Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Yvonne Jojo, veky jsem právě vytáhla z trouby
a ty jsou vykynuté raz dva, ta vánočka a jakékoli takhle mastnější těsto (buchty, sladké rohlíky…) kyne pomaleji.
@Pipet píše:
@nemolka A jaký máš recept? Já dělám http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
pletu ze šesti a jsou nádherné.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?… tento recept no chutově se dá ale ráno už nebyla ani tak nějak nadýchaná
Tak jsem tedy upekla tu vánočku http://recepty.vareni.cz/…oji-babicky/ (z poloviční dávky)a výsledek dobrý. Sice jsem měla strach z toho kynutí, když to bylo těžší těsto kvůli tuku, ale jsem spokojená. Oproti tomu receptu jsem tam nedávala mleté ořechy (měla jsem totiž jen zbytek doma, a to jsem chtěla nechat na posypování. A dala jsem tam trochu nastrouhané citronové kůry na ovoněníčko.
Kynula tedy cca 5h s jedním zapracováním rozinek. Pak jsem udělala válečky na copy, ty jsem nechala také chvíli kynout, pak ji nechala vykynout, když jsem ji upletla a zašpejlovala a dělala jsem ji cca 45minut na 180stupňů. Nerozjela se mi.
Chci jen říct, že je to má první vánočka, která se povedla. V minulosti se mi buď rozkydla nebo zdrcla. Takže tohle těsto se mi osvědčilo, takže budu v tom v budoucnu pokračovat. ![]()
Zítra bude košt ke snídani, tak snad to bude OK. Ještě ji trochu pocukruji moučkáčem.
Děvčata, tak to jste dobrý…já po zhruba 15ti pokusech o dobrou vánočku (aby nebyla zdrclá či nakynutá, ale hnusně suchá) rezignovala a dělám tvarohovou štolu - žádné kynutí, jen s kypřícím práškem…a hlavně se jí najíme my, a ne náš pes, jako u vánočky ![]()
a přitom slané kynuté zvládám levou zadní…chjo
Potřebuji upéct nejlepší vánočku na světě. První pokus dopadl tak, že ji sezobaly slepice.
Pekla jsem z hladké mouky (měla být jemnější) ale místo toho byla už na druhý den tuhá, až ztvrdlá. Dává se na upečenou vánočku (studenou) vlhká utěrka, aby byla vláčná i druhý den, nebo jak ji uchováváte? A co ta mouka? Mám radši zkusit polohrubou? KDo můžete porovnat - ze které mouky byla lepší?
A jaký poměr droždí se vám osvědčil nejvíc? Dávala jsem na 1 kg mouky 50g, přišlo mi to ok, no ale někdo dává i 2 kostky - není to ale pak už moc kyselé?
A co tuk? Je rozdíl, když tam dám vychlazený, rozpuštěný, nebo radši polotuhý? Dávám sádlo napůl s máslem.
Já mám recept od babičky. Dává se půl napůl hladká a polohrubá mouka (prosátá!) a 2 ksotky droždí. Já mám s máslem, 24 dkg rozpuštěného, ale vychlazeného. Není teda nějak extra nadýchaná, ale měkká a dlouho vydrží. Ale dlouho kyne
U nás polohrubá mouka, poměr droždí přesně jaký dáváš, dáváme výhradně máslo a rozpuštěné. Zakrýváme suchou utěrkou. Vánočky jsou skvělé, ale teda taky je jíme až po týdnu, druhý den jsme to fakt nezkoušeli ![]()
Jinak roli určitě budou hrát i další suroviny, nejen tyhle ![]()
Já peču z poloviny z polohrubé a z poloviny z pšeničné celozrnné (v receptu mám polohrubou). Z normální bílé hladké jsem ji nezkoušela, bála bych se, že bude moc hutná. Myslím, že domácí vánočka nikdy nebude takový měkkouš, jako ta z obchodu (která má navíc trvanlivost dva měsíce), na kterou málem ani nejde namazat máslo, jak je měkká, nebo alespoň já ji mám vždycky takovou tužší, ale není to tak, že by byla ztvrdlá, oschlá. Skladuju ji tak, že ji nejdřív nechám pořádně vychladnout (nejlépe ji ještě položím např. na mřížku, aby zespoda nenavlhla) a pak ji zabalím do utěrky, pak dám do pytlíku a tak zabalenou nechávám v chladnu (ve špajzu). Vydrží minimálně týden úplně v pohodě.
Droždí dávám 60 g na kilo mouky, tuk (máslo! Ne Heru, ne sádlo - se sádlem je tvrdá, nevím tedy přímo s vánočkou, ale jednou jsem pekla s ním buchtičky s krémem a byly tvrdé hned druhý den) dávám rozpuštěný (tře se hned na začátku se žloutky - dávám jen žloutky, ne celá vejce).
@Romilda https://www.mimibazar.cz/…dinny-recept
a dávám máslo ![]()
@Markéta80
Tenhle recept je super! Peču podle něj už několikátý rok a chutná celé rodině. ![]()
@polic001
je fakt dobrá, u nás teda zásadně bez rozinek tak vždy přidám do těsta trošku rumu na vůni ![]()
Nejlepší vánočka, co jsem kdy jedla - od Vaňka. 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1,2 kostky droždí (20 g), 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, 1 sáček vanilkové cukru, 70 g změklého másla, 4 g soli, citronová kůra z jednoho citronu, 1 vejce, 35 g rozinek, 35 g nasekaných mandlí, vejce na pomazání. Mouku dávám babiččinu volbu a máslo jihočeské nebo nějaké jiné lepší. Vše musí mít pokojovou teplotu. Omládek - do mísy smíchat obě mouky, uprostřed důlek, dovnitř 2/3 mléka, a rozdrobit droždí. Postupně vmíchat trochu mouky, aby vzniklo těstíčko jako na lívance. Povrch posypat hladkou moukou a nechat v teple 30 minut vzejít. Pak se přidá zbytek surovin a vymísí se těsto. Nechá se 30 minut odpočinout na válu a pak se upletou vánočky, které se nechají na plechu hodinu kynout. Pak potřít vejcem, posypat mandlemi a péct v troubě na 160 stupňů asi 40 až 50 minut. Nakonec potírám ještě horké cukrovou vodou. Po vychladnutí je nechávám na plechu a plech dám do velkého igelitového sáčku. Je hrozně dobrá, i druhý den. Dělám buď z trojnásobné dávky, loni dokonce z šestinásobné, rozdala jsem a zbytek se hned snědl ![]()
@bibi2233
A když udělám jednu tuhle dávku tak z toho bude jedna mala vanocka?
@bibi2233 Teda to jsi mě zas navnadila. Že bych zkusila stopadesátý recept na vánočku? Já sem ani žádný recept dávat nebudu. Každý rok zkouším jiný a nikdy se mi nějak nevyvede, nakonec to jím sama… ![]()