Vaříte brambory ve sloupce?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Vaříte brambory ve sloupce?
Ahoj holky, budu začínat s příkrmy - brambor a mrkev- a zajímalo by mě, jestli vaříte brambory ve slupce - kvůli vitamínům a loupete je potom, nebo rovnou oloupané?Asi to moc hrotim, ale chtěla bych pro malou to nejlepší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No já jsem vařila bez slupky. Z jednoho prostýho důvodu, vzhledem k tomu, že ty starý brambory ošetřují nějakým blevajzem proti klíčivosti, tak to asi zůstává v těch slupkách, něco jinýho jsou asi nový brambory. Pokud bys měla domácí brambory, tak to neřeš a vař ve šlupce.
Markéta
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja teda loupu..ted teda uz vetsinou ji s nama,ale kdyz jsem Eme varila zvlast,tak vetsinou vsechno v jednom hrnci,zeleninu,maso a brambor,nedovedu si predstavit,varit bramboru zvlast
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, nejsou přímo domácí, ale jsou z malého družstva ze zdravého prostředí, nepříliš hnojeno…tak nevím!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě jde líp rozmačkat nebo rozmixovat brambor uvařený bez šlupky. Nikdy mě ani nenapadlo, vařit malýmu brambor ve šlupce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já už si to nepamatuju, jestli jsem Anežce vařila ve slupce nebo bez, ale teď v zimě bych malému dítěti rozhodně ve slupce nevařila (a zvlášť kupované brambory). Maximálně na jaře, až budou nové brambory - a ještě tak bio. Jsou sice trochu dražší, ale já kupovala tak 2-3ks, a to zas takový rozdíl není. Teď v zimě vařím ve slupce i nám dospělým minimálně, pokud na to brambory aspoň trochu vypadají. A většinou jen na zapečené brambory..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Snažit se zbavit pesticidů je chvályhodné, ale ...
Snažit se zbavit pesticidů je jistě správné (zvlášť když vaříte malým dětem), ale pokud jde o brambory, oloupáním brambor je pesticidů použitých během jejich pěstování nezbavíte. (Podle informací, kterém jsem vygooglovala na odborných webech [jsou vesměs v EN, kterou slušně ovládám], jsou tyto pesticidy rozloženy téměř rovnoměrně v celém objemu brambor. - Před dlouhou přepravou se brambory ošetřují různými zdraví škodlivými přípravky proti plísni, hnilobě a hmyzu, ale ty ulpívají na slupce, a protože jsou ve vodě rozpustné, lze se jich zbavit důkladným omytím horkou vodou. - Kvalitu brambor od neznámého pěstitele kupující neodhadne ; v každém případě je lepší kupovat brambory, které dlouho necestovaly. Nejvyšší dosažitelnou kvalitu lze nakoupit jen od certifikovaného ekologického pěstitele.
Příspěvek upraven 13.07.19 v 02:29
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak vařit brambory ve slupce a v páře
Dnes už snad nikdo nepopírá, že brambory vařené ve slupce v páře si zachovají nejvíc minerálů a dokonce i část vit. C. Ale nestačím se divit, že lidé stále kupují drahá speciální monstra, která se k ničemu jinému než k vaření v páře nehodí. Ani vaření v tlakovém hrnci nepovažuji za užitečné - každý varný typ brambor přece potřebuje jinou dobu vaření - a odtlakovávat papiňák kvůli kontrole, zda jsou už brambory uvařené - a třeba i dvakrát, třikrát?
Já to řeším tak : Do robustního smaltovaného hrnce s přiléhající poklicí vložím nerezový napařovací vějíř a do hrnce naleji tolik vody, aby při mírném naklonění hrnce „vylézala“ na protilehlé straně voda z otvorů. (Pokud by napařovák neměl dost vysoké nožičky, podložím jej vymytou širší plechovou konzervou naplněnou vodou, abych nemusela během vaření stav vody hlídat.) Pak hrnec přikryji poklicí a zapnu plyn. Až začne voda vařit, uvidím unikající páru (poklička nemá těsnění, proto ji tlak páry nadzvedne), ubírám po trochách plamen až tak, aby pára na okraji poklice unikala minimálně. Až plamen seřídím, zkontroluji mírným nakloněním stav vody (případně jí trochu doleji), na pařák vložím brambory, přikryji pokličkou, nastavím minutky a jdu od toho. Doba vaření závisí na varném typu brambor ; když nemám brambory z nového nákupu ještě vyzkoušené, tak zkusím stav po cca 25ti minutách dlouhou jehlou.
Pokud se někdo bojí, že stav vody neuhlídá, ať dá napařovací vějíř do kulaté pánve ze Sialu s víkem - stav vodní hladiny může pak průběžně sledovat zvenčí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit