Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj mamky pekařky, chtěla bych se zeptat, zda salko karamel vydrží v chladu na slepeném cukroví až do vánoc, nebo se má dávat jen do věcí, které se hned sní? Na obale právě píšou, že po otevření se má urychleně spotřebovat a já s ním teď už začala lepit pár kousků ![]()
Děkuji ![]()
J8 teda s tímhle konkrétní zkušenost nemám…ale na tatarce ve skleničce je taky napsáno po otevření inned spotřebovat, a my ji máme doma i pár měsíců, a je ok.
takže bych to nehrotila ![]()
Ahoj v lednici vydrží, trochu se vsákne jestli ho máš jen tak. Já ho přidávám do krému. A paráda a vydrží i na stole trochu povolí, ale dobrý.
Týjo no doufám, že když to dolepím, tak se potom z toho nepos**** nebo
![]()
No ja nevim, ale podle me tedy skoro mesic do Vanoc opravdu nevydrzi.
A par mesicu starou tatarku bych fakt zazit nechtela ![]()
@rawanelli píše:
Ahoj v lednici vydrží, trochu se vsákne jestli ho máš jen tak. Já ho přidávám do krému. A paráda a vydrží i na stole trochu povolí, ale dobrý.
ale ten krem nemas snad mesic ne?
naplne do cukrovi se davaji maxtyden dopredu, devcata ![]()
Tak jsem ho šupla do ledničky nakonec a od pekařky-cukrářky mám zaručené že v lednici vydrží, ale lepit to ním budu až dva týdny před vánocema nejdřív a udělám krém s máslem s tím
nebo třeba do té doby to slepím marmoškou a ten karamel použiju na medovník ![]()
@blorchi píše:
No ja nevim, ale podle me tedy skoro mesic do Vanoc opravdu nevydrzi.A par mesicu starou tatarku bych fakt zazit nechtela
tak k té tatarce, měsíc-dva ji běžně máme načatou, a když je ve sklenici s víčkem, v dostatečném chladu, a expirace jí končí za dlouho, tak v pohodě vydrží. Nikdy se nám takto nezkazila. A myslím že hromada rodin má tatarku načatou déle, když ji používá jen občas třeba ke smažáku ![]()
@slavuska1 je pravda, ze u nas se tatarka nedsezere, takze nemam zkusenost
![]()
@slavuska1 píše:
tak k té tatarce, měsíc-dva ji běžně máme načatou, a když je ve sklenici s víčkem, v dostatečném chladu, a expirace jí končí za dlouho, tak v pohodě vydrží. Nikdy se nám takto nezkazila. A myslím že hromada rodin má tatarku načatou déle, když ji používá jen občas třeba ke smažáku
Ta Hellmans majonéza vydrží aspon 14 dní, je to napsané na sklenici. Víc jak po měsíci bych to nejedla, bála bych se salmonely.
@MUFICE píše:
Ta Hellmans majonéza vydrží aspon 14 dní, je to napsané na sklenici. Víc jak po měsíci bych to nejedla, bála bych se salmonely.
tak my zrovna máme od agricolu načatou, a tam je urychleně spotřebovat po otevření. Přes měsíc už otevřená je, a jak je dobrá
ale je fakt, že končí až někdy na jaře, kdyby měla mít míň jak měsíc do expirace, tak bych to taky do týdne zdělala ![]()
Tak já plním až tak 5 dnů před vánoceme, takhle je to fakt brzo… Jinak tatarku kterou nespotřebujeme, ale kupuju jen hooodně výjmečně vyhodím. Br, po měsíci a více bych to nedala ani praseti, natož manželovi a dítěti. Takže salkem ještě neplnit
nebo to hoď do mražáku, tam máš jistotu, že se to nezkazí ![]()
@slavuska1 píše:
tak my zrovna máme od agricolu načatou, a tam je urychleně spotřebovat po otevření. Přes měsíc už otevřená je, a jak je dobrá![]()
ale je fakt, že končí až někdy na jaře, kdyby měla mít míň jak měsíc do expirace, tak bych to taky do týdne zdělala
Já vím, že to není k tématu, se salkem zkušenost nemám…
Datum spotřeby na tatarce je směrodatné v případě, pokud je v chladu originál uzavřená. Když se načne, začnou se množit mikroorganismy, a to i ty škodlivé, takže to, že se má ihned spotřebovat, tam není jen tak. Máš to jako s příkrmy, na těch je napsáno, že po otevření se mají spotřebovat do 48 hodin. A i když by se viditelně nezkazily ani za dva týdny, určitě bys to dítěti už nedala ![]()
My kupujeme majonézu a tatarku v pytlíkách podle toho, kolik jí potřebujeme a hned spotřebujeme. Sklenku bychom měli v lednici půl roku…
Taky kupujeme maličká balení tatarky v pytlíkách.
I tu nejmenší skleničku bychom měli v lednici dlouho. Nejde jen o množení mikrobů, ale taky o to, že tatarka je vlastně olej a tuky žluknou.
Ale věřím tomu, že mnoho rodin ve snaze ušetřit koupí rodinné balení, které má potom měsíce v ledničce..Fuj ![]()
Datum spotřeby platí pro originál zavřenou tatarku.