Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Eliško, dělala jsem tento recept a byly z toho ty dvě ze šesti na fotce.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
Je tam napsané i jak péct, zpětně bych tu troubu ztlumila skoro hned, kyž jsem tam vánočky šoupla. Musela jsem je pak ke konci přikrývat alobalem.
Eli - já tam dávám mandle před mazáním vajíčkem - nalepím je navrch, kluci je pak rádi oždibují, jak jsou vypečené. Do těsta dávám samo taky.
Jinak dělám taky z půl kila a je to tak akorát na jednu. Ale peču určitě víc, jak hodinu. Spíš hodinu a půl, podle toho, jak je vysoká. A dávám radši doprostřed a tak po polovině pečení přikryju alobalem a ke konci zase odkryju.
Rozinky do pekárny dávám později, než je pípací signál, protože jinak jsou moc „rozmlácené“.
Mandle nemám ráda ![]()
Už se mi dělá kvásek na druhou
Tak já asi dneska udělám jednu z těch šesti z celýho množství, uvidím, jak to drží a příště uvidím, to budu asi péct rovnou dvě. Podle toho, jak to mizí, to vidím na dvě vánočky na víkend ![]()
Zakrývala jsem taky v půlce pečení a to byla dole.
Úff, tak jako pletení ze 6 málem má smrt! Ze začátku jakž takž, teda s ntb na stole, ale jakmile tam začali říkat „a tak dál pořád stejně“, tak jsem byla v pr…
Takže konec jsem domotala jen tak nějak podle oka
Ale vypadá hezky, jen je dost dlouhá a vypadá, že by nic spadnout nemělo.
Ty jo, takovou maxivánočku jsem v životě neviděla
Co se stane, když překyne?
Eliška píše:
Ty jo, takovou maxivánočku jsem v životě nevidělaCo se stane, když překyne?
Splaskne
a rozplizne se…
Po dopečení? nebo během něj? Tak já nevím, co jsem udělala špatně. jestli jsem nechala kvásek vzejít moc dlouho? množství droždí bylo stejné, pekárna na stejný program, po upletení jsem teda nechala dokynout dýl než půl hodiny, ale Lentilka nechává i hodinu. Tak nevim.
No klidně už během kynutí - nakyne tak moc, že ty bubliny v těstu budou tak velké, že je to těsto „neudrží“ a splaskne to.
Ale na chuť by to až tak vliv mít nemělo.
Tak fkt spadla a uvnitř nebyla tak nadýchaná jako první. Tak fakt nevím, kde jsem udělala chybu
Jinak zase nic nespadlo, upletená byla pěkně.
Eliško - já si to popravdě nestopuju. Prostě ji v té kuchyni na nějakou dobu zapomenu. Ta půlhodina je myslím tak akorát. A ten horní cop opravdu je třeba zastrčit, pak to drží krásně.
Mandle dávám na to vajíčko, přilepí se. Ale on mi vlastně mandle nikdo nejí (bohužel). Rozinky nejíme nikdo.
S troubou neporadím, to je alchymie jednoho každého kusu.
Teď si ale říkám, že vlastně bych konečně letos mohla upéct tu štolu
.
Jen by mě zajímalo, jestli může být chyba v překynutí kvásku? Když vzejde moc?
A to děláš těsto ručně? Já to naházím do pekárny a děj se vůle boží, kvásek žádný… jinak ale vadit by to nemělo. Teoreticky, kdybys tu vánočku překynutou syrovou nepomašlovanou znova uplácala a upletla, měla by být OK… ale ideální to rozhodně není…
Já si nechám zvlášť vzejít kvásek a pak ho přidám k ostatnímu do pekárny a zapínám. Abych věděla, že je droždí dobrý.
Mi se ještě nestalo, že bych měla špatné droždí… Jo max. když už ho mám v lednici moc dlouho a je různě oschlé a už tak hezky „drožďově“ nevoní, tak to rovnou vyhodím a dám nové.
Je mi trochu líto těch kvasinek
, ale co, takový je jejich osud, stejně bych se upekla ![]()