Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dnes jsem četla výborný rozhovor s psychologem o obsahu Vánoc. Stojí za zamyšlení a proto jej s Vámi dovoluji sdílet.
Realita ulic, obchodních domů, komerce, Coca-Cola kamionů, tlačenic na šunty, plných vozíků jídla, kolotoče všeho, co se „nutně“ musí udělat, nakoupit, uklidit, aby všeho bylo hodně, lesklo se, svítilo to, blikalo, stromeček ladil do letošní módní barvy…mu dává za pravdu, bohužel.
Připojuju se, taky mu dávám za pravdu. A už několikátým rokem se snažíme, aby to u nás nebylo o těch plných vozících, povinném úklidu a věcech „co určitě musíme mít“. Docela to jde.
Hezký advent ![]()
Já nevím, rok co rok čtu různé názory na to, jak jsou Vánoce konzumní, falešné, o přetvářce a už mi to trochu začíná lézt krkem. Jak je možné, že autoři podobných názorů, včetně pana psychologa v článku, vidí do domácnosti většiny lidí? Z čeho si vůbec dovolují posuzovat, jak to lidé ve většině mají?
Přijde mi, že všechny tyhle názory pramení jen ze sledování reklam a procházením obchoďáků, kdežto jak to lidé mají doopravdy doma, na Štědrý večer, o tom se ví málo.
Proč všechny každoročně překvapuje, že lidé před Vánoci nakupují dárky? Proč to kdekdo odsuzuje? Jde prostě jen o to, že spousta lidí holt dělá věci na poslední chvíli, ti lidé, kteří týden před Vánoci blokují pokladny je blokují i týden před narozeninami někoho blízkého, jen to holt není hromadná akce a Vánoce, ani jakési jejich konzumní vnímání za tím není.
Nevím, my doma měli Vánoce vždycky krásné, nikdy nešlo o stres a ani neznám nikoho, kdo by Vánoce jako stres měl, všichni v mém okolí Vánoce milují a užívají si čas strávený s rodinou.
Přesně tak vánoce nejsou o plných vozíkách jídla a já jen doufám že příští rok už bude na svátky zavřeno a poté i na neděli. A všechni kteří jsou proti tomu tak jim dám klidně směnu den před vánoci at si to zkusí a pak se lidé zklidní a budou si vánoce užívat jinak než nákupovaním
![]()
@Mi24 píše:
Přesně tak vánoce nejsou o plných vozíkách jídla a já jen doufám že příští rok už bude na svátky zavřeno a poté i na neděli. A všechni kteří jsou proti tomu tak jim dám klidně směnu den před vánoci at si to zkusí a pak se lidé zklidní a budou si vánoce užívat jinak než nákupovaním![]()
@Burj Chalifa Ve větsině věcí se s Tebou neshodnu, ale v tomhle ano a jsem ráda, že jsi sem ten článek dala.
Chvíli, doufám, že na přechodnou dobu, dělám v supermarketu a vidím, jak jsou lidi naštvaní, uhonění a že se duch vánoc někam vytratil.
Pro mě je důležité udělat si pohodu, dát si pár drobností, punč nebo svařák a hlavně být s mými blízkými, rozuměj s dětmi. Nemusím ani každoroční ježdění po rodině, které letos stejně nehrozí, protože syn jde do práce na Štědrý den, já 26., aby si lidi mohli vrchovatě naplnit vozíky mnohdy nepotřebnými věcmi.
Příspěvek upraven 14.12.14 v 16:23
@laducha píše:
@Burj Chalifa Ve větsině věcí se s Tebou neshodnu, ale v tomhle ano a jsem ráda, že jsi sem ten článek dala.
dík.
![]()
@Burj Chalifa nedávno jsem četla článek, že víc jak polovina chlapů má z vánoc skutečnou depresi - právě kvůli tomuto.. ![]()
@Fjodorka Souhlasim
Dle meho Vanoce maji smysl. Ve velke rodine je obcas problem v klidu se setkat se vsemi cleny tak, aby nikdo nepospichal… Je mne jedno, kolik kdo bude mit napeceno cukrovi, kolik litru coca coly se vypije, kolik se utrati za darky. Ale opravdu by me mrzelo, kdybych prisla o tu stedrovecerni veceri ci obedy dalsi dny s celou rodinou.
@Fjodorka píše:
Já nevím, rok co rok čtu různé názory na to, jak jsou Vánoce konzumní, falešné, o přetvářce a už mi to trochu začíná lézt krkem. Jak je možné, že autoři podobných názorů, včetně pana psychologa v článku, vidí do domácnosti většiny lidí? Z čeho si vůbec dovolují posuzovat, jak to lidé ve většině mají?
Přijde mi, že všechny tyhle názory pramení jen ze sledování reklam a procházením obchoďáků, kdežto jak to lidé mají doopravdy doma, na Štědrý večer, o tom se ví málo.Proč všechny každoročně překvapuje, že lidé před Vánoci nakupují dárky? Proč to kdekdo odsuzuje? Jde prostě jen o to, že spousta lidí holt dělá věci na poslední chvíli, ti lidé, kteří týden před Vánoci blokují pokladny je blokují i týden před narozeninami někoho blízkého, jen to holt není hromadná akce a Vánoce, ani jakési jejich konzumní vnímání za tím není.
Nevím, my doma měli Vánoce vždycky krásné, nikdy nešlo o stres a ani neznám nikoho, kdo by Vánoce jako stres měl, všichni v mém okolí Vánoce milují a užívají si čas strávený s rodinou.
Přijde mi, jako by autorka rozhovoru a pan filozof měli být „posledními spravedlivými“.
Já z Vánoc nikdy trauma neměla a nemám. Když jsem byla malá, těšila jsem se na dárky, atmosféru a sníh a jako máma se těším, až uvidím, jak se z dárků radují mé děti. A jestli tu mám naklizeno, tak to je jim šumák. Ostatní si musím srovnat sama v sobě. Já se jako ovce ve stádě necítím.
Článek jsem zatím nečetla, ale asi takhle - veškeré dárky jsem pořídila v říjnu a v listopadu celkem ve 3 různých e-shopech (největší nákup samozřejmě v e-shopu s hračkami). Koncem listopadu jsem to všechno zabalila a odvezla na tajné místo ![]()
Od té doby peču cukroví, chodíme na punč, na vánoční koncerty (bohužel jsem opět prošvihla Louskáčka), příští týden jedeme na 4 dny na hory, protože byly před Vánoci pěkně volné hotely. Sníh asi nebude, ale to nemusí být ani v lednu nebo v únoru.
Nakupovat chodím do Lidlu pro jídlo, většího náporu lidí jsem si nevšimla, chodím obvykle ve všední den dopoledne. Potřebuju trochu něco na sebe, ale to nechám až na slevy v lednu.
Jaký stres? Jaké tlačenice? Jaký konzum? A Santu Clause mám ráda, třeba ve filmech Sám doma anebo ve vánočních knížkách od Disneyho, které jsme si předminulý týden vyzvedli v knihovně.
Takova moudra, jako v uvedenm clanku, patri k predvanocnimu casu stejne jako kapr, nakupy a uklid:-) je to vlastne jiz tradice, ze pred vanoci se vyroji takoveto poucne clanky ![]()
@Fjodorka píše:
Přijde mi, že všechny tyhle názory pramení jen ze sledování reklam a procházením obchoďáků, kdežto jak to lidé mají doopravdy doma, na Štědrý večer, o tom se ví málo.Proč všechny každoročně překvapuje, že lidé před Vánoci nakupují dárky? Proč to kdekdo odsuzuje? Jde prostě jen o to, že spousta lidí holt dělá věci na poslední chvíli, ti lidé, kteří týden před Vánoci blokují pokladny je blokují i týden před narozeninami někoho blízkého, jen to holt není hromadná akce a Vánoce, ani jakési jejich konzumní vnímání za tím není.
Tak napriklad ja uz mam vsetky darceky nie len nakupene, ale aj pobalene, pod stromcekom bude dohromady cez dvadsiadku balickov, do penazi to az tak strasidelne neslo a jediny konzum ktory sa musi dodrzat je, ze na stedrovecernom stole musi byt VSETKO, aby sme dalsi rok vsetkeho mali ![]()