Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
sladka voda se vstreba, v malem mnozstvi neva, ve vetsim je to problem - ale to se fakt tyka topeni (snizi se osmolarita sera). Slana voda k sobe vytahne dalsi vodu navic a v plicich je pak vypotek, ktery se budto tez vstreba, nebo potrebuje odsat, zase kdyz je toho vice. V kazdem opriupade male mnozstvi jakekoli vody nevadci, vetsi byz poznala, to by bylo pekny drama. Navic clovek jen tak vodu nevdechne, na to jsou reflexni mechanismy.
Mela bych na vas dotaz, dcerka (23m) se dnes vecer koupala (jsem vzdycky u ni) jen jsem se otocila na miste pro osusku, abych ji vyndala a ona jeste nechtela tak ze sedu lehla na bricho ale hlavu pritom ponorila (asi nechtene) pod vodu (cca 10–15cm ve vane)a nadechla se v tu ranu zacala kaslat hned jsem ji zvedla hodila nohu na vanu, dceru pres koleno (briskem) a hlavou dolu a zacala jsem ji klepat dlani mezi lopatky, prislo mi to jako vecnost silene kaslala az rudla (nebo modrala)?v tom soku nevim. Kaslala asi 3–6minut jeste si odkaslavala pri kremovani a oblekani pyzamka, pak si vypila mliko a ted uz lezi. Myslite ze toho vdechla tolik aby mohla mit zapal plic?
@Ajinka91 to bude v pohodě..neboj. Moje malá je lachtan, v létě u rodičů v bazéne se potopila několikrat, a to jsme u ní byli 3 dospělí. Nikdy z toho nemocná nebyla. Buď v klidu.
@smudlik.esta a vdechla pritom vodu tak ze se zacala kuckat az rudla? Jako me si uz taky parkrat lokla ale nikdy jsem nevidela ze by mi u toho rudla a kaslala tak dusne.Fakt jsem byla mimo (v soku) jediny co me napadlo ji capnout hlavou dolu a tu vodu z ni „vybit“
@Ajinka91 to se nám stalo asi 3krát, já poprvé taky byla úplně v šoku, mamka ji bouchla do zad, pak s ni klepala a dobrý.
@Ajinka91 Myslím, že jsi udělala to nejlepší, cos mohla
Zápal plic ale není z vody v plících, ne? Tak bych se toho nebála. Co šlo, to vykašlala a zbyteček se jí asi vstřebal (co jsem kdysi četla). Neboj, bude v pořádku ![]()
@Petule030 no prave ze vsude pisi zez aspirace vody pri vetsim mnozstvi muze dojit k zapalu plic.Tak jsem z toho rozmrzela.Pry by melo byt dite vysetreno v nemocnici…
@Ajinka91
A chces ji nechavat jen pro sichr snimkovat? Pokud by se ji z toho zapal plic rozjel, tak to poznas - kasel, horecky atd. Nicmene ty aspiracni zapaly plic se rozjizdi pomerne rychle, takze pokud je i ted ok, tak bych se nebala. Mala ho mela jednou, v 16 se zakuckala sirupem, hned ji sestricka odsala, kaslala porad, horecka sla nahoru, ve 20::00 uz sestricka zavolala lekare a uz to jelo.
Nekde sem cetla, ze k drobnym aspiracim dochazi u vsech pomerne casto ![]()
@Sarik12 je ok teplotu nema hraje si, nekasle. Nechci ji prave zbytecne tahat po doktorech nebot ma z nich stres. Takze budu hlidat, nechrci prikladala jsem i ucho na hrudnik a nic tam neslysim dycha zda se mi ciste
@Sarik12 ale v tu chvili jsrm byla paf, nevim co ji to napadlo ponorit hlavu a nadechnout se, vdechla to nejpis nosem i pusou, hned zacala kaslat ale tak moc az rudla, klepala jsem co to slo a i pri mazani kremem jsem ji mela na brise hlavou dolu protoze porad kaslala
Teda přiznám se, že moje 5m mimino si kolikrát samo našplíchá ručičkama do rusy, že jakoby ztratí dech - za chvilinku to spolkne a začne normálně dýchat, nebo převrátím a plácnu po zádech a dobré. Dělala to i první dcerka a nikdy jsem to neřešila
.
Manžel včera koupal ( v hypermanganovy vode ) 14m syna, taky se nalokal až z toho kuckal…prý ho taky poplacal po zadickach…vsechno v pohode ale dnes v noci zvracel…zatim jednou…teplotu nema a jinak je cili…jsem hrozny plasan. Tak nevim jestli radeji nejit k dr? Nebo pockat? Nechci nic zanedbat…uzili jsme si svy koncem roku kvuli vdechnutemu jablicku… ![]()
@Monas27 píše:
Manžel včera koupal ( v hypermanganovy vode ) 14m syna, taky se nalokal až z toho kuckal…prý ho taky poplacal po zadickach…vsechno v pohode ale dnes v noci zvracel…zatim jednou…teplotu nema a jinak je cili…jsem hrozny plasan. Tak nevim jestli radeji nejit k dr? Nebo pockat? Nechci nic zanedbat…uzili jsme si svy koncem roku kvuli vdechnutemu jablicku…
Proc koupete v hypermanganu? Pokud se nalokal, uz bych davno byla u dr, je to jedovaty (ziravina) ![]()
Tak já bych se nebála vdechnutí vody ale toho hypermanganu zavolejte na toxikolinku.
Holky dnes ráno syn 4 roky pil z lahve Jupík šťávu a lehnul si na polštář a pil a najednou se zakuckal, pití stále v puse. Hned jsem ho posadila a pití vyndala. Trochu si odkašlal a pak se v klidu napil dál. Mám se bát nebo ok?