Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dnes mě napadla taková věc: od jakého věku jste nechaly děti samotné ve vaně aniž byste nad nimi držely stráž?
P.S. - na metřík mi nekoukejte,samozřejmě nemám v úmyslu nechat koupat samotné ani ne dvouleté děcko. Jen si tak dumám ![]()
Dceru jsem nechala kolem třetího roku ale s tím že jsem měla otevřené dveře a chodila nakukovat, teď ji koupu spolu se synem a hlídám. Petřík se totiž staví a už nejednou spadl do vody. V tomto jsem pos… a radši u toho třeba věším prádlo nebo skládám plíny.
Ahoj.Hodně to záleží na podmínkách.My bydlíme ve dvoupokojovém bytě,chodba je vytopená,dveře můžu nechat pootevřené.Adámek je ve vaně sám.Chodím ho kontrolovat a stejně ho slyším,protože si povídá,zpívá.
Když jsme byli malí,bydleli jsme v RD a koupelna byla přes chladnější chodbu.Tam bych nenechala v koupelně samotné ani čtyřleté dítě.
My nechávali malého od roku a půl. Nebyl ale přímo ve velké vaně, ale měl v ní dětskou vaničku, takovou tu prastarou, tedy opravdu velkou, takže mu stačila, no a měli jsme otevřené dveře a já pobíhala kolem a poklízela, neměla jsem puštěné ani rádio a poslechově jsem se soustředila na zvuky z koupelny a samozřejmě pořád kontrolovala pohledem, když jsem šla kolem.
Ale je fakt, že náš syn je docela klidné dítě, nevyskakuje z vany, nehrabe se po pákové baterii a tak., takže jsem moc obavy neměla.
Teď střídáme velkou vanu s vaničkou a když je ve velké, tak to jsem spíš v koupelně s ním, ale asi pořídím nějaký protiskluz a potom už ho tam zas budu nechávat jak jsme zvyklí.
Na opravdové zanechání bez dozoru, i se zavřenýma dveřma - to fakt nevím, to je asi hudba daleké budoucnosti ![]()
Tak ja jsem asi exot ale nechavam malou ve vane samotnou uz asi mesic.Ona tam sedi,hraje si,ja mam pootevrene dvere a jsem v kuchyni a delam ji treba vecerni kasi nebo chystam pyzamko.
Vašík byl odmalička hodně živý a neposedný, takže jeho asi od čtyř let, řekla bych, ale jak někdo výše psal, bydlíme v panelákovém bytě, máme umakartové jádro, slyším každý zvuk.Dorku tam s ním nechávám už teď, chystám zatím sunar a tak…ale pořád slyším, co se ve vaně děje a každou chvíli nakouknu.Véna naštěstí neustále mluví, takže mám nad ním stálou kontrolu. ![]()
Občas spí Véna u babičky, v tom případě Dorku ve vaně samotnou nenechávám…
My asi od 2 let,máme pootevřené dveře,ale on tak strašně při těch svých námořních bitvách vyvádí,že ho stejně celou dobu slyším,když je delší dobu podezřelé ticho,tak se jdu podívat.
ja kdyz byla sama ve vane jsem musela zpivat abych byla slyset ![]()
Už ho necháváme a bedlivě posloucháme, co tam dělá. Někdy když jsem sama doma, to ani jinak nejde, třeba ho dám do vany a malá, že chce kojit, tak jdu kojit a nechám si dveře otevřené, malou uspím a vrátím se do koupelny.
Holky děkuju za odpovědi. Musím říct, že jste mě celkem překvapily, že je necháváte samotné od poměrně brzkého věku. Já teda nejsem žádná úzkostlivka,spíš naopak - jestli si má dítě natlouct,tak ať si natluče,alespoň se poučí do budoucna. Ale s tou vanou mám fakt strach - uklouzne,zavrávorá,upadne či co já vím a pak stačí vteřinka…
Já zatím nenechávám, a abych se přiznala, vůbec nevím, kdy si na to troufnu. Koupelnu máme hodně daleko od ostatních místností, na chodbě zima, takže dveře nemohu nechat pootevřené, zděný barák, kde není nic slyšet … Navíc syn hyperaktivní, ten padá neustále i na rovné zemi, natož ve vaně … takže budu o tom uvažovat snad až někdy v jeho 5 letech …
Já nechávám malého samotného taky cca od 1 roku, má otevřené dveře do koupelny a dokud ho slyším jak si povídá nebo hraje tak jsem v klidu. Občas se na něho jdu podívat, jinak jsem taky v kuchyni a něco dělám. Jinak pro představu máme koupelnu od otevřené kuchyně vzálenou asi tak na 5 kroků. Ale je to děsnej lumpík (teď jsou mu už 2,5 roku), a hrozně cáká z vany, tak je všude děsná potopa a poslední dobou začíná mít takové nápady že vylejzá nahoru na vanu nebo se jí snaží přelejzat, tak ho musím víc hlídat.
Jinak přeji pevné nervy všem.. ![]()
Filípek má bezmála 2 roky a samého ho ve vani taky nenechávám - maximálně odběhnu vzít pyžámko - ze stejných důvodů jako psaly holky - běhá ve vani, zkouší různé potápění, pouští baterii, leze ven, vyndává protiskluzovou podložku… takže nejednou si blbě loknul nebo se uhodil při podklouznutí…