Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, jestli své děti vedete k víře, pokud sami nějakou vyznáváte.
Také by mě zajímalo, jestli jste pro/proti, aby se ve školách nedržely žádné svátky vztahující se k náboženství jako např. Vánoce, Velikonoce.
Příspěvek upraven 28.05.18 v 11:29
Ne, svoji víru a způsob vyznávání by si měl najít každý sám. Učím je věřit v sebe, v čestnost a spravedlnost a jestli z nich budou křesťané, budhisti nebo třeba druidi, to si rozhodnou sami.
Které svátky tím: „žádné svátky vztahující se k náboženství“ myslíš?
Děti k víře cíleně nevdu, spíš to beru jako součást kultury. Takže jsem jednoznačně pro, aby se svátky vztahující se k náboženství držely, děti je dostaly do povědomí, znaly je a setkávaly se s nimi. Sama se necítím být příslučšníkem žádné církve, byt jsem křtěná. A věřící v klasickém pojetí nejsem.
@bublinek píše:
Které svátky tím: „žádné svátky vztahující se k náboženství“ myslíš?
Doplnila jsem.
Zcela jistě. Vedu děti, aby samy sobě věřily. Jsem pro to, aby se ve škole seznámili s tím, že existují různá náboženství, vyznání, filozofické směry, ale nejsem pro to, aby je ve škole nutili to vyznávat.
Nevedu k víře, ale vedu k základním znalostem křesťanské víry.
Ano, vedu děti k víře a ráda bych je jednou dala na církevní školu.
Nevedu.
Očekávám, že jim ve škole dodají o křesťanství povědomí kulturně/historické. Ne že jim budou něco vykládat kněží. ![]()
Vedu děti jen k jedné víře. Obstát na „trhu byznysu“ V dnešní době by už měli děti znát co je to něco za něco. Pokud se tohle nenaučí, budou sedět někde v kanclu za pár šupek, pokud se nedají na politiku a to bych jim neradil.
![]()
Nemuzu je vest k necemu v cem sama nemam jasno. Proto jsem je ani navzdory nelibosti tchyne nenechala pokrtit. Az se v 18ti rozhodnou bude to uz jejich volba. Nejake vanocni ci velikonocni tvoreni ve skole mi nevadi.
My máme v rodině věřící, takže děti se k víře dostanou, tak nějak rozumně, když se zajímají babička jim třeba něco poví co je Bible a co tam je atd..
CO se týká těch Velikonoc a Vánoc, tak mám názor, že by se to vůbec nemělo řešit, protože si myslím, že je to zbytek takového něco dobrého, kdy děti můžou i sami něco dělat oslavovat..
Dnešní doba je taková, že všechno se moc řeší a děti pomalu nemají nárok ani Na ježíška, na Mikuláše na nic, protože by měly trauma a jiné..
Velikonoce a Vánoce si každý může udělat podle sebe, neni nutné to brát přes víru.. Ale jako třeba toto zrušit ve školce by mě přišlo hodně divné už. Ty děti, když vidím třeba fotky, jak rády třeba před Vánocemi, zdobí třídu, pečou perníčky, vyzdobí si stromek tam, těší se na MIkuláše atd. To samé Velikonoce. Pokud někdo je nemá rád chápu, ale asi bych dětem nebrala takové to dětské tvoření, kdy si třeba vytváří zajičky, barví vajíčka atd..
Naštěstí u nsá máme všechno maminky normální, tak se rodiče většinou těší, jak děti budou mít vánoční besidku, maminky chodí s dětmi tvořit.. Nevím, jak je to jinde..
Nejsme věřící (ne praktikující), takže aktivně ne. Ale nebráním jim a vzhledem k tomu, že dvě rodiny, se kterými hodně přátelíme, věřící a praktikující jsou, tak to děti znají. Odpovídám jim na otázky, vysvětluju co a jak a možná je příští rok dám na jejich tábor.
Myslím si, že tyto otázky patří k všeobecnému přehledu každého člověka. Zda člověk věřit bude nebo ne, je už na něm.