Vaříme kvalitně, efektivně a šetříme?

243
10.11.17 15:19

Varime kvalitne, efektivne a setrime

Ahoj, zajimalo by me, jak varite z kvalitnich surovin, beze zbytku a efektivne co se energii a casu tyce.

Dam par prikladu, jak to myslim. Koupim cele kure, pulku upecu a dam s bramborem. Druhou pulku uvarim- mame vyvar na polevku a obrane maso do dalsiho jidla (treba zapecene testoviny). Pokud mi staci mensi porce, tak z prsou muzu udelat jeste cinu.

Dalsi priklad, kdyz budu delat bolonskou omacku, tak rovnou vetsi mnozstvi, pred dokoncenim pulku odeberu a dovarin chilli con carne.

Dale treba, kdyz varim ryzi jako prilohu, cast odeberu a vecer udelat diteti ryzovou kasi.

Pro nektere to muze byt samozrejmost, ale u nas se bohuzel dost veci vyhazuje s je mi to lito, tak me zajimaji vase tipy, jak usetrit, nestravit za plotnou cele dny, ale jist kvalitne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5425
10.11.17 15:23

My nevyhazujeme a když náhodou ano, dáme slepičkám a ty nám to vrátí ve vejcích :lol: Takže směnný obchod se zbytky :mrgreen:
Vařím hlavně jednoduchá, lehká jídla, jako ryba+brambor, luštěninová jídla, místo řízku biftek a pod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
10.11.17 15:28

Vaříme každý den, jen polévky máme na dva dny, nevyhazujeme nic.
Kdybych to dělala jako ty, tak budeme vyhazovat zcela určitě mnohem víc, jeden den boloňská, pěkně připravené chilli con carne, ale na to pak týden nebude mít nikdo chuť. Mrazák mám plnej :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.11.17 15:32

Mně teda zrovna to zamražování už uvařených jídel připadá jako šílené plýtvání. Nikdy už to není tak dobrý a většinou se to stejně vyhodí… Radši uvařit míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
10.11.17 15:40

Hotový jídla nezemrazuju, stejne by to nikdo nejedl a uz to nikdy neni jako driv. zato jime stejne jidlo vetsinou aspon dva dny, pokud to neni nejaka minutka. prilohy si varime akorat, obcas vyhodime jednu, dve lzicky, to neberu jako plytvani. obcas najdu nejaky kousek syra, ktery se tvari jako niva, ale puvodne to niva nebyla (no, stanen se) a ten pak letí. asi pro tebe radu nemam, varim od oka a fakt se to z 99% sní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116112
10.11.17 15:41
@Black Cat píše:
Mně teda zrovna to zamražování už uvařených jídel připadá jako šílené plýtvání. Nikdy už to není tak dobrý a většinou se to stejně vyhodí… Radši uvařit míň.

Taky nezamrazujeme. U nás se skoro vždy vše sní, pokud ne, máme to druhý den s tím, že aspoň udělám jinou přílohu.

Jediné co mrazím jsou přebytky se zahrady - ovoce a zelenina. A maso.

Málem bych zapomněla a zmrzlina.

Jinak já šetřím tak, že před nákupem uvažuju, co uvařit. Naučila mě to nouze kdysi dávno a už mi to zůstalo. Nechápu třeba kamarádku, namaže si chleba s lučinou a tu druhou půlku rovnou hodí do koše. Jak kdyby se to mělo hned zkazit.
Jo a taky šetřím za energie. Např. peču v troubě kuře a strčím k němu řepu v alobalu nebo hranolky.

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
10.11.17 15:43

Ne všechno je teda zdrave, ale nezdrave jidlo delam jen obcas :) chleba ve vajicku, kvetak natrham na ruzne velikosti, po uvareni vytahnu vetsi na obaleni, mensi necham ve vode prihodim zeleninu, dochutim a je polivka :) kure rozporcuju na jeden obed jsou stehna a kridla, na dalsi rizky a zvlast vyvar do kterého pak oberu ten zbytek masa co nesel orezat :D kdyz varim brambory a nemam uvarenou polivku odliju vodu, necham v hrnci par brambor, rozmixuju, pridam mliko nebo smetanu podle toho co mam doma, muskatovy orisek a dochutim, je z toho bramborovy krem. Mame hodne radi kremove polivky, tak delam i brokolicovou, krenovou, z cervene cocky, hrachovku :) z veproveho casto delam vyvar a pak ho rozkrajim na kousky, cast vratim do polivky a ze zbytku treba maso k omacce. Ted jak bylo vsude plno hribu tak houbova polívka, vajecina s hribama, bramboracka s hribama, kdyz mam maso na nudlicky tak delam cinu, tam masa staci malo, je nastavene zeleninou, na zbytky zeleniny sme meli morce, bohuzel ted se davaji do kompostu. Kdyz konci garancka jogurtum a vim ze by se nestihly snist, tak udelam testo na bublaninu a primicham je do testa :) ted mame celkem utazeny rozpocet, takze hodne pocitam a kombinuju. Urcite bych prisla jeste na spoustu veci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
10.11.17 16:14

U nás se taky nevyhazuje, ale někdy když zbyde třeba jedna porce, tak ji zamrazím a vytáhnu když se to hodí. Jinak pokud uvařím např. masovou směs k těstovinám a zbyde, udělám k ní další den rýži. Polévky nevařím tak často a když už, tak je většinou na dva dny. Kuře taky naporcuju, hřbet a odřezky mám na vývar, zbytek zpracuju. Když má syn oběd ve školce, máme ho taky na dva dny. A pokud zbyde např. pečené, dá se zpracovat do rizota nebo těstovinového salátu. To stejné pečené vepřové, pokud zbyde, zase udělat k tomu jino přílohu anebo já udělám např. pomazánku. A tak je to se vším možným ;) opravdu moc nevyhazujeme a když už to někdy nevyjde, stejně jako @Borůvka1990 máme slepice a ty to zvládnou zpracovat hodně rychle :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
10.11.17 16:21

Nemam na mysli mrazeni. Ale celkove tipy na levnejsi jidla, ale kvalitne.

Napada me delat doma diteti pribinaka, lucinu. Udelat si svoji pastiku. Uplne jsem zapomnela na vybornou a levnou polevku- cibulacku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
10.11.17 16:22

Zrovna teď jsem vytáhla minimálně dvoukilový ořech, ořezala jsem bílej tuk, nakrájela na plátky. Naklepu, nasolím a dám do lednice. Zítra udělám z části asi rizoto, pozítří když je ta neděle tak nejspíš řízek, neměly jsme ho už hodně dlouho. Možná zbyde na španěláka, uvidím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
10.11.17 16:22

Co delavate se zbylym masem? Napada me treba masova pomazanka, nejake dalsi tipy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.11.17 16:35
@Kikin16 píše:
Ahoj, zajimalo by me, jak varite z kvalitnich surovin, beze zbytku a efektivne co se energii a casu tyce.

Dam par prikladu, jak to myslim. Koupim cele kure, pulku upecu a dam s bramborem. Druhou pulku uvarim- mame vyvar na polevku a obrane maso do dalsiho jidla (treba zapecene testoviny). Pokud mi staci mensi porce, tak z prsou muzu udelat jeste cinu.

Dalsi priklad, kdyz budu delat bolonskou omacku, tak rovnou vetsi mnozstvi, pred dokoncenim pulku odeberu a dovarin chilli con carne.

Dale treba, kdyz varim ryzi jako prilohu, cast odeberu a vecer udelat diteti ryzovou kasi.

Pro nektere to muze byt samozrejmost, ale u nas se bohuzel dost veci vyhazuje s je mi to lito, tak me zajimaji vase tipy, jak usetrit, nestravit za plotnou cele dny, ale jist kvalitne

dokud jsem vařila jen pro dva, dělala jsem to taky tak. Ani ne kvuli šetření, tak spíš kvuli nižší prcnosti. Když jsem dělala mix zeleniny, tak jdem to rozdělila na půl, půl udělala s kuskusem, druhou polovinu s rýží jako rozoto. Apod

ted dáme kuře na jeden oběd, max oberu zbytek do rizota, polívky nebo do salátu.

Já spíš proti vyhazování mám různý „tutovky“ kam se dá dát kdeco - zbytky - třeba to rizoto ( zbytky masa, zeleniny), zeleninové placky, tam se dá dát taky kdeco, hrstková polévka. Vařím hodně bez msa, ze sezoní zeleniny. Za jídlo moc neutratim, přitom myslím, že jíme docela kvalitně. Utrácim za ryby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
10.11.17 17:01

@Black Cat

Souhlasím, já se osypu, když mi někdo řekne, tak to dej do mrazáku. Nesnáším to, nevidím v tom nic praktického, ani zdravého.

Vařím tak, aby nám to stačilo, aby nic nezbylo, bylo to čerstvé a tudíž vynikající. Upřímně si nedovedu představit, že v poledne uvařím rýži, půl dám stranou a až večer ji pro dítě nějak upravím, to je u nás nemyslitelné a vím, že zrovna u rýže a těstovin se pozdější konzumace nedoporučuje.

Jediná rada je, že to časem musíš okoukat, kolik se toho u vás sní a vařit dle toho. Osobně nevidím problém v tom, že když má někdo ještě hlad, tak si prostě dá nějaké ovoce nebo zeleninu, dezert či co je upečeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
10.11.17 17:09
@aiwwa píše:
Taky nezamrazujeme. U nás se skoro vždy vše sní, pokud ne, máme to druhý den s tím, že aspoň udělám jinou přílohu.

Jediné co mrazím jsou přebytky se zahrady - ovoce a zelenina. A maso.

Málem bych zapomněla a zmrzlina.

Jinak já šetřím tak, že před nákupem uvažuju, co uvařit. Naučila mě to nouze kdysi dávno a už mi to zůstalo. Nechápu třeba kamarádku, namaže si chleba s lučinou a tu druhou půlku rovnou hodí do koše. Jak kdyby se to mělo hned zkazit.
Jo a taky šetřím za energie. Např. peču v troubě kuře a strčím k němu řepu v alobalu nebo hranolky.

:mavam:

kamarádka by potřebovala finančně padnout hubou na dno, aby poznala cenu jídla. Hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
10.11.17 17:11

A tak to já zas občas něco zmrazím. Prostě když to neodhadnu nebo dítě bojkotuje jídlo apod. Nevyhazuju, zamrazím pro případ nouze, jako třeba včera- kluk ztratim mobil, ozvala se pani, že ho našla, tak hurá pro něj, domu jsme dorazili ve třičtvrtě na sedm, doma připraveno na vaření večeře, jinak dost vymetýno. Byl takovej hlad, že mražený zmizlo bez mrknutí.
Ale cíleně na mrazák taky nevařím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport