Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@yocheved píše:
Já ji znám. Za mě je kombinace dospělý (a tuplem starší) ženský se jménem Vědunka šílená
já jsem si vždycky myslela, že se píše Viedunka. ![]()
Radsi Ciri, ale ja nemam pro holky rada zdrobnela jmena, imho se takovy zensky musi v tvrdsixh
karierach pracovat hur, a zjednat si nejaky profesni respekt a postaveni bude imho lehci pro tu vzpominanou Vendulu, nez krehkou Vedunku. Jako vedet, ze mi z holky vyroste umelecky zamerena duse, proc ne, ale taková advokatka Vedunka, to je proste faul.
@hankacd píše:
Já znám osobně dívku jménem Dára (opravdu takto psané v rodném listě) a tragicky mi zemřela kamarádka jménem Duňa (taky takto v rodném listě).
Jste ještě exotičtější?![]()
Jinak exotické. ![]()
@Flyingfrog píše:
Jo a tady se hroutíte nad Ciri a já dneska potkaka asi 10 letého Parise. Ještě že jsem seděla.
@SAJ píše:
Jinak exotické.
já mám vysněné jméno pro holčičku, které tu ještě v žádné diskusi nikdy nebylo.
Ale taky by mě zajímala vaše jména, jméno jednoho našeho syna je prý „strašné“ ![]()
@SAJ píše:
Jinak exotické.
Nevím jestli jsem našla ten odkaz, který přímo myslíš ty, ale ten který jsem nalezla, tak to snad nemyslí vážně ne? V nejhorších deseti jménech tam mají Magdalénu, takové krásné jméno, nebo Viléma, Baltazara myslím, to přece není tak hrozný. Akorát ten Alois se mi taky nelíbí.
Zaklínače jsem nečetla, jméno Cirilla vidím poprvé, sama bych ho dítěti nedala, ale vlastně nezní špatně. Vědunka se mi vyloženě nelíbí, nemám ráda jména, co jsou v základním tvaru zdrobněliny. A celkově je pro moje ucho prostě… nelibozvučný
Neklan je hodně nezvyk, ale zní to taky hezky a ze jmen těch bájných knížat spolu s Přemyslem (ten se mi nelíbí, ale zas je celkem běžnej) za mě cajk
(a ano! Dostihy a sázky!)
Jména SAJ a její rodiny mi taky už díky těm „jménovým“ diskusím tady docela vrtají v hlavě
A vzpomněla jsem si díky tomu na jednu učitelku s velmi neobvyklým jménem - ale tak o generaci starší. Zkusila jsem to jméno zadat do databáze a ona je opravdu jediná v republice, to mě i přes tu exotiku překvapilo ![]()
@hankacd píše:
já jsem si vždycky myslela, že se píše Viedunka.
Tyjo, ale takhle napsaný je to pro mě hned jiný kafe ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,které jméno se Vám líbí více? Vědunka nebo Cirilla?
Kamarádka doma vede při. Partner trvá na Ciri (a ano, kdo zná, je to ta od Zaklínače
), ona na Vědunce (holčička by se měla v den kdy má V. svátek narodit, a tak nějak se jí to zalíbilo. Příjmení bude klasicky české a nepřechýlené, končící na A.
PS.: Není to legrace, je to téma k odlehčení, a také kamarádku zajímá, jak na to budou lidé reagovat. Zatím je to 50:50. Její rodina je ovšem celkem na infarkt
Promiňte ten anonym, ale bude to lepší, na základě uvedeného bych byla poznatelná, její partner sem údajně občasně zavítá![]()
Téma vkládám na její žádost.
Priserne obe, ale lespi Cira.
Obě jména jsou hrozný, Cirilla je strašně tvrdý, vůbec z toho jména necítím ženskost. No a Vědunka - nemám nic proti neobvyklým jménům, ale jmenovat se takto, tak se hned v 18 běžím přejmenovat, to je hodně velký úlet.
Tak hlavně by se možná rodiče mohli zamyslet nad tím, jestli jsou schopni vychovat sebevědomou bytost, která nebude mít díky jménu další mindrák.
Když si představám puberťačku s akné i na nehtech, která je moc malá/velká/hubená/tlustá, do toho nešťastně zamilovaná a ještě má jméno, díky kterému si ji zapamatuje každý - nechtěla bych být v její kůži. Úplně to vidím, jak učitel první hodinu čte seznam a u jejího jména se zakoktá, přijde praktikant a bude si myslet, že se z něho borka střílí, když se představí.
Pokud celá rodina disponuje nezdolným sebevědomím, ať dá jména obě, jak někdo navrhuje výše, jinak bych vybrala něco střízlivějšího.
Zdrobněliny se podle mě dávaly tak v 50. letech, pamatuju si na dvě korpulentní paní učitelky Vendulku a Milušku na gymplu - v jejich věku si respekt dokázaly zařídit, ale nechtěla bych čekat do menopauzy…
Já mám jméno, které je v republice sice relativně časté, cca 60 tisíc lidí, ale třeba osobně jinou ženu s tím jménem neznám. Jako dospělé se mi s tím jménem žije dobře. Když jsem byla dítě, tak byla doba, kdy jsem rodiče opravdu z duše nenáviděla, protože kvůli jménu jsem si užila mezi spolužáky velké těžkosti. Zachránil mě odchod na gympl, kde to, co bylo na ZŠ terčem posměchu, tak na gymnáziu to nebylo důležité. Ale opravdu byly doby, kdy jsem odpočítávala hodiny, než mi bude 18 a budu si moct aspoň to pitomé jméno změnit. Myslím že každý by měl mít možnost si svojí pověst vybudovat sám za sebe, než aby mu jí rodiče prodělali už při narození tím že se během těhotenství oba zbláznili.
Jestli se chce dceři pomstít, tak do toho.
A ideálně obě Vědunka Cirilla, nebo obráceně. Chudák dítě.
Nedočítám, jména se mi líbí obě, záleží, zda rodiče preferují slovanské nebo exotičtější jméno. U Cirilly bych se divila, že to není Cyrilla - myslím, že když to bude pak někde diktovat, budou v tom lidi chybovat - no tak prostě řekne Cirilla s měkkým i, dvě l.
Preferovala bych Vědunku, protože to jméno je slovanské (narozdíl prakticky od všech jmen, kterým lidé říkají „česká“), má nějaký význam - a docela příjemný. A taky mi přijde prostě hloupé dávat jména podle knihy - ale vlastně nevím proč.
Mně se bohužel také nelíbí ani jedno. U Vědunky si představím nějakou vědmu, evokuje mi to korpulentní šarlatánku, která vykládá lidem karty. a Cirilla, to mi přijde vyloženě neženské, klučičí jméno.