Vedete děti k víře?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
28.5.18 11:55
@Janli píše:
Ne, svoji víru a způsob vyznávání by si měl najít každý sám. Učím je věřit v sebe, v čestnost a spravedlnost a jestli z nich budou křesťané, budhisti nebo třeba druidi, to si rozhodnou sami.

Máme to také tak.
Svátky - nevím přesně, jak myslíš otázku, ale k naší kultuře se váží křesťanské svátky jako Vánoce a Velikonoce, ty slavíme i my jako nevěřící, nevidím důvod, proč by je neměli slavit ve škole. A ani by mi nevadilo, kdyby si ve škole říkali i o jiných svátcích více spjatých s vírou.

Příspěvek upraven 28.05.18 v 11:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
28.5.18 11:55

@Svetlana87
Ano, k víře vedu. Rozhodnuti o slaveni ci neslaveni bych nechala na rozhodnuti skoly. Osobne nejsem nijak proti. Kazdy rodic má ostatně právo vybrat svému dítěti skolu, jakou chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32941
28.5.18 11:57

Vedu tím že v tom žijí, odkoukavaji. Mám silnější a vlažnější období, teď ani ke svátostem nemůžu, tak je to takové… zvláštní. Ale pokřtěné děti jsou, občas do kostela zajdeme, mluvíme o podstatě Vánoc, Velikonoc ( včetně pohanských zvyků), při návštěvě hřbitova se pomodlime u hrobu..
Svátky jako Velikonoce, vánoce, dušičky..patří k naší kultuře a středoevropskému prostoru, takže i kdybychom věřící nebyli, vadilo by mi, kdyby se od toho upustilo. Bylo by to ujeté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28075
28.5.18 11:59

Národ Čechů je vyloženě ateistický. Nevím proč v poslední době se Vánoční svátky berou jako svátky věřících, i když pod čarou jsou, ale nikdy se to tak nebralo a dnes je to jen komerční záležitost. Prostě dětičky dnes máte volno, tak si ho užívejte. A pokud je z jejich strany dotaz, není důvod jim odpovědět, jak se má. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.5.18 12:03

Asi by bylo dobré upřesnit, že křesťané svátky ukradli :). Koukněte se do historie a zjistíte, že tyhle svátky tu slavili už naši předci, jen se jmenovaly jinak. Takže odmítat je slavit jen proto, že jsou náboženské, jaksi postrádá smysl :D.

• Citovat
  • Upravit
6445
28.5.18 12:03

Tak nase deti taky vi co je v Bibli, ale maji to na stejne urovni jako antickou mytologii nebo stare ceske povesti. Patri to ke kulturnimu prehledu, setkavaji se s tim v dejepise, v knihach, ve filmech atd. Vanoce slavime, po nasem, Velikonoce a jine krestanske svatky ne. Na msi jsme byli, stejne tak jako jsme kolikrat byli na hinduistickych obradech. Predavam jim informace a zprostredkovavam zazitky, ale nemuzu jim dat viru, kterou sama nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
28.5.18 12:10

Nevedu, jsem ateista, manžel je také ateista :nevim: Manželova rodině je věřící (všichni pokřtěný, biřmování, církevní sňatky), ale moje děti mají zakázáno vést k víře. Pokud by např. projevily zájem o to jít se podívat na bohoslužbu, dovedla bych je tam sama (či můj muž). Vánoce a Velikonoce slavíme v nějaké formě. Forma Velikonoc, kterou doma provozujeme, nemá s křesťanstvím nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
28.5.18 12:11
@Ijen píše:
Tak nase deti taky vi co je v Bibli, ale maji to na stejne urovni jako antickou mytologii nebo stare ceske povesti. Patri to ke kulturnimu prehledu, setkavaji se s tim v dejepise, v knihach, ve filmech atd. Vanoce slavime, po nasem, Velikonoce a jine krestanske svatky ne. Na msi jsme byli, stejne tak jako jsme kolikrat byli na hinduistickych obradech. Predavam jim informace a zprostredkovavam zazitky, ale nemuzu jim dat viru, kterou sama nemam.

Máme to doma podobně, až teda na ty hinduistické obřady, ale ráda bych je v budoucnu, až se mnou pojedou do Japonska, vzala do šintó svatyní a budhistických chrámů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
28.5.18 12:12

Nejsem věřící, takže nevedu. Můj osobní názor je takový, že víra je dobrá, ale církev je zlo.

Nicméně zastávám názor, že jsme společnost založená na pohanských základech, později ovlivněná křesťanskou kulturou, takže slavení svátků (ať už pálení Morany, čarodějnice nebo Velikonoce) slavíme, a vadilo by mi, kdyby to ve škole jen jakožto úlitbu hyperkorekci měli zakázáno.

Syn sám aktivně chce chodit do kostela (né na bohoslužby, ale líbí se mu ty prostory), takže kdykoliv jedeme okolo kostela, chce se podívat dovnitř. Říkám mu zkrácenou verzi o Ježíšovi s tím, že je to jakási legenda, které někdo věří a někdo ne. Stejně tak mám v plánu mu dát jakousi základní informaci i o ostatních náboženstvích, ale s tím, že mě osobně vadí, když ve jménu víry dochází k hnusotám jako je ponižování, segregace nebo fyzické i psychické týrání, před takovými sektami ho budu varovat.

Ať si z toho vezme co chce a naloží s tím, jak uzná za vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
28.5.18 12:12

Nevedeme uz proto, ze ja jsem krestan a muz muslim -oba tedy neaktivni. Slavime jak nase svatky, tak i jeho. Je na nich, at si jednou zvoli sami kterou cestou chteji jit. A pri zdejsi multi-kulti bych se nedivila, kdyby syn konvertoval na zida a dcera na hinduistku :mrgreen:
Co se skol tyce- myslim, ze jakozto je CR vicemene krestanskeho zalozeni, nemam nic proti slaveni nasich svatku, muslimske deti ci jine, at si vezmou na vanocni besidku volno ci nahradni program. :nevim:

Příspěvek upraven 28.05.18 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28075
28.5.18 12:13
@Wani píše:
Máme to doma podobně, až teda na ty hinduistické obřady, ale ráda bych je v budoucnu, až se mnou pojedou do Japonska, vzala do šintó svatyní a budhistických chrámů.

tak jsi se nám pochlubila, že jsi byla v Japonsku, to se cení. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
28.5.18 12:15
@opozice píše:
tak jsi se nám pochlubila, že jsi byla v Japonsku, to se cení. :palec:

Nechápu důvod tvého příspěvku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
28.5.18 12:41

Já jsem se hodně setkávala a setkávám v diskusích před vánočními svatky, s různými názory, že je to jenom o komerci a o nakupování..
je to docela smutné, já neříkám, že člověk už v říjnu nepřemýšlí co koupit :mrgreen:, ale rozhodně to neni jenom o tom.. Aspň u nás ne, a co vidím okolo rodiny co mají malé děti až do té puberty, tak opravdu to vnímají jinak..
Nebudu to rozepisovat, ale ve většině rodinách se děcka těší, že budou Vánoční trhu, že půjdou na Betlém, bude tam ohňostgroje, těší se na besídky, doma pomáhají třeba s pečením perníčků a nebo s tátou dávají osvětlení..
Proto mě přijde, že je to spíš o tom jak si to rodina nastaví a neni to o víře a nebo o tom, že někde se ženě a nakupuje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28075
28.5.18 12:44
@kvaček píše:
Já jsem se hodně setkávala a setkávám v diskusích před vánočními svatky, s různými názory, že je to jenom o komerci a o nakupování..
je to docela smutné, já neříkám, že člověk už v říjnu nepřemýšlí co koupit :mrgreen:, ale rozhodně to neni jenom o tom.. Aspň u nás ne, a co vidím okolo rodiny co mají malé děti až do té puberty, tak opravdu to vnímají jinak..
Nebudu to rozepisovat, ale ve většině rodinách se děcka těší, že budou Vánoční trhu, že půjdou na Betlém, bude tam ohňostgroje, těší se na besídky, doma pomáhají třeba s pečením perníčků a nebo s tátou dávají osvětlení..
Proto mě přijde, že je to spíš o tom jak si to rodina nastaví a neni to o víře a nebo o tom, že někde se ženě a nakupuje..

v tom ti dávám za pravdu, je tu…to ale… děti se na to vše těší, to je pravda, ale nespojují to, spíše ty malé nevnímají s nějakou vírou, nebo náboženstvím. Pokud by to bylo na náměstích /Betlémy atd. / zevšední jim to a už to nebudou brát v potaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
28.5.18 12:47
@opozice píše:
Národ Čechů je vyloženě ateistický. Nevím proč v poslední době se Vánoční svátky berou jako svátky věřících, i když pod čarou jsou, ale nikdy se to tak nebralo a dnes je to jen komerční záležitost. Prostě dětičky dnes máte volno, tak si ho užívejte. A pokud je z jejich strany dotaz, není důvod jim odpovědět, jak se má. :think:

Vánoce byly vždycky svátkem věřících. To jestli jsou Vánoce komerční svátek nebo ne si ale přece děláme jen my sami. Jen na nás záleží, jak to uchopíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí