Vánoční stůl, pohoštění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
13.11.22 14:21

My nejsme zvyklí mít na stole tuny jídla.
Koupíme si to, co máme rádi, třeba kachní prsa je už taková naše tradice. Na Štědrý den kapr a salát, ale dělám porci na večeři, která se sní. Letos chceme vyzkoušet bedýnku s exotickým ovocem…
Cukroví pecu trochu…krom manžela to nikdo pořádně nejí. Syna to sice baví péct, ale to je tak všechno.
Vánoce u nás nejsou o přejídání…
Doufáme, že naopak bude fungovat blízké kluziště a napadne aspoň trochu sněhu.
S návštěvám to nepřeháníme. Navštívíme rodiče. Ty svátky až tak dlouhé nejsou a jsem ráda, že mám jednou ročně trochu klidu a času na rodinu.
Ten shon kolem Vánoc mi přijde úplně zbytečný, většina dárků je už ve sklepě, něco začnu pomalu balit. S Adventem vyzdobim byt, šílený předvánoční úklid nepraktikuju.
Letos už bych měla mít volno od 15 prosince, tak by to mohly být pohodové svátky.

• Citovat
  • Upravit
15313
13.11.22 14:50

Ne nebudu šetřit, holt to bude stát víc než dřív.. Nepotřebujeme tuny jídla, přejist se k prasknutí, ale když přijde návštěvu, neposadim je k prázdnému stolu. Bývaly daleko horší časy a i tak se lodi dokázaly pohostit navzájem. Vánoce si užijeme úplně normálně jako předchozí roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
13.11.22 15:05

Naše Vánoce budou jako jiné roky. Jídlo bude o něco dražší, ale ne natolik, abychom to nezvládli. Peču 7 druhů cukroví, mamka peče vánočky, másla jsem koupila teď v Albertu, vajíčka kupujeme domácí, mouku, cukr taky mám, ořechy ze zahrady, bramborový salát považuji za levné jídlo, vepřové na řízky mi drahé nepřipadá a kapr se uvidí… I když jsou ty vstupní suroviny dražší, tak nás ty ceny naštěstí neohrozí. Nakupuji teď v akcích, protože se mi ceny potravin zdají uměle navýšené. Na Štědrý den se scházíme u mamky, tam má každý nějaký surovinový a výrobní úkol. 1. svátek chodí mamka a někdy i segra s rodinou k nám, dělávám španělské ptáčky, takže hovězí asi bude nejdražší surovina letošních Vánoc. Jinak jednohubky a nakrájené čabajky. Máme rádi ovoce, tak míváme i různé poháry, pražíme mandle… 2. svátek jezdíme ke strejdovi na hory, setkáváme se s bratranci a jejich rodinami, tam sebou vždy upeču sekanou, chleba a vezmu okurky na večer. Další dny dojídáme a vaříme lehká jídla. Oběd na Silvestra je tradičně u segry. Během Vánoc mi přijde každý najezený, tak se spíš jen zobe… S nejlepší kamarádkou se vidím vždy na Štědrý den odpoledne, předáme si dárky a pak jedna přijde k té druhé v týdnu na kávu nebo na oběd. To jsou asi všechny návštěvy. Ráda snídám bramborový salát, ráda snídám vánočku s máslem a medem, jídla míváme dost, ale nevyhazujeme. A máme pohyb, mezi svátky chodíme dost pěšky a když je sníh, jdeme na běžky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
13.11.22 15:19

@smile_xxx
https://www.virunga.cz/…tveho-ovoce/
Uvidíme…snad nás nezklamou

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
13.11.22 16:02

@smile_xxx uvidíme… Já mám ráda netradiční jídlo, tak třeba nas to příjemně překvapí…

• Citovat
  • Upravit
74217
13.11.22 16:11

My máme rádi ovoce. Ale musíme si ho do košíku vybrat sami podle oblíbenosti. Takže taková bedna ovoce nic pro nás. Potřebuji tam plno mandarinek, pomeranče, hrozny, pomela atd. Mám teda po ananasu problémy (prlí jazyk a pusa). Ale na Vánoce neodolám a koupím je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
13.11.22 16:28
@Kelsey píše:
My máme rádi ovoce. Ale musíme si ho do košíku vybrat sami podle oblíbenosti. Takže taková bedna ovoce nic pro nás. Potřebuji tam plno mandarinek, pomeranče, hrozny, pomela atd. Mám teda po ananasu problémy (prlí jazyk a pusa). Ale na Vánoce neodolám a koupím je.

S ananasem mám stejný problém v ČR. Ale pokud si dám skutečně čerstvý, nepodtržený, v zemi původu, tak ho můžu jíst bez problémů. Ten v ČR jen tepelné upravený, pak je to taky v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
74217
13.11.22 17:05
@Pitaya1 píše:
S ananasem mám stejný problém v ČR. Ale pokud si dám skutečně čerstvý, nepodtržený, v zemi původu, tak ho můžu jíst bez problémů. Ten v ČR jen tepelné upravený, pak je to taky v pohodě.

Mi to dělá ananas a kiwi. Asi to bude, že je to něčím upravené na cestu a to dráždí nebo je moc čerstvý. Ale oči chtějí. Minule jsem zkusila, že jsem je koupila dřív před svátky a nechala jsem je v garáži. Můj muž, už říkal, že to bude shnilé. A ne. Jen to dozrálo. Bylo to žlutější. To mi přišlo, že trochu pomohlo. Ne takové ostré. Tak to letos zkusím jedem zas dozrát a jeden koupím těsně před svátky. Pak udělám pokus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11041
13.11.22 18:23

@Kelsey Mám chuť na ananas, když to píšeš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie