Večerní víno... mám problém.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.11.21 15:12
@markytka3 píše:
Autorko, chci se zeptat, vadi to tobe nebo okoli? dvojka vecer na zvyseni seratoninu je mnohem lepsi nez kazdodenni zobani AD. navic najdes i studie, kde pisi, ze cervene vino v male mire je zdravi prospesne… u nas na morave se nad dvojkou denne nikdo nepozastavil :-) :-)… ale pokud to vadi tobe, je to o nicem jinem… to bych pak zkusila najit nejakou cestu, jak z toho… d

Nee okolí nikdy nic neříkalo, nikdy mi nikdo nenaznačil že bych pila více nebo tak…jooo před asi 12-14ti lety jak mi bylo 19-21 :D :D to byli večírky… Manžel nikdy nic neříkal, že piju hodně, často nebo tak. A asi to jsou spíše dvě dvojky večer a bílé, červené mi nechutá. Tvrdý alkohol nepiju vůbec.

• Citovat
  • Upravit
13197
9.11.21 17:19
@Anonymní píše:
Nee okolí nikdy nic neříkalo, nikdy mi nikdo nenaznačil že bych pila více nebo tak…jooo před asi 12-14ti lety jak mi bylo 19-21 :D :D to byli večírky… Manžel nikdy nic neříkal, že piju hodně, často nebo tak. A asi to jsou spíše dvě dvojky večer a bílé, červené mi nechutá. Tvrdý alkohol nepiju vůbec.

hele, kazdy ma jine meritko, za mne je to uplne napohodu, pro jineho budes alkoholik. to same mas u jinych „berlicek“, co clovek k zivotu pouziva - pocinaje jidlem,  — kafem, pres cigara, po AD… ja si taky vecer k praci naleji dvojku, po celem dni toho mam plne kecky, tak si zapalim svicku, otevru, pc, naliji dvojku, kterou ucucavam cely vecer a fakt si jako alkac neprijdu… pro mne mnohem lepsi do tela vyhnat seratonin dvojkou vina nez zobanim AD… dulezite je, ze ty a ani okoli, jako zpetna vazba pro tebe, s tim problem nema… vice bych neresila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24777
9.11.21 17:30
@Anonymní píše:
Nee okolí nikdy nic neříkalo, nikdy mi nikdo nenaznačil že bych pila více nebo tak…jooo před asi 12-14ti lety jak mi bylo 19-21 :D :D to byli večírky… Manžel nikdy nic neříkal, že piju hodně, často nebo tak. A asi to jsou spíše dvě dvojky večer a bílé, červené mi nechutá. Tvrdý alkohol nepiju vůbec.

jak píšeš dál, tak s 10 body Ok (já mám víc ;) ), jen to hlídej, nezvyšuj dávky, třeba ve Francii bys ještě byla upejpavka ;) a Nešpor je abstinent, pro toho je alkáč každý, kdo si dá obden pivo.. Hele, buď obezřetná, nepij víc, někdy zkus místo toho třeba ten čaj.. nebo střik (taky si víno ředím, tvrdé nepiju, pivo jen v létě)…ono záleží i na rodinné anamnéze, pozor pokud tam máte alkoholismus nebo cirhozu jater (tyhle sklony jsou dědičné, dělá to dobře závislostním buňkám ;) )
dle toho, co píšeš dál to prostě jen drž v hranicích a dávej nealko dny.. aspoň třeba 2-3 v týdnu.. aby se nevytvořila fyzická závislost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
9.11.21 17:58

Za mě OK. Lidi dělaj pro dobrý spánek horší věci.

Jestli ti to vadí jen skrze sacharidy, dneska jsou i vína s naprostým minimem cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
607
9.11.21 19:39

Dávám si denně každý večer skleničku kvalitního červeného vina. Roky. Když jsem nemohla ( nemoc, léky, těhotenství ) nepila jsem, neměla jsem problém žádný. Tvrdý nepiji, nesnáším ho. Sportuji, vypadam daleko mladší, než mi je ( nechvalim se, říká mi to okolí ). Když se sejdu o víkendu, cca jednou az dvakrát měsíčně, s přáteli či rodinou, bouchnu i sedmičku. Za alkoholika se nepovažuji, do života mi to nikterak nezasahuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
11.11.21 07:43
@markytka3 píše:
hele, kazdy ma jine meritko, za mne je to uplne napohodu, pro jineho budes alkoholik. to same mas u jinych „berlicek“, co clovek k zivotu pouziva - pocinaje jidlem,  — kafem, pres cigara, po AD… ja si taky vecer k praci naleji dvojku, po celem dni toho mam plne kecky, tak si zapalim svicku, otevru, pc, naliji dvojku, kterou ucucavam cely vecer a fakt si jako alkac neprijdu… pro mne mnohem lepsi do tela vyhnat seratonin dvojkou vina nez zobanim AD… dulezite je, ze ty a ani okoli, jako zpetna vazba pro tebe, s tim problem nema… vice bych neresila

Zakladatelka si ale neda dve deci, pise az pul litru. To uz mi prijde dost, podle me je to psychicka zavislost. Ja bych se to snazila omezit na tu sklenicku nebo si udelat vinny strik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10859
11.11.21 08:03
@Jaja08 píše:
Zakladatelka si ale neda dve deci, pise az pul litru. To uz mi prijde dost, podle me je to psychicka zavislost. Ja bych se to snazila omezit na tu sklenicku nebo si udelat vinny strik.

Mne to taky prijde moc. Plus pise, ze o vikendu vic. Coz tipuji na lahev. To je tak 5 sedmicek vina tydne. Prisla bych si jako alkoholik to kupovat a pak vyhazovat prázdné lahve :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.23 15:04

Paní není alkoholik, ale ptala se, čím to víno nahradit nebo jak to změnit. Já to chápu, taky si ráda 1-2 skleničky dopřeju u tv, ale ne denně. Na spaní mi pomáhá buď meduňkový nebo heřmánkový čaj 😊 snažím se jíst i zdravě, ale nejsem fanynka fit receptů, jen do jídelníčku zařadím hodně ovoce a zeleniny. Přes den piju vodu s citronem a ráno samozřejmě kávu. Hodně mi pomáhá meditace a věnování se koníčkům. Snad jsem vám pomohla 😊

• Citovat
  • Upravit
3506
24.1.23 15:15

Všechny kteří ti tady píšou že si alkoholik ty ignoruj.

Já pijí už možná 10 let každý den 3-4 pivka, výjimečně při nějaké oslavě třeba 5× do roka jich bouchnu 10-15 nebo tvrdej, jinak tvrdej nepiju vůbec, jen na silvestra rum.

Každý má hladinu jinde, já taky lépe usínám když si dám třeba býť jen to jedno, tělo je navyklé chodit spát už s alkoholem. Respektive alkohol v krvi. Vypadá to jako závislost, ale o závislost se jednat nemusí.

Závislost poznáš jednoduše, jestli máš bazeni a chuť i přes den si závislá, pokud si dopravas až večer za odměnu k odpočinku závislá nejsi.

Ještě bych rád dodal, že alkoholové závislosti se budují několik let i třeba 10 let. Tak si hlavně kontroluj abys dávky ne zvyšovala.

Já tak poznám, že závislý nejsem. Piju jen večer, partner je stim v pohodě. Neoziram se, jsem zdravý jako řípa, když má být sex, tak můžu chlastat až po tom :lol: nechápu proč, nikdy to nemělo vliv, asi smrad :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
24.1.23 16:04

Je to jen v hlavě. První dny budou těžký, ale když to vydržíš zjistíš, že dokážeš fungovat a spát i bez toho. Na druhou stranu 2 sklenky vína na večer mi nepřijdou nic hrozného, pokud tě to nějak neomezuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.23 16:10

Ahoj, bývalý přítel byl doktor a říkal mi, že je rozdíl mezi tím, pokud člověk vypije větší množství alkoholu jednou za týden (napr. studenti o víkendu) a jestli pije po menších dávkách v kuse. Ze ta první varianta je méně riziková, protože během toho týdne abstinence se játra stihnou zregenerovat. Ale ze u te druhé varianty nestíhají a po par letech už ma takový člověk náběh na cirhozu. Tak si to zkus opakovat, třeba už pak z vina nebudes mít takovou radost.

Jeste mě napadá - známa ma pravidlo - co sklenka vina, to sklenka vody, pomuzes tím tělu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
24.1.23 16:13

Závislost by to byla, kdyby sis musela dát i přes to, že si dát nechceš.

Víš, že si to víno večer dát nechceš (protože…cokoliv, třeba protože beres ty léky), ale stejně si ho dáš/musíš dát.

Pokud dokážeš bez problémů říct ne, dnes si víno nedám a nedat si ho, tak závislá nejsi. Závislost je nutkavá potřeba, kterou musíš naplnit i přes logické důvody proti a vůlí se dá jen velmi těžce zvládnout.

Ne každý, kdo pije denně víno má závislost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1255
24.1.23 16:52
@Rotha píše:
Všechny kteří ti tady píšou že si alkoholik ty ignoruj.

Já pijí už možná 10 let každý den 3-4 pivka, výjimečně při nějaké oslavě třeba 5× do roka jich bouchnu 10-15 nebo tvrdej, jinak tvrdej nepiju vůbec, jen na silvestra rum.

Každý má hladinu jinde, já taky lépe usínám když si dám třeba býť jen to jedno, tělo je navyklé chodit spát už s alkoholem. Respektive alkohol v krvi. Vypadá to jako závislost, ale o závislost se jednat nemusí.

Závislost poznáš jednoduše, jestli máš bazeni a chuť i přes den si závislá, pokud si dopravas až večer za odměnu k odpočinku závislá nejsi.

Ještě bych rád dodal, že alkoholové závislosti se budují několik let i třeba 10 let. Tak si hlavně kontroluj abys dávky ne zvyšovala.

Já tak poznám, že závislý nejsem. Piju jen večer, partner je stim v pohodě. Neoziram se, jsem zdravý jako řípa, když má být sex, tak můžu chlastat až po tom :lol: nechápu proč, nikdy to nemělo vliv, asi smrad :lol:

závislost poznáš tak, že při vysazení ti to chybí. tím myslím vysazení delší než od rána do večera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
24.1.23 18:37

@Rotha - lžeš sám sobě a bagatelizuješ svoje pití. Minimálně piješ zatraceně rizikově a vsadím se že základní test - měsíc nepít prostě nedáš. Najdeš si libovlnou výmluvu proč to nedělat a proč si nepřiznat že nemáš nad alkoholem kontrolu.

Nedáš ani blbý suchý únor. Obyčejnchej 28 dní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
24.1.23 20:47

Podle mne piješ minimálně rizikově. Otázka zní, co dál. Máš v rodině závisláka? (Alkohol, hraní…) Pokud jo, zpozorněla bych. Tyhle sklony se dědí.

Někdo takhle zvládne pochlastávat 40 let, dávky nezvyšuje, problém v běžném životě nemá… a pak lup ho, v 60 cirhóza s diagnozou alkoholismus a docela těžký stavy po vysazení. Znám ze svého okolí, byl to táta od rodiny, slušnej člověk, řidič z povolání, milion kilometrů bez nehody. Zemřel v 64 letech na cirhózu - rakovinu jater. Jen jeho žena věděla, že měl denně svých osm dvanáctek po šichtě a že většinu života řídil se zbytkáčem. Na tohle máš taky slušně našlápnuto s těmihle objemy.

Jinak: máš malý děti? Muže se ti stát, že se uprostřed noci vzbudí s náhlou potřebou okamžitě jet na pohotovost a ty toho nebudeš schopna? Nebo hůř, nebudeš schopna správně vyhodnotit situaci a spolupracovat s dispečerem záchranné služby. Může se tohle stát? Tohle je stopka v alkoholu pro mne. Mládě trpí na dost dramatický a obtížně zvladatelný laryngytidy, takže jeden z nás musí zůstat střízlivej. Pokud to znamená, že se až do jeho dospělosti nenapiju, jsem s tím srozuměna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová