Vaříme dietně

11692
2.2.12 14:46

vaříme dietně

Ahoj holky,už nějakou dobu se snažíme doma jíst zdravě.Ale dochází mi inspirace a tím bych Vás chtěla poprosit o vyzkoušené recepty.Pohanka,kuskus,cizrna,zeleninová jídla a saláty,něco z kuřecího,z ryby atd…předem moc děkuji za Vaše ohlasy :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
225
2.2.12 14:54

Ahojda, já jen chci doporučit rýži natural pokud ji už nekupujete - vážně je dobrá :oops:

A pokud by tu chtěl někdo zdravěji mlsat tak přikládám recet na sušenky…

Čokoládové cookies
150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový) - já jsem dala řepkový
10 lžic javorového sirupu
250g hladké špaldové mouky
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu (vinný kámen)
3 lžíce kakaa nebo 2 lžíce karobu
100g čokolády (použila jsem hořkou)

olej promícháme metlou s javorovým sirupem, potom vmícháme zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé
kousky
tvarujeme hrudky nebo placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů cca 15 minut
ihend po dopečení se sušenkami nemanipulujeme a necháme je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku
hodně křehké

Prý jsou moooc dobré, já se na ně teprve chystám. (Nejlepší dokonce prý druhý den odleželé)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
2.2.12 15:03

Nevím jak moc je to dietní, ale můj ňamkový kuskus dělám takto:

Na pánvi chvilku nechám česnek, sušená rajčata, olivy - vše na silnější plátky, přimíchám do kuskusu s drceným kmínem, sušenou paprikou a solí. Do velké mísy si dám listové saláty, případně nějakou další zeleninku dle období a na to ten kuskus a ještě trochu olivového oleje.

A jako tip - do bramborové kaše přidávám mrkev (vařím s brambory), má pak zajímavější chuť a není tam tolik škrobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
2.2.12 15:13

Ty brambory s mrkví jsme taky začali vařit a člověk by neřekl, jak to změní chuť k lepšímu, doporučuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klementýnka
2.2.12 15:36

Zeleninové polévky- bez jíšky, zavářky, čistá zelenina dodávající vitamíny a minerály, často tzv. krémové - neboli umixované, s tím lze hodně kouzlit, např. brokolicová - brokolice, pórek, 1 brambora, umixovat a přidat špetku oleje či trochu mléka, dýňová ….

Zeleninové pánve, woky- pokud není čerstvá zelenina, tak je to výborné i z mražené, z té je to navíc i rychlé. Na olivovém oleji rychle podusit různé druhy zeleninovy podle chuti a dispozicí, okořenit, já mám např. velmi ráda kombinaci fazolky, mrkev, hrášek, žampiony, lze obzvláštnit přidáním tofu či posypat semínky nebo přidat rýži či kuskus.

Zapečená zelenina- opět buď čerstvá (ta je v tomto případě lepší) nebo mražená, nechat zapéct v troubě s trochou olivového oleje, mám velmi ráda kombinaci dýně na kostičky, mrkev, petžel, brambory, cibule, cuketa nebo lilek, cuketa, rajčata. Lze posypat na závěr sýrem.

Zeleninové rizoto- vařené italským způsobem, tedy osmahnout rýži na oleji, dolít vodu nebo vývar či víno, dusit a postupně přidávat různé druhy zeleniny podle toho, jak se dlouho se ta či která vaří. Já mám nejraději s houbami a hráškem.

Kuskus se zeleninou- existuje milion způsobu, např. klasický marocký - mrkev, petržel, hrášek, pórek, cibule a římský kmín podusit, stranou spařit kuskus a zalét zeleninvou směsí, či podušenými rajčaty, nebo velmi dobré a jednoduché je zalét podušeným pórkem s trochou smetany

Quinoa, červená čočka, bulgurse zeleninou

Zeleninové flany neboli nákypy- např. miluju špenátový, špenát, vajíčko a sýr zapečený dohromady

Zeleninové quiche

Zelenina vařená v páře- např. brokolice, mrkev, dýně, červená řepa a žampiony v páře, buď jen pokapat máslem nebo s jogurtovou zálivkou, jako příloha např. qouinoq nebo kuskus

Zeleninové pomazánky- např. lilkové, cizrnové …

Zeleninové pyré neboli kaše- např. mrkvová - mrkev plus 1 brambora, uvařit umixovat, ochutit, přidat lžici oleje či trochu mléka, nebo brokolicová, dýňová …

Velmi zdravé a dobré je kombinace ryby, zeleniny a přílohy nebo velmi dietní verze ryby, čerstvé zeleninové oblohy a zeleniny.

To je jen velmi rychlý nástin možností …. Je dobré se mrknout na konkrétní recepty, často vypadající velmi lákavě, pokud tomu člověk přijde na chuť, tak pak má stovky možností obměn …

Mrknu na nějaké inspirativní weby ..

• Citovat
  • Upravit
11692
2.2.12 15:38

Moc děkuji za inspiraci :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klementýnka
2.2.12 15:57

Ještě jsem si vzpomněla na pohanku, používám jako obměnu rýže, a výborné pohankové palačinky, např. se špenátem.

A trochu inspirace, myslím, že obrázky jídel inspirují výborně, plus jsou tam i recepty:

http://www.varimezdrave.cz/
http://www.biosvet.estranky.cz/clanky/recepty/
http://apetitonline.cz/recepty

• Citovat
  • Upravit
isp
1387
9.2.15 14:04

Zdravé stravování

Ahoj, oživuji diskusi, protože bych ráda oslovila ty maminky, které rozumí zdravé stravě a umí z ní vařit :) Napište mi nějaké Vaše rady a tipy na zdravá jídla. Prosím pište jen Vy, co se opravdu vyznáte ;) např. víte co jsou sacharidy, rychlé, pomalé, bílkoviny atd… jak kombinovat jídla, rady na snídaně ale hlavně odpolední svačiny a večeře, tam mi dochází inspirace nejvíc :roll: Všem moc, díky. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
9.2.15 14:29

Pokud to myslis vazne, zkus treba jimejinak.cz, nebo pani-dyne.cz, veg-ithique.cz, to je uz pro pokrocilejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí