Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,už nějakou dobu se snažíme doma jíst zdravě.Ale dochází mi inspirace a tím bych Vás chtěla poprosit o vyzkoušené recepty.Pohanka,kuskus,cizrna,zeleninová jídla a saláty,něco z kuřecího,z ryby atd…předem moc děkuji za Vaše ohlasy ![]()
Ahojda, já jen chci doporučit rýži natural pokud ji už nekupujete - vážně je dobrá ![]()
A pokud by tu chtěl někdo zdravěji mlsat tak přikládám recet na sušenky…
Čokoládové cookies
150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový) - já jsem dala řepkový
10 lžic javorového sirupu
250g hladké špaldové mouky
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu (vinný kámen)
3 lžíce kakaa nebo 2 lžíce karobu
100g čokolády (použila jsem hořkou)
olej promícháme metlou s javorovým sirupem, potom vmícháme zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé
kousky
tvarujeme hrudky nebo placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů cca 15 minut
ihend po dopečení se sušenkami nemanipulujeme a necháme je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku
hodně křehké
Prý jsou moooc dobré, já se na ně teprve chystám. (Nejlepší dokonce prý druhý den odleželé)
Nevím jak moc je to dietní, ale můj ňamkový kuskus dělám takto:
Na pánvi chvilku nechám česnek, sušená rajčata, olivy - vše na silnější plátky, přimíchám do kuskusu s drceným kmínem, sušenou paprikou a solí. Do velké mísy si dám listové saláty, případně nějakou další zeleninku dle období a na to ten kuskus a ještě trochu olivového oleje.
A jako tip - do bramborové kaše přidávám mrkev (vařím s brambory), má pak zajímavější chuť a není tam tolik škrobu.
Ty brambory s mrkví jsme taky začali vařit a člověk by neřekl, jak to změní chuť k lepšímu, doporučuji.
Zeleninové polévky- bez jíšky, zavářky, čistá zelenina dodávající vitamíny a minerály, často tzv. krémové - neboli umixované, s tím lze hodně kouzlit, např. brokolicová - brokolice, pórek, 1 brambora, umixovat a přidat špetku oleje či trochu mléka, dýňová ….
Zeleninové pánve, woky- pokud není čerstvá zelenina, tak je to výborné i z mražené, z té je to navíc i rychlé. Na olivovém oleji rychle podusit různé druhy zeleninovy podle chuti a dispozicí, okořenit, já mám např. velmi ráda kombinaci fazolky, mrkev, hrášek, žampiony, lze obzvláštnit přidáním tofu či posypat semínky nebo přidat rýži či kuskus.
Zapečená zelenina- opět buď čerstvá (ta je v tomto případě lepší) nebo mražená, nechat zapéct v troubě s trochou olivového oleje, mám velmi ráda kombinaci dýně na kostičky, mrkev, petžel, brambory, cibule, cuketa nebo lilek, cuketa, rajčata. Lze posypat na závěr sýrem.
Zeleninové rizoto- vařené italským způsobem, tedy osmahnout rýži na oleji, dolít vodu nebo vývar či víno, dusit a postupně přidávat různé druhy zeleniny podle toho, jak se dlouho se ta či která vaří. Já mám nejraději s houbami a hráškem.
Kuskus se zeleninou- existuje milion způsobu, např. klasický marocký - mrkev, petržel, hrášek, pórek, cibule a římský kmín podusit, stranou spařit kuskus a zalét zeleninvou směsí, či podušenými rajčaty, nebo velmi dobré a jednoduché je zalét podušeným pórkem s trochou smetany
Quinoa, červená čočka, bulgurse zeleninou
Zeleninové flany neboli nákypy- např. miluju špenátový, špenát, vajíčko a sýr zapečený dohromady
Zeleninové quiche
Zelenina vařená v páře- např. brokolice, mrkev, dýně, červená řepa a žampiony v páře, buď jen pokapat máslem nebo s jogurtovou zálivkou, jako příloha např. qouinoq nebo kuskus
Zeleninové pomazánky- např. lilkové, cizrnové …
Zeleninové pyré neboli kaše- např. mrkvová - mrkev plus 1 brambora, uvařit umixovat, ochutit, přidat lžici oleje či trochu mléka, nebo brokolicová, dýňová …
Velmi zdravé a dobré je kombinace ryby, zeleniny a přílohy nebo velmi dietní verze ryby, čerstvé zeleninové oblohy a zeleniny.
To je jen velmi rychlý nástin možností …. Je dobré se mrknout na konkrétní recepty, často vypadající velmi lákavě, pokud tomu člověk přijde na chuť, tak pak má stovky možností obměn …
Mrknu na nějaké inspirativní weby ..
Ještě jsem si vzpomněla na pohanku, používám jako obměnu rýže, a výborné pohankové palačinky, např. se špenátem.
A trochu inspirace, myslím, že obrázky jídel inspirují výborně, plus jsou tam i recepty:
http://www.varimezdrave.cz/
http://www.biosvet.estranky.cz/clanky/recepty/
http://apetitonline.cz/recepty
Ahoj, oživuji diskusi, protože bych ráda oslovila ty maminky, které rozumí zdravé stravě a umí z ní vařit
Napište mi nějaké Vaše rady a tipy na zdravá jídla. Prosím pište jen Vy, co se opravdu vyznáte
např. víte co jsou sacharidy, rychlé, pomalé, bílkoviny atd… jak kombinovat jídla, rady na snídaně ale hlavně odpolední svačiny a večeře, tam mi dochází inspirace nejvíc
Všem moc, díky. ![]()
Pokud to myslis vazne, zkus treba jimejinak.cz, nebo pani-dyne.cz, veg-ithique.cz, to je uz pro pokrocilejsi.