Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, vím, že je tohle diskuze o trubičkách ale nemáte některá recept na laskonky?
MANDLOVÉ TRUBIČKY
těsto:200g hl. mouky,100g masla,100g cukru,100g strouhanych mandli(davam i vlašaky, co zrovna je),1 vejce,1 žloutek,1 vanil.cukr,štava z 1 citronu
cukr-moučka jak těsto tak krem
napln:200g masla,100g cukru,1 vanil.cukr,2 lžice rumu
ze všech přísad vypracujeme těsto, dame na 2 hodiny do ledničky. pak těsto vyvalime a krajime male proužky a točime na male trubičky. tak aby konce kov. trubiček byly vidět. těsto se musi lehce překryt, aby se nerozjelo. pečeme na 200 stupnu. ještě horky stahujeme z trubiček. a dame samo na pečici papir ![]()
krem:šlehame maslo s cukrem, přidame vanil.cukr a rum.
plníme studene trubičky, konce namočime do čokolady
dobrou chut, at se vam povedou
Slibovaný recept od tchýně:
Těsto:
340g hladké mouky
250g moučkového cukru
2 vejce
80g medu
1/2 lžičky jedlé sody
Ze všech surovin zpracujeme těsto, vyválíme tenkou placku a vykrájíme kolečka (cca 6 cm v průměru). Pečeme na vymaštěném plechu do zhnědnutí (cca 10 minut na 160°C) a ještě horká kolečka ihned natočíme na vařečku. (Natáčejte rychle, upečená kolečka velmi rychle tvrdnou!) Necháme vychladnout, potom oba konce namáčíme v čokoládě. Nakonec plníme krémem.
Krém: 3dl mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 250g másla, 120g moučkového cukru (kdo chce, může přidat 1 žloutek)
Mléko s pudinkovým práškem svaříme a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem (a příp. žloutkem) a po lžičkách vmícháme do vychladlého pudinku.
(Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu - krém se nesrazí.)
@Etcetera78 Jsou to vlastně ty tvoje, koukám. Jen krém je jinej.
Než půjdu spát, budu si ještě muset umejt noťas. Tečou mi tu sliny tak, že bych ho už asi ráno neotevřela. ![]()
@beruloušek píše:
Holky, vím, že je tohle diskuze o trubičkách ale nemáte některá recept na laskonky?
mam, napis sz, jinak ho zapomenu najit
@mucinka2 ahoj,prosim te mazes ty trubicky necim?
Mate nekdo figl na snadne sundani upecenych trubicek z tech kovovych trubicek? A sundavaji se hned po vytazeni z trouby, nebo az zchladnou? Moc dekuju
Trubičky ničím nemazet, těsto obsahuje tuk a tak to sjede samo. Já trubičky nechám chvilinku na plech vychladnout, ale jenom tak aby mne kov nepálil a pak na konci trubičku trochu zmáčknu a druhou rukou ztáhnu. Jde to dobře ale musí kousek té trubičky koukat aby bylo co zmáčknout.
Oživuji. Holky máte nějaký odzkoušený recept právě na trubičky? ALE - ne s ořechy, možná ani ne s medem, pečené a ne aby byly po pár dnech hrozně tvrdé. Už jsem jich za ty roky zkoušela několik a žádný nebyl ten pravý.
@Salorka píše:
Oživuji. Holky máte nějaký odzkoušený recept právě na trubičky? ALE - ne s ořechy, možná ani ne s medem, pečené a ne aby byly po pár dnech hrozně tvrdé. Už jsem jich za ty roky zkoušela několik a žádný nebyl ten pravý.
Mám jen ořechové, ale Linecké těsto je takové univerzální tak co zkusit to? Přidat kakao, dovnitř nějaký coko krem? Nebo nechat bile, půlku polit čokoládou a světly krem?
@hospodki To by asi taky šlo
…díky za tip, vůbec mě to nanapadlo.
@Salorka jinak do trubickoveho těsta dávám tuk na pečení, máslo se mi trhá a rozteka a nedá se valet