Ve 3 letech nemluví

50
16.7.25 00:02

Ve 3 letech nemluví

Dobrý vecer :)
Chci se poradit nebo spíš jestli má někdo podobnou zkušenost :)
Syn (před pár dny mu byli 3 roky) nemluví.
Nebo jako pár slovíček řekne, ale je to fakt málo. Rika:Mami, tato, babi, mňam mňam, já, ne, au. Pak umí zvířátka jak dělají:Chrochor, bůů, hauf(pes), mňau, bééé, atd.Jak dělá mašinka, auta, sanitka to taky umí.
Rozumí dobře. Kdyz po něm něco chci udělá to. Treba když ho poprosím, aby přinesl nějakou hračku z vedlejšího pokoje že je na posteli tak jde a opravdu ji cíleně přinese…Prostě co se týká tohohle tak rozumí co po něm Chci až mi to někdy i překvapí, že to pochopil. :)
Má svoji mluvu například :Mami ka hauf mňam mňam v překladu :Mami pejsek chce jist. :mrgreen: To „ka“ dává všude je to prostě jeho od začátku. Bylo to první co vyslovil a prostě je to nějakej jeho zachytnej bod a prostě řekne to ke všemu…
Sluch má v pořádku jako mimco byl vyšetřeny ale hlavně kolikrát jsem už zkoušela z dálky na něj šeptat nebo si i zakrýt pusu a třeba mu řekla jak dělá kočička a odpověděl normálně…Takže sluch má v pořádku. Celkove taky rozumí udělá co je potřeba má snahu komunikovat jen ale po svém…Chci se zeptat v srpnu jdeme na preventivku takže to. l budu řešit s doktorkou a myslím, že logopedovi se nevyhneme..Tak mi zajímají jen zkušenosti jak ste to měli vy??V září jde do školky tak doufám, že i tam se rozpovida. Dekuji a hezký večer… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
113
16.7.25 05:54

Asi ti lidi napíšou, ze se rozmluvi. Ale myslim, ze dobre tušíš, ze to není v pořádku. Dcera i neteř v tomto věku mluvily ve větách a popisovaly co vidí, kde byly, proste sis s jimi mohla jednodušším způsobem promluvit. Synovec byl jako tvůj syn - skoro nemluvil, měl par slov a pak trochu speciální výrazy. Mluvit začal okolo 4 let a byla patrna velká vada řeči. Doted a chodí na první stupeň, je mu hůř rozumět a zcela se nepodařilo odstranit zažité spatne návyky. Příbuzní lituji, ze posliuchali řeči, jak z toho vyroste a ve 3 letech to u nej neřešili. Takže opravdu za mě - res to nejlepe hned

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6040
16.7.25 06:21
@Vaha1991 píše: Více

Já bych se neděsila. Řada dětí nemluví a pak to najednou secvakne a během pár dní mluví a mluví, že je dítě k nezastavení. A poměřovat dítě s ostatními je nesmysl. Někdo mluví dřív, někdo později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9304
16.7.25 06:24

Já bych na nic nečekala a rovnou se snažila sehnat klinického logopeda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
16.7.25 06:33

Dítě které nemluví vypadá jinak.
Tohle dítě skládá věty. Sice divné ale skládá. Objednej dítě k dobrému klinickému logopedovi.
On ten termín nebude hned.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
16.7.25 06:35

Moje zkušenost je, že naše děti s vývojovou dysfazii ani svěcená voda ani školka ani nic nerozmluvilo. Ale jaký a jestli má nějaký problém Tvoje dítě tu my nevyřešíme. To vyřeší odborník. A jestli logopeda začneš řešit v červenci nebo srpnu je úplně jedno. Ten měsíc to nepopožene ani nespasí. :kytka:
Oni logopedové mají plno, takže na dobrého logopeda budeš čekat klidně půl roku.

Jako odhadovat zda dítě má nebo nemá problém … :nevim:
No jako dítě na 3 roky nemluví. Kupodivu ani jako 2 leté dítě.
Tady máš tabulku, je od našeho logopeda, co by tak dítě mělo jako celek umět.
Ona třeba ta vývojová dysfazie je vždy o víc směrech - a mluva je to poslední. Je tam motorika jemná a hrubá a to mluvení je pyramida.
Ale jestli má nebo nemá VD nebo jen má OVŘ nebo nemá nic tady nikdo neposoudí.

Jo a k tomu sluchu. No ono i porozumění umějí děti kompenzovat a některé velmi dobře.
A vyšetření dítěte v porodnici nemusí být dostatečné - ono totiž nejde o novorozenecké vady. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.25 06:44

Dcera je nedonošená a teď ve 22 měsících říká jednoduché věty a za den přidá třeba 5 nových slov, opakuje teď s nadšením…starší dcera mluvila více dříve, tak jsme měli u druhé strach, jak měla komplikovaný start…vyšetřením na neurologii nebo logopedii nic nezkazíte, většinou je to formou hry a raději začít pracovat dříve než později…se starší chodíme řešit R než za rok půjde do školy a neurologie jsme chodili s oběma, ale jsou v pořádku

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
16.7.25 06:45

@Kipa22 Ano řadě děti to secvakne a řadě taky ne. A není dané, že tem co to secvakne nemají OVŘ a nebo VD. Můj syn mluví. Jako fakt hrozně mooooooc ( ma k tomu ADHD). Ač Ti vykecá díru do hlavy tak má VD. Ono je mluví a mluví.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.25 06:58

Moje děti ve věku tvého syna nemluvily ani v takovém rozsahu jako tvůj syn. Ale stejně jako tvůj syn plně komunikovaly, rozuměly a všechno věděly, což podle pediatra bylo klíčové. Na logopedii jsem s nimi ale chodila asi až do osmi let, protože Ř jim dost trvalo. Starší syn se rozmluvil do smysluplných vět po třetím roce, mladší počkal skoro do čtyř, to už jsem byla neklidná. Měl vývojovou dysfázii, bylo s ním dost práce. Dnes je to tak, že starší studuje druhou VŠ, mladší teď na VŠ nastupuje. A fakt nikdo by do něj neřekl, že jeho první věta přišla ve čtyřech letech a zněla „Bubí bíbí ee hop“, v překladu Blbej pták mi pokakal trampolínu :lol: Další dva roky pak trvalo, než mu rozuměli i nezasvěcení, ale ve škole už to bylo OK.

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
16.7.25 07:52

Objednej se ke klinickému logopedovi. On ten termín nebude hned, když se do té doby rozmluvi, jenom dobře, když ne, budete mít aspoň termín. Můj muž nemluvil ještě ve čtyřech letech a rozmluvil se, bratranec nemluvil ve třech letech a má poruchu řeči, která je opatrná i v dospělosti. Preju, ať to nic není.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
16.7.25 07:55

Ja jen dodám, že VD nemá nic společného s intelektem. I velmi inteligentní dítě může mi VD a není to vůbec výjimka. Otázka je jak moc ji má a jak moc umí kompenzovat. Ona VD nezmizí. Není to vývojové jako časem zmizet, ale naučí se ji plně kompenzovat.
Naše 2 děti se smíšenou VD studují dobré střední školy. Jeden uvažuje o VŠ.
Jedno z těch dětí ve 3.5 letech mělo 10 slov ( včetně citoslovců) a rozumělo na 2 roky a první větu udělalo v 5 letech stylem “ Céva aupobu mu “ ( = červený autobus mluv = pražská MHD)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.7.25 08:15
@Vaha1991 píše: Více

A co na to pediatr? Nás poslal ve 2 letech ke klinickému logopedovi (dítě mluvilo o trošku méně než to vaše), termin jsme sehnali až mu bylo 2.5. Teď jsou mu 3.5 a začíná se to lepšit.
Ve 3 letech už se dá diagnostikovat vývojová dysfazie, tak je divné, že vás pediatr nikam neposlal. Školka ho nerozmluvila.

• Citovat
  • Upravit
37222
16.7.25 08:33

Nejstarší to měl taky tak, rozmluvil se ve 3 a půl roce po nástupu do školky. Ono mu nic jiného nezbylo, když se chtěl dorozumět s kamarády. Mladší děti se rozmluvily rychleji, jak byly více v kolektivu od narození.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
16.7.25 08:42

Asi nejhorší je dávat diagnozy od stolu, bez vyšetření. Školka je určitě fajn, ale objednej se na vyšetření ke klinickému logopedovi, ve větších městech jsou i logopedické školky, kde se s dětmi intenzivně pracuje. Nejprve bys měla mít v ruce vyšetřrní, nemusí jít jen o vývojovou dysfázii, logopedický vad je spousta, může jít také o nevyzrálou motoriku mluvidel, to je záležitost jazyka, rtů a tváře, vyšetří se i sluchové vnímání, podjazyková uzdička…atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15047
16.7.25 08:47

Kdyby nemluvil, tak by neřekl ani jedno slovo. Takže mluví, skládá věty, ale má špatnou výslovnost. Někomu v tomto pomůže školka. Ale třeba dcera mluvila podobně špatně. Když jsem v jejích necelých 4 letech obvolávala logopedky v okolí, všechny mi řekly, že je ještě malá a že ji nevezmou, protože stejně nebude spolupracovat. Jak to sakra můžou vědět, když ji nikdy neviděly? :cert: No poprvé byla na logopedii ve 4,5 letech - diagnóza dyslalia gravis. A samozřejmě spolupracovala skvěle. Mluvidla i sluch má naprosto v pořádku.

Logopedie jí dost pomáhala, ale jak na tom byla špatně, tak i přes pokroky mluvila špatně. Kvůli mluvení měla odklad školní docházky (je narozená koncem srpna). V 5,5 letech řekla třeba „Pikana má hydo ha čoje,“ což znamenalo „Princezna má jídlo na stole.“ Při nástupu do školy, v čerstvých 7 letech už jí bylo rozumět, i když chyby ve výslovnosti měla stále značné. Dlouho bojovala s použitím L ve slovech. Teď jí bude 9 let. Většinu hlásek umí, ale na použití R ve slovech se ještě musí hodně soustředit. Učí se S, ve slovech ještě nezvládá. Neumí C, Z, Ř. Na Ž se musí soustředit. A způsobuje jí to problémy v diktátech. V první třídě bylo časté, že paní učitelka diktovala třeba sova, ale dcera si řekla šova a napsala to. Už se nám to podařilo dost eliminovat, ona ten rozdíl slyšela vždy, jen si to špatně řekne a když se nesoustředí, tak to špatně napíše. Ale jak píšu, teď ve druhé třídě už to není časté.

Takže doporučuji syna co nejdřív dostat na logopedii. Třeba se sám zlepší ve školce a vy prostě jen uvolníte místo na logopedii. Ale třeba opravdu bude potřebovat intenzivní pomoc. U dcery je problém, že má poslední 3 roky těžkou PTSD, takže je často náročné s ní tu logopedii procvičovat. Věřím, že už na tom mohla být mnohem lépe.

Příspěvek upraven 16.07.25 v 09:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect