Vánočka - pomóc!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2410
6.12.11 12:37

Můžu mít taky dotázek k vánočce? Peču ji letos poprvé, zkoušela jsem jak z hladké, tak z polohrubé mouky a vždycky po upečení se vevnitř jakoby zdrclá, i když z venku vypadala dobře.
Pekla jsem na zkoušku už 3× a pořád stejně nevalný výsledek.
Zadělám ručně, kvásek zvlášť, pak kyne dlouho přikrytá a pak ji nechávám i upletenou dokynout a nedaří se :,(
Nevíte kde dělám chybu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
6.12.11 12:42

Bony, já dělám vánočku z polohrubé mouky, droždí používám jedině sušené (jsem líná dělat kvásek :oops: :lol: ), dávám rozpuštěnou heru a sádlo (v poměru půl na půl) - ale tam záleží, jaký máš recept. Těsto zadělává robot, nechám cca hodinku vykynout, upletu, zase vykynout cca 15 minut, potřít vejce, a peču hodinku horkovzduchem na 150°C. Vánočka se mi vždycky povede a objednává si u mě vždycky celá rodina. Letos mám objednávku na 16 vánoček (jsem blbá, takže zcela nezištně a zdarma - zase budu mít prázdnou peněženku :lol: ) + alespoň 2,3 pro nás, protože manžel se po nich může utlouct :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2410
6.12.11 12:55

Teda 16 vánoček, to je mazec. Mě by úplně stačila 1 :( . Prosím Tterko napiš mi tvůj recept, jsem ochotná vyzkoušet cokoliv, jen aby byl chutný výsledek :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
6.12.11 13:24

1 kg polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 sáček sušeného droždí (používám modré - tuším dr. oetker :think: ), 90 g rozpuštěného sádla, 90 g rozpuštěné hery (rozpouštím v mikrovlnce), 2 žloutky, špetka soli, hrozinky dle chuti (být tam nemusí), citronová kůra, 4,5 dcl vlažného mléka…

Těsto zadělat, nechat cca hodinku vykynout, uplést, nechat znova vykynout, případně zpevnit špejlí, potřít vejcem, posypat mandlemi nebo ořechy. Péct na horkovzduch, 150 °C, 1 hodinu.

Je to dávkování na 2 vánočky, obě peču zároveň na jednom plechu. Krásně nakynou a já je mám opravdu za tu hodinu upečené (tam záleží na troubě).
Jsou nadýchané, dobroučké, mňam… Nemít rozbombardovanou kuchyň po malování a všude neskutečný bordel, tak bych jí šla upéct taky :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2410
6.12.11 13:28

děkuju, nakoupím suroviny a vrhnu se do toho. Teda poloviční dávku zkusím, úplně nám jedna stačí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
6.12.11 13:43

Eliško - diskuse už mi utekla - můžeš použít i to sušené droždí. Jedna velmi známá cukrářka (pardon, moje paměť na jména :oops: ) říkala, že ona používá jedině sušené, protože to vykyne vždy a není cítit (já nevím, já čerstvé kvasnice po chuti nepoznám a kvásek mě vyloženě baví).

Bony - těžko říct. Např. s tím nesmíš praštit, nesmíš ji teplou dát do průvanu nebo studeného vzduchu, atd. Neotevíráš moc brzo troubu :think: ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
29.2.12 10:35

ahoj, co dělám blbě když se krásně upečená vánočka po vytáhnutí z trouby spadne a není tak nadýchaná jako když ji vytahuju :-(

• Citovat
  • Upravit
1726
29.2.12 10:47

řekla bych moc droždí…já dělám tuhle a vždycky se povede a všichni mi jí hrozně chválí :mrgreen:
250 ml mléka, 130g cukru, 125g másla rozteklého, 2 vejce, 270g hl. mouka, 400g polohrubá mouka, 1/2 kostky droždí, špetka soli, cca 80g rozinek, mandle na posypání (když se dají do těsta, tak hůře kyne), vejce na potření
zadělávám a nechávám kynout v pekárně, pak rozdělím podle váhy na 10 dílů - spodní upletu ze 3 a za 2 a slepím k sobě bílkem, takže mám z 5 ;), pak ze 3 a nahoru za 2 (ty jakoby na koncích podtočím dospodu vánočky), copy k sobě lepím bílkem
napíchám 4 špajle, nechám dokynout asi 30min pod alobalem, potřu žloutkem, posypu mandlema a dám do vyhřáté trouby na 200°C 10min a pak 150°C asi 25min, mám horkovzdušnou, kdyby vánočka rychle hnědla, tak se teplota musí snížit…
jinak je to obr, na plech dávám na štorc ;) a vždycky se hnede sežere :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
29.2.12 10:51

děkuji, zkusím příště mín, zatím dělám za 3/4 kostky na 600g mouky. Chutově jě výborná ale vždycky mě to děsně naštve :cert:

• Citovat
  • Upravit
4028
29.2.12 11:18

No já jí nechávám v troubě jako by dojít, aby pozvolna vychladla a vždy super. :palec: Nepříjde mi, že moc droždí balíček kvasnic je na 1 kg což u tebe souhlasí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3950
22.12.12 21:04

Co dělám špatně když se mi po 10 minutách v troubě celá rozjede přes celý plech že není ani vidět že jsem jí pletla kurna kuchtím docela dost ale udělat vánočku jako malovanou ani omylem :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
22.12.12 22:53
@nemolka píše:
Co dělám špatně když se mi po 10 minutách v troubě celá rozjede přes celý plech že není ani vidět že jsem jí pletla kurna kuchtím docela dost ale udělat vánočku jako malovanou ani omylem :cert: :cert: :cert:

Já vždycky pro jistotu zajistím špejlema a zatím se mi nerozjely :lol:
Dneska jsem jich pekla hned 13 a mám dost. Ještě musím ráno dodělat 4, dneska už bych u té trouby asi chcípla :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3950
22.12.12 23:14

Špejle jsem tam taky měla a těsto je strhlo na bok :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
23.12.12 10:35

@nemolka A jaký máš recept? Já dělám http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
pletu z osmi a jsou nádherné.

Příspěvek upraven 19.12.17 v 09:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
23.12.12 14:16

Já dnes zadělávala na vánočku, a nějak pomalu mi kyne. Dělala jsem podle tohoto receptu, ale z poloviční dávky: http://recepty.vareni.cz/…oji-babicky/.
Tak uvidím, ale když jsem zadělávala na vánočku, taxem také zadělala rovnou na veku (to dělám běžně) a těsto na veku krásně kyne.
Mě se tedy to těsto na vánočku, díky tomu rozehřátému tuku, příjde nějaké tužší. to je jako normální? :nevim:
Jinak zadělávám ručně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport