Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, potřebuju poradit.
Doma máme med, ale né už tekutý, ale až zkystalizovaný(prostě není tekutý, ale tvrdší)..Může to vadit?
a nebo může být jiná chuť kvůli tomu, že je med zkrystalizovaný?
![]()
Dej ho do teplé (ne moc horké, tak 60°C) vody nebo na topení nebo někam… zase se rozpustí a bude tekutý.
Ahoj, perníčky dělám vždy z medu, který není úplně tekutý, jde to udělat i z medu, který je takový bílý, tužší. Pokud ale chceš, aby byl opět takový, jako předtím, stačí ho dát do hrnce s teplou vodou a zahřívat na sporáku (ve vodní lázni) a on se zase rozehřeje do původního stavu.
@Pipet píše:
Dej ho do teplé (ne moc horké, tak 60°C) vody nebo na topení nebo někam… zase se rozpustí a bude tekutý.
Děkuju ![]()
Já bych je rozhodně nedělala z medu, který zkrystalizoval (pastový možná) Perníčky jsou pak dost pórovité a dlouho tvrdé.
Před 10dny jsem je dělala a jsou krásné a nejsou vůbec tvrdé, dají se jíst hned.
@ekrovka píše:
Já bych je rozhodně nedělala z medu, který zkrystalizoval (pastový možná) Perníčky jsou pak dost pórovité a dlouho tvrdé.
No jo, jenže já už žádný jinčí nemám
a med je od dědy včelaře
Zahřej ho, on se rozpustí a pak ho chvilku nech, aby se jeho konzistence opět změnila na tahací, jak má být. A večer je můžeš upéct. ![]()
Určitě jsem tím nechtěla říct, že tento med nemůžeš použít do perníčků - můžeš, ale jak už bylo napsáno, rozpuštěný. Jen jsem reagovala na to, že ho někdo zkrystalizovaný používá. Promiň nechtěla jsem tě „vyděsit“
Ja mam kupovany med a ten je chutove tak hnusnej, ze zprzni i caj. Letos pernicky nebudou.
@ekrovka píše:
Určitě jsem tím nechtěla říct, že tento med nemůžeš použít do perníčků - můžeš, ale jak už bylo napsáno, rozpuštěný. Jen jsem reagovala na to, že ho někdo zkrystalizovaný používá. Promiň nechtěla jsem tě „vyděsit“
V pohodě
já už o zkrystalizovaném medu přečetla články, takže snad nebude problém ![]()
@TheFirstCrew píše:
No jo, jenže já už žádný jinčí nemáma med je od dědy včelaře
do krabice dej rozkorojené jablíčko a je to ![]()
Ja teda med na pernicky rozpoustim v mikrovlnce
Ve vodni lazni jen kdyz ho chci pouzivat do caje, na chleba a tak aby se neznicily cenne latky, ktere obsahuje. U pernicku, ktere strcim do trouby me to prijde zbytecne.
Ahoj, taky jsem delala pernicky z krystalizovaneho medu a jak pisou holky, v pohode jsem ho rozpustila v teple vode a zadna zavada na teste ani vyslednych pernickach nebyla, takze se toho neboj. Mam super recept z Apetitu a pernicky nemaji chybu!! Mnam mnam, uz se tesim, az budem batit u pohadek ![]()
Do perníčků, na které mám recept, dávám i ten zkaramelizovaný med
povolím ho v teplém mléce
a třebas v receptu na medovník se přímo med rozpouští přes vodní lázen s tukem
ale některé recepty vyžadují přímo ten čerstvý tekutý, prý to má vlivl na tvrdost ![]()