetecka a velice nás překvapilo,že stromek ji skoro nezajímal. Takže třeba budete mít taky stesti
jinak měli jsme ho na stolicce. Cukroví jsem extra nedělala. Prostě dostala jen pernicky a linecke. Ty děti toho zase moc nesnedi.
A dárky? D ostala kombinézu novou,pejska Fisher Price, něco do vlasů, pyžamka atd.. nic moc extra drahého
snad jsem vás nějak inspirovala. Hodně štěstí, taky už to zase začínám resit
![]()
@srpen89 mimino melo pul roku na Vanoce a ani letos ji nebudu cukrovi davat. Me fakt neubyde udelat neco, vo bude normalne moct… coz znamena, ze staci oddelit trochu testa a dat tam min cukru a tuku, at si muze klidne ze stoliku neco do packy vzit. Smazeny rizek ji taky nedavam, protoze to ani ja nejim a nedelam a bramborovy salat udelam s jogurtem. Na majonezu ma dle meho taky casu dost. Je to nepopsany list, v rodine mame vsechny zenske sklon k obezite nebo obezitu, tsk ji radej budu od malicka ukazovat jine navyky..,
@luccifera píše:
@srpen89 mimino melo pul roku na Vanoce a ani letos ji nebudu cukrovi davat. Me fakt neubyde udelat neco, vo bude normalne moct… coz znamena, ze staci oddelit trochu testa a dat tam min cukru a tuku, at si muze klidne ze stoliku neco do packy vzit. Smazeny rizek ji taky nedavam, protoze to ani ja nejim a nedelam a bramborovy salat udelam s jogurtem. Na majonezu ma dle meho taky casu dost. Je to nepopsany list, v rodine mame vsechny zenske sklon k obezite nebo obezitu, tsk ji radej budu od malicka ukazovat jine navyky..,
@srpen89 neni to o zrnku cukru a tuku, je to spise o kupovanych a zpracovanych potravinach. Sladke dostava, kdyz je domaci. Majonezu proste nejim a nekupuju, ani obalovane rizky, takze kvuli diteti fakt nezacnu. Ji hodne a rada a zatim ji nevadi zelenina a ovoce, tak proc to jakoze z preventivnich duvodu menit, kdyz vetsina lidi uz zna principy zdraveho stravovani a pomalu se to prenasi i do skol. Jestli si pak da nekde hrancle v mekaci na vylete, to spravne navyky neprebije. Dite mam jedno a zatim male. Mam jen zkusenosti sve a svych vrstevniku. A nejsem zadny bioekopsychopat. Chci dite naucit, ze prijem musi byt vyvazeny vydejem energie, jinak bude koule jako mamka, babicky, prababicky a jedine co bude resit je diabetes a kornateni cev…
@srpen89 to je blbost, co pises..my s bratrem jsme jako mali nedostavali nic moc sladkeho, mamka to rikala i babickam a ani jeden z nas neni na sladke..ne ze by nam to nekdy primo zakazovali,ale proste jsme nedostavali v roce cokolady, cukrovi apod…
ja do rocni maly taky nebudu cpat sladky, ma na to cas, muze sice ochutnat, ale proc ji neomezit, kdyz cukr je svinstvo ![]()
kluk je narozený na začátku prosince. stromeček jsme měli normálně na zemi přivázaný ke klice od okna… jenom jsem na něm neměli skleněné ozdoby. ozdobičky a hlavně řetězy (takové ty „vlasy“) v dolních patrech různě přemisŤoval ![]()
Vánoční cukroví jsme měli celou dobu na stole, jak jsme zvyklí. Mohl si brát. Ale snědl pár kousků lineckého a rohlíčků, ostatní mu nechutnalo.
a na štědrovečerní večeři měl platýze s bramborovou kaší.
@luccifera píše:
@srpen89 neni to o zrnku cukru a tuku, je to spise o kupovanych a zpracovanych potravinach. Sladke dostava, kdyz je domaci. Majonezu proste nejim a nekupuju, ani obalovane rizky, takze kvuli diteti fakt nezacnu. Ji hodne a rada a zatim ji nevadi zelenina a ovoce, tak proc to jakoze z preventivnich duvodu menit, kdyz vetsina lidi uz zna principy zdraveho stravovani a pomalu se to prenasi i do skol. Jestli si pak da nekde hrancle v mekaci na vylete, to spravne navyky neprebije. Dite mam jedno a zatim male. Mam jen zkusenosti sve a svych vrstevniku. A nejsem zadny bioekopsychopat. Chci dite naucit, ze prijem musi byt vyvazeny vydejem energie, jinak bude koule jako mamka, babicky, prababicky a jedine co bude resit je diabetes a kornateni cev…
Tak aby jsi se jednou nedivila, az z ni budes mit v puberte taky kouli. Ja tu zpetnou vazbu prave uz mam, takze vim, o cem mluvim. Osvedcilo se vseho s mirou, nic nezakazovat, nebranit ochutnavat. Trvale mame doma dlouha léta krabici plnou susenek, bonbonu, tycinek atd… Moje deti si toho vetsinou vubec ani nevsimly a nevsimnou, radeji si vzaly jogurt nebo jabko. Zato mam jednu kamaradku, ktera k tomu pristupuje jako ty. Kdybys videla, jake najezdy delavaly jeji deti, na nasi krabici, kdyz byly na navsteve.
A pohled na jejich mamku, rvouci jim tatranku od ust byl usmevny
Po mnoha letech je situace taková, ze ja mam obe deti stihle, az moc si skoro myslim. Syn 185/76 a dcera 117/20 a kamaradka ma jednu dceru dejme plnostihlou a to se musi hoooooodne drzet a nejist a syna obezniho. Nedovedes si proste představit, navyky, nenavyky, kdyz pak v 10, 11, 12 pricuchnou ke kfc, mc a dalsim dobrotam, ktere do te doby vpodstate neznaly. Puberta, vaha letí nahoru a vsechny tvoje snahy jsou v tahu, protoze ti to deti budou jist tajne. Tomu nezabránís. Neni tedy lepsi s nima do toho kfc na to kure jednou za měsíc zajit? Vždyť se nemusi cpat hranolkama a smazenym kuretem. Jsou tam i zdravější varianty. Samozrejme jsou vyjimky, neni to pravidlem a deti se celozivotne stravuji po vzoru rodicu, ale zazila jsem to nekolikrat, ze to tak proste nefunguje.
Nasi kluci ani manzel cukrovi a obecne sladke neji, ale mladsi syn rad pece, problem je, ze to pak sezeru ja, protoze ja jsem se jako žravé dite narodila. Takze specialni cukrovi pro prcky jsem nedelala, nekolik let jsem nepekla vubec. Potom jsem zacala pect s mladsim synem hlavne pro zabavu. Strom mame vzdycky az ke stropu a nejvic ozdob nam znicily kocky. Klukum se libila svetylka ale tim to skoncilo. Jako prvni darky jsem jim davala par drobnosti, leporela, plysaky, na druhe Vanoce, kdy jim bylo pres rok a pul uz byly hracky od FP, nakladak a knizky. K veceri meli svoje jidlo, salat a kapra ostatne neji dodnes ani jeden, rybi polivku a cernou omacku taky ne, takze ja jsem musela tradicni menu nasi rodiny uplne zmenit. A delam lososa s kasi pro kluky, kapra s celerovym salatem a vinnou klobasu pro nas.
@srpen89 tohle je bohuzel pravda, znam jednu takovou rodinu…maminka teda byla hodne eko a bio, zadny sladky (tatranky, bonbony,…), zadny uzeniny, zadny bramburky nic… a deti pak kde mohly, tam neco cokoli snedly…dokonce si pamatuju na lyzaku v jedny maly samosce zblajzly i oschlej zelenej parek a zafutrovaly to bramburkama a bonbonama, protoze doma nic z toho absolutne nemohly
ted jsou z nich normalni kluci, zadni tloustici, ani hubenouri… ![]()
@srpen89 ja se pripojim, no. Nasi byli hodne bio, zadny cukr nikdy, natoz v caji. Dle babicky jsem byla chudak a o prazdninach jsem milovala jeji slazene caje s medem. No vyrostla jsem a jsem zavisla na sladkem, uz od puberty. Ale muj tatka v mezicase to same, zmenili jsme se. Kfc a mekac, tam bych nikdy nesla i tak, smazene veci nejim. Jsem stihla, navzdory cokolade. Co mi zustalo do dospelosti, ze vubec nesolim. Doma jsme nesolili nikdy, vse je slane samo o sobe, kdyz veci osolim, pripadnou mi presolene. Manzel si dosoli sam dle potreby.
Ja jsem zavisla na sladkem a nasi mi co se tyce jidla nikdy nic neodpirali, spis naopak. Jsem si vedoma ze cukr skodi, ale nemuzu si pomoct, mam z cele rodiny nejmin pevnou vuli. Deti jsem nikdy zkratka nedrzela, oba jdou hubeni, jeden je skoro vegetarian a druhy nezravec od narozeni, zasluhu na tom podle me nemam. Jestli je pravdiva dedicnost ob generaci, tak budou mit oba zrave deti.
Ahoj holky,
tak jsou tady naše první Vánoce. Přiznám se, že mám recept na sušenky pro to naše dítko, protože bych nerada, aby se cpal klasickým cukrovím. Chápu, že to je na mámách, ale každá ví, jaké to jejich dítko je. Naše je otesánek, takže budu dělat sušenky (taky kvůli prvním zoubkům) a jsou jedlé i pro dospělé
spolu s klasickým cukrovím.
Za dárky dostane ode mně jen odrážedlo a jednu hračku a večeři bude mít v „baby verzi“, přebraného kapra od kostí (mamka mi to taky tak připravovala, takže proč ne) a brambory se zeleninou.
Jak trávíte Vánoce vy? Jezdíte k babičkám nebo už jen sami s dětmi? Děláte extra zabezpečení pro batolata?