Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,moc prosím o pomoc,už jsem zoufalá…
Mám 6ti týdenní dceru,přes den usíná celkem v pohodě a bez pláče,ale večer,úderem 20té hodiny spustí řev…Jediné co pomáhá je prso.Dumlá,pak ho ze spaní vyplivne a když zjistí,že ho nemá,opět křičí a cumplá si prstíky…Nepomáhá zavinování (řve snad ještě víc…),bílý šum,prostě nic.Občas jí manžel uspí houpáním,ale sotva jí položí do postýlky,je vzhůru a celé se to opakuje…usíná tak ve dvanáct a to tak,že jí mám v posteli a prostě střídám prsa,dokud neodpadne…Jenže je to strašně vyčerpávající,mám navíc teď horečky a jsem úplně grogy…Dneska to bylo úplně nejhorší! Usnula po jedenáctý (ach,jak jsem byla šťastná),jenže ani ne za hodinu už byla zas vzhůru a až do půl sedmý do rána skoro nespala…No a teď spí po nakojení jako zabitá,bez pláče…fakt už si nevím rady.
Prosím poradíte něco?Jsem schopná vyzkoušet snad cokoliv! Díky moc,Pája
To jsou prdíky. Dáváte nějaký kapičky? Nám pomohl Sab Simplex.
a netrápí jí bříško? první tři měsíce jsme měli to samé, éderem tak šesté sedmé začal řev, někdy jen do půlnoci, někdy do tří do rána
nasadili jsme probiotika a ještě nějaké kapky a nosili a nosili, skákali na míči..a po třetím měsíci to pomalinku začalo ustupovat, plně to zmizelo kolem 5.měsíce
tak snad jen hodně síly a trpělivosti ![]()
Chudáku
cítím s tebou!!My to měli taky-s tím rozdílem,že malá řvala ve dne v noci.U vás to může být tříměsíční kolika spojená s prdíkama.Zkusila bych ne pevné zavinutí,Sab simplex,Baby calm,fenyklový čaj-na prdíky.My je jedli celé 4 měsíce.Taky jsme skákali na míči,chovali v zavince,dělali šššššššš,doslova jsem s malou tancovala po pokoji.Zkus i dudlík…dávej ho dle Karpa(pročti si rady od něj tady na netu)Nemá ještě třeba hlad?Máš dost mlíčka?Ale tam asi nebude problém,viď…Držím pěsti!!!!!
je to na
Ale pomine to ![]()
ahojky, my máme taky dost potíže s usínáním večer, ale přestala jsem aplikovat různé metody. Zjistila jsem, že je to mnohem lepší, když jsme v klidu, nikam ho netlačíme. Nejvíce se osvědčila ukolébavka, oba moc neumíme zpívat, ale snažíme se a synovi je to jedno, slyší ten klidný hlas (zvláštní, že mluvení nepomáhá), uspávací melodie a za chvíli zabere, někdy to teda trvá. Jinak s tím prsem, zkus to přežít, ono se to zlepší. Oni mají různé úzkosti a to prso je pro ně fakt pocit bezpečí, přejde to, jak povyroste. Já kojím už půl roku po dvou hodinách, občas dá tři hodiny v noci, jinak furt po dvou. Přes den spí dvakrát 40 min, jinak chce neustále pozornost. Chodím si lehnout na chvíli přes den, beru přírodní vitamíny a minerály, a zatím zvládám. Držím palce.
a jak ti jinak přes den spí? Do těch 8 je vzhůru nebo spíš a vzbudí se se řevem?
Náš druhej byl do cca 2 měsíců hodně uplakaný mimčo. Večer, jak v 7 nespal, byl to konec…
a řev…
S prdíkama jsme nejvíc bojovali první týdny,to prořvala den i noc… (Lesí,máš můj obdiv,žes to přežila,já bych se normálně zcvokla…) Dáváme BabyCalm,Sab Simlex u nás nezabral,před kojením přebalím,namažu bříško Pupíkem a prdí docela dobře.Když je nejhůř,dávám pecky.Piju fenykl,občas dám i malý na lžičku…
sterezie a ty probiotika se dají koupit v lékářně normálně nebo musím mít předpis od dr?
Jinak dudlíka vůbec nechce,ale zkusím toho Karpa,díky za radu ![]()
S mlíkem by taky problém být neměl,v noci mi pak vydrží spát i pět hodin v kuse ![]()
kate02 přes den spí dobře,tak hoďku,max.dvě.Se řevem se nebudí,prostě kouká a pak začne plakat (teda spíš řvát)
Zkoušela jsem jí různě posouvat koupání a ukládání,ale marně.Tak pře 14ti dny chodila tak v deset a v pohodě.Tak nevím,proč se to najednou změnilo… ![]()
Holky,strašně moc děkuju,je fajn vědět,že v tom nejsme sami a že to jednou skončit musí ![]()
Tak dneska v noci jí evidentně trápily plný střeva,páč se mi teď během kojení dost slušně po…
![]()
Zkus nejaky kapicky na prdiky. Treba Infacol se dava rovnou z kapatka do pusinky. Nam pomahalo nosit, zpivat a hlavne se stridat s manzelem. Skoro kazdy miminko takhle ze zacatku rve, o to vetsi odmenou ti pak bude prvni usmev. ![]()
Pájo52,ty probio kapičky volně koupíš v lékárně…jen mají nevýhodu-jsou poměrně drahé..něco přez 600kč..ale já dávala jednou týdně 5 kapek a paráda,malá se rozkakala a už jsem nemusela ani rourkovat(to jsme takhle praktikovali,aby se vykakala-doslova jsme kutali hovňajze ze zadku)Dudlíka naše malá taky nechtěla,ale dle toho Karpa tzv obrácenou psycho metodou jsem jí pomalu naučila ho chtít..
Lesí píše:
Chudákucítím s tebou!!My to měli taky-s tím rozdílem,že malá řvala ve dne v noci.U vás to může být tříměsíční kolika spojená s prdíkama.Zkusila bych ne pevné zavinutí,Sab simplex,Baby calm,fenyklový čaj-na prdíky.My je jedli celé 4 měsíce.Taky jsme skákali na míči,chovali v zavince,dělali šššššššš,doslova jsem s malou tancovala po pokoji.Zkus i dudlík…dávej ho dle Karpa(pročti si rady od něj tady na netu)Nemá ještě třeba hlad?Máš dost mlíčka?Ale tam asi nebude problém,viď…Držím pěsti!!!!!
je to na
Ale pomine to
taky s tebou soucítím, já se u té naší 3měsíční koliky málem zhroutila..doporučila bych také pevné zavinutí - Sam Simplex, nahřívání bříška. masáže, cvičení nožiček a Karpovu metodu - ten šum…někde jsem založila diskuzi kde je i videjko…jak to dělal..zkusím najít
toto je ono
http://www.youtube.com/watch?…
je tam toho více…tak to zkus, je pravda že někdo psal že ne na 100% to funguje, ale zkus vše..já uspávala podobným způsobem..teda já si na to přišla sama, já Karpovu metodu neznala - já uspávala že jsem si nad dcerku naklonila, chytla jsem jí za ručičky, mačkala jsemjí je do dlaní, jemně jakoby masáž dlaní, dala jsem čelo na její čelo a ššššš ššššš ššššš…do 5 minut vytuhla…ale jako zázraky se neděli..prostě nám proplakala ty 3 měsíce pak bylo líp. Ale tohle bylo jediný jak jsem jí vůbec uspala
Lesí,tak jsem koupila v lékárně nějaký laktobacily.Ani mi ty drahý kapičky nenabízela
A malá kaká a prdí většinou fakt v pohodě i v ty večery
Prostě si asi povoluje ventil a nám z toho za chvíli hrábne
![]()
Renatka30,já právě na základě nějaké tvojí diskuze tohle všechno zkusila a nefunguje nic ![]()
Pájo, tak to je škoda že na ní nic nezabírá…víš co já dokonce někde četla..že prostě ty miminka jsou nervozní a dokonce právě tím pláče ze sebe tu nervozitu dostávají - prostě se potřebují vyřvat aby ze sebe jako dostali do negativní a pak můžou usnout.
ale jako tohle tě neuklidní. My se s manželem báli jít do druhého mimi, protože představa že se tohle zopakuje, to bychom už asi nezvládli. Naštěstí Adámek byl zlatej, ted je mu 7 měsíců a ted se pro změnu začíná vztekat.
Víš co tak musíš začít myslet na sebe. Malá z toho prostě za těch pár týdnů vyroste. Já vím že to zní neuvěřitelně ale musíš si v hlavě přenastavit to jak to vnímáš. Já jsem se vlastně s naší Terkou rok nevyspala. když přešly ty koliky z 3měsíců tak kolem 6 měsíce byla nemocná - horečky a zvykla si spát se mnou v posteli - byly jsme vzhůru asi 100× za noc - musela jsem jí celou noc držet za ruku
pár dní jsem i brečela že se zblázním, pak jsem se nějak vnitřně zakousla že to prostě musím dát a snažila jsem se to vnímat vnitřně jinak, kolikrát když řvala tak jsem jí na třeba 10,15 minut nechala v postýlce, vedle v místnosi jsem si pustila hudbu, sluchátka a těch 10 minut jsem tancovala a zpívala…udělalo se mi psychicky líp a měla jsem novou energii na moje uřvaný zlato
zní to asi směšně, ale já byla na pokraji zhroucení
takže tohle byla moje záchrana…nevmímat ten její řev, počítat každý den do těch 3 měsíců a prostě to JEN PŘEŽÍT.
co šátek zkoušela jsi šátkovat? jako já ted Adámka šátkovala…kolikrát taky řval…dala jsem ho do šátku - ta verze pro novorozeně, ne sed ale uvaz na příč, vlastně leží obtočený kolem tebe - do minuty se Adik uklidnil…takhle jsem ho vlastně ty 3 měsíce jakmilezaplakal tak nosila.
Renatko,toho Karpa zkusím dneska znovu,možná jsem to dělala špatně…a nebo vážně je jen nervní a podrážděná a uklidní jí jen to prso… ![]()
Je fakt,že taky dost uvažuju o tom,že si místo druhýho dítěte pořídím radši psa
No jo,psychika asi dělá hodně,taky si celý den říkám,že to dám,že dnes večer se tím nebudu nervovat,ale padne desátá,já utahaná a prostě mi ty nervy rupnou…
Taky jí občas nechávám v postýlce řvát a jdu si dát sprchu,jinak bych si musela hodit mašli.Nebo houpe manžel,ale stejně mi jí tak po půl hodině nese do ložnice,že už si zas sjíždí prsty ![]()
3átek jsem zkoušela,nic moc,vydrží jen chvíli,ale je fakt,že jsem jí výdycky měla v sedu.Zkusím to pro novouše,díky ![]()