Vedete děti k víře?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
28075
28.5.18 12:49
@Joannka1 píše:
Vánoce byly vždycky svátkem věřících. To jestli jsou Vánoce komerční svátek nebo ne si ale přece děláme jen my sami. Jen na nás záleží, jak to uchopíme

tak v tom nemáš pravdu. Pamatuji, že o Vánocích se začínalo mluvit na začátku prosince. Budou Vánoce, huráááá, koupíme dárek. Dnes? O Vánocích se mluví už koncem září, obchoďáky jsou vyzdobeny, hraje hudba k tomuto poplatná, reklamy v telce atd… a nevím, jak to uchopíme. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
270
28.5.18 12:58
@opozice píše:
tak v tom nemáš pravdu. Pamatuji, že o Vánocích se začínalo mluvit na začátku prosince. Budou Vánoce, huráááá, koupíme dárek. Dnes? O Vánocích se mluví už koncem září, obchoďáky jsou vyzdobeny, hraje hudba k tomuto poplatná, reklamy v telce atd… a nevím, jak to uchopíme. :think:

My o Vánocích začínáme mluvit, když nastoupí advent (doba Vánoční). Do té doby je nám to buřt. Do obchoďáků moc nemusím, reklamy mě neberou. Děti a široká rodina to tak taky bere. Takže je to jen o tom, jak moc se tím necháš zpovykat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
29.5.18 14:37
@Svetlana87 píše:
Zajímalo by mě, jestli své děti vedete k víře, pokud sami nějakou vyznáváte.
Také by mě zajímalo, jestli jste pro/proti, aby se ve školách nedržely žádné svátky vztahující se k náboženství jako např. Vánoce, Velikonoce.Příspěvek upraven 28.05.18 v 11:29

Ne nevedu a nedám je ani křtít. Mají tak právo volby a samy si rozhodnou v co budou nebo nebudou věřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
29.5.18 16:21
@Svetlana87 píše:
Také by mě zajímalo, jestli jste pro/proti, aby se ve školách nedržely žádné svátky vztahující se k náboženství jako např. Vánoce, Velikonoce.Příspěvek upraven 28.05.18 v 11:29

Vedu svoje děti k víře. Jsme křesťané, tak jsem je obeznámila s tím, co je Bibli, a hlavně v Novém zákoně. Vánoce slavíme jako připomínku narození spasitele, Ježíše Krista na tuto zemi. Přesný datum se nedá z Bible odvodit, tak se prostě určil 24.prosinec místo kdysi pohanských svátků. Velikonoce jsou nejdůležitější křesťanské svátky, kdy si křesťané připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Věřím tomu, že Ježíš Kristus je mnoha proroky předpovězený spasitel světa, jak to bylo slíbeno Bohem-Stvořitelem. Tak jako skrze hřích jedno, /Adama/vešla o tohoto světa smrt, tak díky jednomu, Ježíši Kristu, a jeho zástupné oběti na kříži, může být spasen každý, kdo to přijme skrze víru. Ježíš přišel na tento svět, aby nám představil Boha-Stvořitele takového, jaký je ve skutečnosti. On dělal zázraky, uzdravoval nemocné, křísil mrtvé, odpouštěl hříchy, vyháněl démony z lidí, a hlavně vedl všechny k lásce. Náš Bůh je Láska. A věřit v takového Boha je pro mě velká čest. Ježíš nezůstal na kříži, on byl vzkříšen z mrtvých, a je v Božím království/duchovní dimenze, kam nemůže přijít nic hmotného/, a na konci věků přijde znova na tento svět, jako spravedlivý soudce, a pak bude i vzkříšení všech mrtvých. Toto, a mnoho jiných věcí se můžete dočíst v Novém zákoně. :kytka: Komerční balast kolem svátků mě nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
29.5.18 16:24
@Svetlana87 píše:

Co na odluce státu od církve si nepochopila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
998
29.5.18 21:32

Sama jsem věřící od 10ti let. Ale stejně jako k tomu nikdo, nikdy nevedl mě (ostatní jsou těžcí bezvěrci :) ) nebudu k tomu vést své dítě. Já si k tomu přišla sama, tak si na to může ale i nemusí přijít potomek sám. Nikdy jsem nikomu svou víru ani názory nevnucovala. Mám jí v sobě a tak to má si myslím, být. Zásadní pro mě je akorát to, vychovat dobrého a spravedlivého člověka; tím může být i bez víry. Nepřipadám si jako něco víc, či nadřazená, inteligentnější ale osobně mám averzi na lidi, kteří potřebují nějaké vedení, knihu, víru k tomu, aby se chovali slušně a laskavě k druhým lidem. :nevim: Ještě hůř, pokud své chování podmiňují vírou druhého. Lidi jdou většinou z extrému do extrému, proto nechci svému dítěti „domestikovat“ mozek něčím, na co si nepřijde sám. :nevim: Ať se chová dobře proto, že chce. Né proto, že to po něm víra vyžaduje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
29.5.18 21:48

Tak já mám z mamčiny strany rodinnu hodně věřící, takže ač já je k víře nijak nevedu, babička se o to snaží za nás. Nevím nějak mě to nepohoršuje, když chtějí jdou s ní do toho kostela, když nechtějí říkám ji ať je nenutí. Jinak desatero z velké části beru jako normu pro slušné chování a celkově křesťanství jako část naší kultury, takže si myslím, že by mé děti měly mít nějaké povědomí o důležitých postavách z bible, ale nutit chodit do kostela je nebudu, stejně tak věřit v Boha. I když si myslím, že v každém z nás ten kousek víry je (sama jsem Xkrát doufala, že mám strážného anděla a nebo, že Bůh je a nedopustí to co třeba hrozilo)
Jinak co se svátků (vánoc a velikonoc týče) nemám nic proti jejich slavení ve školách, naopak si myslím, že to udělá hezčí atmosféru v té škole a je jedno jestli jsou tam děti věřící nebo ne prostě má to své kouzlo a pro všechny je to vytržení z té kolikrát dost otravné rutiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
29.5.18 22:13

My jsme pohané. Já vyznávám staroslovanský kult a bohy. Dceři vysvětluju, že víra je osobní pocit každého, a každý může věřit v něco jiného. Že někdo je ateista, někdo křesťan (ale když se mě začala ptát, proč nejsem křesťanka a nevěřím v Ježíše, vysvětlila jsem ji svůj postoj, který křesťanství zcela odvrhuje a proč. To přiznávám. Nicméně dcera byla pohan dříve, než vůbec věděla, co „pohan“ znamená. Jen neuměla pojmenovat svou víru) apod. Takže jsem si jistá, že jsem její víru nijak neovlivnila a je to její volba.

Dcera se tedy vyprofilovala v pohanku také, nicméně věří ve vikingské bohy. Manžel je částečně agnostik, částečně pohan.

Kvůli babičkám a aby dcera nebyla ve škole nijak ostrakizována slavíme Vánoce (Velikonoce vůbec). Ale hlavní zimní svátky prožíváme o Kračunu (Zimní slunovrat). Takže dcera má Vánoce dvakrát :mrgreen: Jednou mystický Kračun u hranice ohně, obětování a poděkování předkům, požehnání. A druhé čistě komerční s dárky, jako většina dětí - prostě takové nazdobené narozeniny, které mají všichni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
7.6.18 09:35

Mně připadá křesťanský mýtus hodně zajímavý a svátky, které nám dodnes zůstaly - hlavně Vánoce a Velikonoce, podle mě mají smysl. A tak to podávám i dětem.
Nečetla jsem celou diskusi, jen příspěvek zakladatelky. Jestli jste tedy věřící, tak je určitě dobré o své víře s dětmi mluvit. Jen tedy pozor - událost ze které se zrodilo křesťanství je hodně krutá a pro nekřesťany je její smysl těžko pochopitelný, tím spíš pro děti. Je potřeba o tom mluvit s velkým rozmyslem…pak je možná k víře dovedete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
7.6.18 14:09

Nejsme věřící, takže ne. Vánoce a Velikonoce máme spíš jako rodinné svátky, kdy se všichni sejdeme, přes rok je to složitější, jsme rozfrcaní po celé moravě. Ale Ježíšek u nás chodí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí