Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky, chtěla bych poprosit o info, jak to chodí ve vaší školce ohledně pobytu dětí venku. U nás to chodí tak, že učitelky chodí s dětmi ven za každého počasi. Buďto lítají po zahradě nebo jdou na procházku. Jsou venku i za takového počasí, jaké bylo v nedávné době, pršení se sněhem, vítr, no prostě že by psa ven nevyhnal, jak se říká. Na chodbě mají dva sušáky na prádlo, kde jim potom suší oblečení. Mně se to moc nezdá
Syn byl 2 týdny doma s horečkama a kašlem, no a pak vydržel ve školce jen týden, protože hned první den prochladl na zahradě. Oblíkám ho snad přiměřeně.
Ředitlka říkala, že s dětmi musí jít ven, i když je škaredě, že to mají nařízené. Vyhledala jsem si, že pobyt dětí venku v MŠ upravuje vyhláška MŠMT č. 410/2005 Sb. Konkrétně § 21 odst. 2, zde je jeho znění: Provozní podmínky
(2) V zařízeních pro výchovu a vzdělávání a provozovnách pro výchovu a vzdělávání pro děti předškolního věku je denní doba pobytu venku zpravidla 2 hodiny dopoledne, odpoledne se řídí délkou pobytu dětí v zařízení. V zimním i letním období lze dobu pobytu venku upravit s ohledem na venkovní teploty. Pobyt venku může být dále zkrácen nebo zcela vynechán pouze při mimořádně nepříznivých klimatických podmínkách a při vzniku nebo možnosti vzniku smogové situace. V letních měsících se provoz přizpůsobí tak, aby bylo možné přenést výchovnou činnost dětí do venkovního prostředí nebo stíněných teras v co největším rozsahu.
Zajímalo by mě tedy, co se myslí těmi mimořádně nepříznivými klimatickými podmínkami
Když to podle učitelek v naší MŠ není ani déšť se sněhem doprovázený silným větrem, tak co tedy?
Z okna paneláku vidím na zahradu jiné MŠ a sleduji, jak ti chodí ven, v této školce zřejmě mají učitelky zdravý selský rozum, protože v takovém počasí je zahrada prázdná. My dali syna do vzdálenější školky, že se nám víc líbilo její zaměření a teď řešíme tady toto ![]()
Možná jsme jen moc hákliví a ostatní děti to počasí bez problému ustojí
Na dnešek syn opět onemocněl, já ho vykurýruju, pak půjde do školky, půjdou ven i za takového počasí a bude to pořád dokola ![]()
Jak to vidíte vy? Chodí i vaše děti ve školkách ven ve vyloženě špatném počasí?
Díky moc za vaše postřehy.
Alte
My chodime skoro kazdy den, ale kdyz je vylozene skarede, tak teda ne. Proste se ridim rozumem, kdyz prsi tak nejdeme, ale po desti nebo rped nim klidne. Pokud hrozi, ze behem vychazky zacne prset, tak zustavame na zahrade.
Tak původně jsem chtěla napsat, že v naší MŠ chodí ven za každého počasí, ale není to tak úplně pravda. Pokud je opravdu škaredě, třeba tak jak jsi to popsala, tak jsou děti uvnitř. Prostě pokud je to jen trochu možné ven jdou, ale rozhodně to nezavádějí do takového extrému jako u vás. Asi by se mi to taky nelíbilo, opravdu je to o nachlazení ![]()
Možná pokud by se vás domluvilo víc rodičů a postěžovali byste si, tak se učitelky zamyslí a upraví svůj přístup ![]()
Ahoj, tak to máš velmi podobný názor jako já a moje máma. V našem blízkém okolí jsou 3 školky a do jedné z nich chodí i dcera. Tam nám učitelky už na začátku vysvětlily, že nemusí mít děti pláštěnku, protože když prší, tak se ven nejde a mají náhradní program. Zatím to fungovalo, ale ve středu mě i u nás učitelky šokovaly. Venku je u nás už přes týden opravdu hnusně, často prší nebo padá déšť se sněhem, je nízká oblačnost a neustálá mlha - opravdu hnus
Milé učitelky vzaly děti na procházku, pršel déšť se sněhem, na zemi rozbředlý sníh, teplota těsně nad nulou. Když jsem přišla pro Julku, šatna připomínala spíš sušárnu a všichni jsme pracně hledali jednotlivé kousky oblečení. Téměř všechny děti přišly z procházky úplně promočené. Učitelky jim ani nedaly kapuce, takže i čepice byly zmáchané
Julka byla na tom dobře, protože měla ten den oteplovačky, zimní bundu, teplé rukavice a boty do sněhu - asi nějaká moje prozíravost. Dokonce je protáhly přes jednu lávku, na které byla obrovská kaluž, která se musela přejít, takže kdo neměl dobré nepromokavé boty, byl chudák. Některé děti šly pak domů v totálně mokrých botech, punčocháčích apod.
Julka sice měla vše uvnitř suché, nicméně její bundu pověsily na věšák na ty mokré, takže i ta byla ve výsledku navlhlá. Čepice to odnesla jako jediná hodně. Byla jsem naštvaná. A to ještě krátce před tím, než jsem šla pro Julku, mi máma říkala, že na ulici nadala učitelkám z té druhé školky, že se courají v dešti a v zimě, děti nemají ani pláštěnku a jsou úplně promočené. Učitelka se cítila dotčená, že oni chodí za každého počasí. Tak se jí máma zeptala, jestli se taky chodí takhle procházet sama ve svém volném čase v takovém „nádherném“ počasí a ještě navíc bez deštníku. Já si říkala, že je prima, že mám tak rozumné učitelky a ven nejdou. Jooo a spletla jsem se. Nejsou rozumné ![]()
Ve čtvrtek šli na procházku znovu, naštěstí neprošelo, jen mrholilo, ale hnusně bylo - bohužel. Naštěstí sníh už roztál a tak sušily jen některé děti. Julka si stěžovala, že jí byla velká zima na ruce, protože učitelky jim nedaly rukavice. V pátek už děti měly zase náhradní program a ven se nešlo.
Nechápu, že děti v takové psotě tahají ven, když ve školce snad není jediné dítě, které by nekašlalo nebo nesmrkalo
a nebylo po nemoci - aspoň tedy u nás ![]()
JInak opravdu nejsme nijak zhýčkaná, na chatě máme počasí drsné a nevadí nám to, ale nechodím se procházet dobrovolně v takovém hnusném počasí. I náš pes valí domů z procházky a to není žádný gaučový pes.
Jo a jinak v těch dvou ostatních školách prý chodí opravdu za každého počasí - asi potřebují snížit stavy nebo co ![]()
U nás se chodí i v nepěkném počasí, ale ve vyloženě hnusném doufám ne
- aspoň jsem se s tím zatím nesetkala. Byl týden, kdy děti nešly ven ani jednou, protože prostě pořád pršelo a fičel vítr.
Tohle ale přesně mě straší - syna nemůžu pořád doléčit a do školky ho nedám klidně několik dní po nemoci, protože interiér by ustál, ale po jednom pobytu venku by zas byl na hromadě. Navíc děti asi nechodí vždy oblečené tak, jak bychom si představovaly (a rozhodně neříkám, že je to vždy chyba učitelky - syna instruuju v šatně, co si má vzít, když půjdou ven, ale co já vím, co na sebe stihne navlíknout). Jediné naše štěstí ovšem je, že si to můžu dovolit - ho tam nedat - protože jsem doma na RD. S mou docházkou do zaměstnání by to totiž bylo krajně tristní.
Co se týče školky samotné, tak s přístupem učitelekv libovolném směru jsem zatím hodně spokojená, hlavně když poslouchám historky odjinud. Snad to vydrží.
Mám tříletého syna,který chodí do školky od září.V naší školce se chodí ven,pokud neprší,není velký vítr a teplota neklesne pod 5stupňů mrazu.Prostě teď,když bylo škaredě,některé dny venku nebyli.
Jinak ale znám školky,kde se taky chodí ven déšť nedéšť,v pláštěnkách.Známá to taky řešila,měla s malou podobné problémy,byla stále nemocná.Nakonec to dopadlo tak,že dala malou do jiné školky a je klid.
No to mas asi radost
V nasi skolce maji sice v radu napsane, ze chodi ven za kazdeho pocasi krome silneho deste a vetru, ale ucitelky maji rozum a za deste deti ven proste neberou, tim spis ze je ted hodne velka nemocnost, a decka jsou uz tak nacaty. Vim, ze jim to treba trochu vynahradi tim, ze ve tride si zacvici pri otevrenych oknech. Plastenku v nasi skolce nema teda nikdo.. Proste to zalezi, jaka je reditelka. Asi bych z te vasi taky nebyla odvazana ![]()
Ahoj, doufam, ze me neukamenujete:-)ja tohle taky hodne resila u prvni holcicky, stvalo me, ze skolka s nimi chodila ven opravdu za kazdeho pocasi…ale ted to delam taky, opravdu i za deste a vetru jdeme aspon na hodku, a to od te doby, co jsem byla s holkama v laznich, tam se muselo ven opravdu vzdy a ono to vazne prospesne je, deti mam mnohem min nemocne, nez kdyz jsem je pri kazdem spatnem pocasi drzela doma
takze otuzovani zdar ![]()
U nás ve školce se chodí ven téměř za každého počasí. Učitelky berou děti do deště a větru, ale to jen na chvíli na procházku. A já to schvaluji, děti jsou pak klidnější, lépe mi spí. Když s nimi nejdu ven, tak jsou na zabití - a to mám jen dvě. Takže úplně chápu paní učitelky, které mají těch dětiček ve třídě 27.
Ale je fakt, že na oblečení u nás hodně dbají. Že by nešli ven vůbec, to se stalo jen párkrát, když byl silný vítr nebo hustě pršelo
Naši nebyli minulý týden venku se školkou ani jednou. Hezky bylo jen v pondělí a to byli v divadle a zbytek týdne bylo oprvdu počasí dobrý akorát na chycení angíny… Myslím že by měli učitelky používat rozum a ne vycházkovat protože je to nařízený…
lllucie píše:
Ahoj, doufam, ze me neukamenujete:-)ja tohle taky hodne resila u prvni holcicky, stvalo me, ze skolka s nimi chodila ven opravdu za kazdeho pocasi…ale ted to delam taky, opravdu i za deste a vetru jdeme aspon na hodku, a to od te doby, co jsem byla s holkama v laznich, tam se muselo ven opravdu vzdy a ono to vazne prospesne je, deti mam mnohem min nemocne, nez kdyz jsem je pri kazdem spatnem pocasi drzela domatakze otuzovani zdar
Souhlasím ![]()
Jinak tento týden byla Nikol venku se školkou snad taky jen 2×.
Ahoj jsem uc. v MS - ted na MD, ale ted jsem byla na praxi v MS a :
Taky jsem to nechapala, bylo hnusne, mlha, padalo cosi a my courali s deckama hoidnu po sidlisti a potom jeste skoro hodinu litali po zahrade. V blate, mokru, voda z nich tekla. My samozrejme taky pekne zmrzli.
Druhy den jsme sli o pul hoidny pozdej a to hned prilitla red. klepala si na hodinky a: Pani ucitelko, proc jste jeste v satne? Pobyt venku je od 10.00
No hotovo.
Tak jen pro predstavu. Samozrejme zalezi na red., na me stavajici skolce jdeme ven dle sveho uvazeni a red. nas nechava byt.
A je fatk, ze jako uc. bych s deckama v tomto pocasi nevylezlal, pac by me rodice ukamenovali.
A zpetne ja jako rodic bych uc. taky asi sjela, jak to ze lezou ven.
To jako myslite,ze chodi s detmi ven kdyz prsi??Dyt prece si muzou ve skolce neco tvorit,delat,zpivat,malovat.Proc proboha chodi v hnusnem pocasi ven?
V naší školce se chodí ven skoro každý den. Normálně na zahradu, když je echt mokro, tak aspoň na procházku ulicema (školka je v klidné části centra města). Na rodičovské schůzce nás požádali ať děti oblékáme a vybavíme tak aby mohly ven, vodítkem nám má být aktuální počasí v okamžiku odchodu z domu. V tomto počasí to řešíme dobrýma botama (kotníkové s membránou na sucháče), nepromokavýma kalhotama a bundou s kapucí, čepice a rukavice jsou samozřejmostí, ráno pořádně namažu ruce a obličej krémem do větru, jsme citlivky. Minulý týden bylo u nás tři dny slunečno, dva dny fučelo, ale nic šíleného. Od mala chodíme s dětma ven téměř denně cíleně, do školky kde v říjnu děti zavřou a do března nevylezou a celé dni na sebe navzájem pochrchlávají v přetopené třídě bych dítě nedala. Pokud není dítě schopno na hodinu ven, není schopno jít do školky vůbec, ať se léčí v klidu doma. Naše školka pořádá i dobrovolné akce (právě v tomto počasí a říkáme tomu preventivní program a někteří si za to rádi připlácíme), jednou týdně jezdí školkovým autobusem na bazén a dvakrát týdně MHD do solné jeskyně. O víkendu jsme venku maximálně, zazimovávali jsme zahradu, v pátek byla v parku stezka odvahy…
Pak dejte decka do skolky,kde se vam o ne skvele postaraji
Jde videt, ze jim na detech moc nezalezi,kdyz je nechaji promacet v zime,desti.To bych jich snad roztrhla.