Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jaká ( nejlépe česká) jména se Vám líbí? A jaká naopak vůbec? Jste se svým jménem spokojeni? Nebo jak by jste se chtěli jmenovat?
![]()
Vyloženě citlivé téma pro anonym… ![]()
Já jsem se svým jménem celkem spokojená.
Nelíbí se mi např. Květoslav, Marcel, Jitka, je toho víc. Líbí se mi Jonáš, Jáchym, Ondřej, Karin, Marika, Laura…
Mě se nelíbí typicky české jména..příjde mi hrozné když je každá druhá Lucie a každý druhý Martin.. já se jmenuju Sylvie a moje malá Vivien a jsem s tím moc spokojená ![]()
Česká jména se mi vůbec nelíbí. Já sama mám jméno co má asi tak každá pátá a jmenuju se po matce. Brala bych něco jiného, ale přejmenovávat se nebudu.
Jako dítě jsem se chtěla jmenovat Gabriela. ![]()
Se svým jménem jsem spokojená, doufám, že i náš syn bude jednou se svým jménem spokojen, zatím je mu to šumák. Pro druhého potomka máme taky vybrané varianty, tak doufám, že se trefíme a nebudou dětičky krafat, že mají hnusný jméno.
Líbí se mi: pro holku - Karolína, Lilien, Kristýna, Natálie, MArkéta,…
pro kluka - Šimon, Filip, Dominik, Samuel, Sebastian, Killian,…
Nelíbí: pro kluka - Josef, Hynek, Jarmil, Denis, Marek,…
pro holku - Debora, Sandra, Věra, Libuše, Uršula, Linda…
Mně se právě většinou ta česká „obyčejná“ jména líbí (dívčí) - Marie, Anna, Hana, Eva,… Já mám Gabrielu a vždy se mi velmi líbila Zita, ale doma to neprošlo. Z mužských jmen se mi líbí Petr, Vojtěch a Jindřich a nepreferuji ta, co jsou zakončená „slav“ nebo „mil“. Cizí jména (s cizím pravopisem) se mi taky moc nelíbí, ale nepopírám, že konkrétnínu nositeli mohou velmi slušet (nebo taky ne).
Ja jsem vybrala Elisku a Anezku a kdybych mela kluky, tak jsou Ondrej a Marek. Cizi jmena se mi nelibi, prijde mi to na hlavu a nemluve o tom, ze zazivaji v puberte muka.
Mě se hrozně líbí pro kluka Natan ![]()
pro holku zase Beáta… Nemáme doma ani jedno - neprošlo ![]()
Mě se česká jména zpravidla nelíbí, i když to moje, typicky české, zrovna ano. Jsem Milada a neměla bych, moc jich kolem mě totiž není. Měla jsem být ale Kristýna a to by se mi líbilo mnohem víc. Z holčičích jmen se mi nejvíc líbí Sára, Sofie, Mariana, Anna. Klučičí je krásné je Jiří a Jan. Také Matěj a Matouš. Teď mě napadá, že to asi zakladatelka bude brát jako česká jména. Já to beru, že nemají český původ…
Jo a moje kamarádka se jmenuje Doubravka
je to jediná Doubina široko daleko, co znám ![]()
Nelíbí se mi jména končicí na slav/slava Stanislav, Jaroslav, Věnceslava a pod. přímo hnusné mi přijde jméno Pepa, Josef ujde, ale tuhle variantu skoro nikdo nepoužívá… nuda, jsou často používaná jména ![]()
Moje jméno se mi líbí pouze v základní (kalendářové) variantě, bohužel mi tak nikdo neříká, ačkoli se tak vždy představuju i třeba poprosím, aby mi tak říkali. Ale není to u tohoto jména zvykem, škoda.
Z holčičích se mi líbí Dorota, Rebeka, Rozárie, Mia, Linda…
Z klučičích se mi líbí Jonáš, Oscar, Ben…
Je mi jedno, zda je jméno cizí nebo české, buď se mi líbí, nebo nelíbí.
Nedala bych nikdy moc užívané jméno a strašně mi leze na nervy jméno Ema, asi proto, protože jsem si ho v dětství hrozně přála dát a teď ho mají snad všichni na světě ![]()
Jo a když jsem byla malá, přála jsem si jmenovat se tak, aby se moje jméno nemuselo zdrobňovat. Měla jsem ráda i jméno Martina, původně jsem se tak měla jmenovat, máma si to rozmyslela po porodu
Kdybych byla kluk, byla bych Jakub.
Mně se moje jméno dlouho nelíbilo, ale teď jsem za něho ráda. A jsem vděčná, že mám staré české jméno, kterých moc není. I když se většině asi nelíbí. Ale jmenuju se po úžasné osobě z naší rodiny, kterou jsem neměla možnost poznat. Ale všichni o ní tak krásně mluví, že mám pocit, že jsem ji znala. Takže jsem nakonec ráda, že se jmenuji tak, jak se jmenuji.
Mi se líbí Stela a Laura z holčičích. A Oliver, Benjamin, Alex, Max z klučičích ![]()