Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Poprvý peču vánočku, tak kvásek ok, pekárna vymíchala, vykynula, ok, te´d proběhůlo pletení ze 4
ale dobrý a další patra, promazala jsem vajíčkem, aby na sobě držely, ale má ještě hodinu kynout, že jo, a já ji už celou namazala tím vejcem, nevadí to? Asi se mají jen promazat patra, ale jinak asi mazat až po vykynutí, než ji strčím do trouby, co?
Eli, já patra nemažu a zatím mi vždy držela. Ještě ji nech tak půl hodky kynout a pak jí teprve pomaž tím vajíčkem a šoupni do trouby. Držím palce ať se povede na 1 ![]()
Já teda vánočku peču pravidelně a pokud ne dostatečně vykynuté těsto před pletením, nechávám pak kynout na plechu už jen tak půl hodinky. A používám trik mojí tchýně - propíchám patra špejlí skrz, aby nesklouzly do strany - pokud jsou promazané vajíčkem i mezi sebou, tak tím spíš. Mažu teda jen povrchu, aby měla pěknou kůrku.
No a když jsem pomašlovala vajíčkem přd tím dokynutím, tak je to špatně? ![]()
To nevadí, nakyne ti stejně a když máš pomazanou celou, bude hezčí. Taky doporučuju patra spíchnout špejlema, často při pečení utíkají
. Jinak taky jestli budeš mít pěkně vysokou, doporučuju pokud ještě nebude a už bude shora tmavnout přikrejt peč. papírem nebo kusem alobalu. Ale určitě znáš! Držím palce, ať se povede!
Ještě se zeptám, ve které fázi sypete do těsta rozinky apod.?
Já rozinky dávám hned do těsta, pak nechám kynout, upletu, patra nemažu, propíchám špejlema, potřu, posypu mandlema a strkám do trouby, kynout pak už nenechávám, ale nestrkám do vyhřátý trouby, ale strčim ji tam a troubu teprv zapínam, stejně tak mazance (až na ty špejle).
A jak asi dlouho se peče? Mám ji na 160. Jestli u ní musím sedět, nebo můžu jít do postele ![]()
Eliška píše:
No tak už mi praskla a sesunula se stejně
neměla jsi potírat ta patra, tím to klouže ještě víc, když upletu jednu vrstvu, tak do ní hřbetem ruky jemně udělám prohluben, uprostřed, aby to tam bylo nižsí a tím pečením a vyboulením nesesunulo další vrstvu, pomašlovat až po uplnem nakynutí, jinak tam sjou vidět popraskane carky vajicka, jak to kynulo
No jo, přáíště budu chytřejší
Když zase Lentilka třeba píše promašlovat patra. Zkušenost je k nezaplacení ![]()
Ono zas na prvničku je vzhled až na druhým místě, hlavně by měla být jedlá. Vzhled dopiluju ![]()
ono to občas sjede, záleží i na vykynutí, ale je to jídlo a to je hlavní ![]()