Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdyz se nedesi hluku, tak alespon jednu otazku musel mit v tom screeningu v 18 mesicich splnenou. Myslim, ze se bojis spravne.
Nee na hluk se doktor neptal. Rekl, ze nesplnil ani jednu otazku, proto nas posila na neurologii. Ale jak takove vysetreni vypada? Jak tam poznaji, ze neco treba neni v poradku? Mam z toho strach. ![]()
@Anonymní píše: Více
To by byl mazec, kdyby nesplnil ani jednu otazku. Je tam otazka, zda se boji hluku-vysavac, mixer. Je ten dotaznik na netu, tak se koukni. A ty myslis, ze je vse ok?
Ahoj, určitě se vyšetření neboj, já byla s dcerkou (4) taky nedávno a probíhalo to tak, že jsme jsme přišly do ordinace, já si sedla k doktorce a ta se mě začala vyptávat na rod. anamnézu, kdy začala malá chodit, jestli má plíny, kdy začala do školky atd., no a malá si mezitím hrála v koutku pro děti co tam měla ta doktorka a prohlížela si knížky.. trvalo to asi 20 min no a pak si malou vzala k sobě na klín a prohlížely se spolu knížky a malá měla říkat co to je za zvíře a jaký dělá zvuk a pak jí řekla třeba ať jde po špičkách, po patách, ať jde jako kachna, ať si sáhne na nos. nevím teda jak to bude probíhat u tvýho prcka, protože je mladší.. držim palce ![]()
A slyší dobře? Já mám už děti velké, 11 a 14 let, v té době se testy nedělali. Ale kamarádka před 16 lety měla takové dítko. Nakonec to nebyl žádný autismus, ale dítko vlastně skoro neslyšelo. Proto nemluvila. Nereagovala. Dnes má super sluchadla. Kochlearní implantát jí nedali, ten se dává u úplné hluchoty. Ale dnes díky sluchátkům slyší dobře. Je normálně studující a šikovná.
Nechala bych vyšetřit prvně sluch. Tam je i otázka jestli drží oční kontakt. Takže něco splnit musel. Mrkni na ten dotazník na internetu.
@Janča6 Mel jen vysetreni jako miminko a to vyslo dobre. Kdyz zapnu vysavac, tak se na nej otoci, takze nejspis slysi.
@alisekR Zkusim to probrat jeste s doktorkou, zda by nebylo na miste jeste sluchove vysetreni. Ale on i od malicka treba furt zatinal pesticky, mel trhane pohyby nozicek, to se celkem uz zlepsilo.
Já mám za to, že oni stejně pak v nějakém komplexu vyšetření posílají na ORL a dělají nějaké to vyšetření. Pokud mají podezření na sluchovou vadu.
@alisekR On hlavne ani na nic neukaze, kdyz neco chce, tak vezme moji ruku, abych mu to podala. Nezamava, nezatleska. Necha si vzit hracku od ciziho ditete a nevzteka se kvuli tomu. Knizhy uplny nezajem, s hrackami si moc nehraje, spis vyhazuje veci ze supliku.
Ani třeba jídlo? Třeba že by ve výšce bylo něco, co má rád a domáhal se toho?
Ahoj holky, jdu se spise vypovidat, treba i nekdo poradi. Mam chlapecka, ktery ma 22 mesicu, narozen o 3 tydny driv. Chodila jsem s nim cvicit vojtovku, zacal chodit nekdy kolem 15 mes. Je stale kojeny, normalni stravu spise odmita. Na 18-ti mesicni kontrole nesplnil z testu ani jednu otazku. Nereaguje na jmeno, neukazuje, knizky ho nezajimaji, nemluvi, obcas rekne mama, ale to je tak vse. Netleska, nedela jak si veliky, nic z toho. Motoricky je v poradku, rehabky mu pomohli. Nedesi se zvuku, kolektiv deti mu nevadi, ale je problem s komunikaci i porozumenim. Kdyz mu reknu, dones micek, tak ho nedonese. Usmiva se na nas, ocni kontakt ma take.
Jsme objednani na neurologii. Docela se bojim, aby byl v poradku, je to vymodlene jedine dite, dlouho se nam nedarilo, tehotenstvi i porod v poradku.
Mela jste nektera zkusenost se svym ditetem a bylo to nakonec dobre?