Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, zajímal by mě váš denní program s takto starým dítětem. Jsem už asi nějaká vyhořela, zima tomu nepomáhá. Přijde mi že děláme pořád to stejné. Knížky, lego, ven, ale ne na dlouho kvůli smogu a teplotám. Navíc je syn nemocný. Bohužel pouštím i pohádky. Cítím se kvůli tomu zle, protože všude čtu, jak je to špatně.
Pouštím si i televizi pro sebe, na co se syn nekouká, což není taky dobře, ale nedokážu být v tichu. Deprimuje mě, jak mém okolí všichni dokážou být bez televize a jiné kulisy. Jsem vážně tak špatná? Přijde mi, že nedělám dost. Děkuji
@VeraPec1 píše: Více
U nás taky kus dne, když jsme doma, tak jede televize a tam pohádky, nebo dětské písničky. U toho si hrajeme, prohlížíme obrázky, nebo si syn tancuje
A rozhodně si jako špatná matka nepřipadám. Sám si u toho mluví, zpívá, tančí podle videa, takže za tím nic špatného fakt nevidím ![]()
U nás taky jede tv jako kulisa,..občas mu sourozenci pustí něco na YouTube ( Loleta popleta, pan Zub, zpívání s Míšou ( policie, sanitka, hasiči) on do toho tanci a snaží se dělat to co ve videu. Nejčastěji mi kramaří v kuchyni, takže má,,svůj,, šuplík kde má pár vařeček, misek, téměř v každé místnosti má bedýnku s nějakýma hračkama. Taky si jako špatná máma nepřipadám..
Špatně by bylo kdybys mu vrazila na dvě hodiny denně mobil… ale pokud se dokupy hodinku za celý den podívá na pohádku tak naprosto v pohodě. Za chvíli bude jaro a budete zase více venku.
Rano vedeme starsi do skolky, cestou domu udelame nakup nebo na chvili na hriste, pesky domu, takze to trva skoro hodinu.
Doma vydrzi napul sama, napul neco se mnou. Kdyz jdu uklidit mycku, povesit pradlo a takovy, pustim pohadky..cca pul hodky.
Potom spi tak 11-13, jak kdy.
Dame obed, vyvencime psy (nekdy pesky, nekdy kocarem) a pak uz se blizi domu manzel s druhym ditetem a ony se pak zabavi docela dost spolu. Vecer mame dalsi tak hodinu pohadek (spis pro starsi, malou ty jeji pohadky jeste tolik nezajimaji, vydrzi jen chvilku).
A v 8 zhruba jdeme spat.
Nektere dny v tydnu chodime pro starsi do skolky uz po obede a tak je to trosku jinak, zastavime se na hristi/v parku cestou domu ze skolky. Ale ted tam taky moc nevydrzim, na jare to bude o dost prijemnejsi ![]()
Myslim, ze delas naprosto dost. Zima s detmi je pro vsechny dlouha a nudna, ale uz brzy bude jaro ![]()
Moc děkuji za podporu. Právě, uz se těším na jaro, budeme vic na hřišti, nemoce snad taky ustoupí. Děkuji za pozitivní zprávy ❤️
Tohle vše tě stresuje, protože neustále všude (zejména sítích) vidíš, jak jsou všichni produktivní. Když potkáš venku maminu s dítětem, tak je dítě v klidu a říkáš si, proč ona to tak zvládá a ty ne. Každý je dneska odborník na cizí výchovu, cpe ti do hlavy, co musíš, co máš, co nesmíš. Vyprdni se na to a používej svůj instinkt. To je věc, co dneska ženy už skoro nemají a jsou ve stresu, že se svému dítěti nevěnují, že ho intenzivně nerozvíjí apod. Já tyhle myšlenky mám občas taky, zejména pokud je dlouho venku hnusně. Strašně na nás působí okolí, já si třeba už smazala FB a Instagram, nedělalo mi to vůbec dobře.